Tereza Maxová: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ref name="litomericky" z historie
m přidána Kategorie:Narození v Pardubicích za použití HotCat
Řádek 80: Řádek 80:
[[Kategorie:Žijící lidé]]
[[Kategorie:Žijící lidé]]
[[Kategorie:Ženy]]
[[Kategorie:Ženy]]
[[Kategorie:Narození v Pardubicích]]

Verze z 28. 1. 2016, 00:48

Šablona:Infobox - modelka Tereza Maxová (* 31. srpna 1971 Pardubice) je česká modelka, která žije střídavě v Praze a Monaku.[1]

Osobní život

V roce 1975 se s rodinou přestěhovala do Ústí nad Labem, kde v roce 1985 ukončila základní školu se sportovně-atletickým zaměřením. Po úspěšných přijímacích zkouškách nastoupila na Gymnázium Budějovická v Praze.

Po maturitě v roce 1989 byla přijata ke studiu na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Tu se rozhodla po dvou letech individuálního studia ukončit.

Dne 18. března 2000 se v Dánsku provdala za tenistu Frederika Fetterleina. Do manželství se 9. září 2000 narodil syn, Tobias Joshua Maxa Fetterlein. Manželství se však rozpadlo.

Žije v Monaku s partnerem Burakem Oymenem, tureckým podnikatelem, s nímž má dceru Mínu (nar. v červnu 2009) a syna Aidena (nar. v září 2011).

Modelingová kariéra

Tereza Maxová, 2013

V sedmnácti letech se zúčastnila s kamarádkou Evou Herzigovou, v době stále panujícího komunismu, konkurzu francouzské modelingové agentury.

Její profesionální kariéra začala v roce 1989, kdy krátce před sametovou revolucí odjela do Paříže.

Během modelingové kariéry spolupracovala s řadou známých fotografů od Patrika Demarcheliera, až po Maria Testina a Petera Lindberga.

Její tvář byla titulní straně britského Vogue, stejně jako na předních stranách Elle, Marie Claire a Glamouru. Prošla po významných přehlídkových molech – Dior, Chanel, Prada, Gucci, Yves Saint-Laurent, Ralph Lauren a byla tváří pro reklamní kampaně značek jako jsou Karl Lagerfeld, Donna Karan, Hermés, La Perla, Vichy, Oriflame a L´Oréal.

Nadace Terezy Maxové dětem

Její návštěva Pražského kojeneckého ústavu v roce 1996 se změnila v dlouhotrvající pomoc opuštěným dětem.

V roce 1997 začala se svojí charitativní činností v rámci Nadace Terezy Maxové, která pomáhá opuštěným dětem ve více než 200 dětských domovech, kojeneckých ústavech a dětských centrech. Pod patronací má více než 24 000 tisíc dětí vyrůstajících v ústavní a náhradní rodinné péči, stejně jako v sociálně slabých rodinách v ČR.[zdroj⁠?]

Nadace je členem asociace nadací, Fóra dárců. Za svou činnost k roku 2013 přerozdělila a utratila okolo 220 miliónů korun.[1]

Odkazy

Reference

  1. a b Tereza Maxová: Hvězda první velikosti v módě i charitě. Litoměřický Deník.cz [online]. 2013-09-26 [cit. 2014-04-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy