Fascikulus: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Sladovnik (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
m WPCleaner v1.38 - Opraveno pomocí WP:WCW (Řídicí znaky Unicode - Externí odkaz bez popisu - Opravy pravopisu a typografie)
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Illu nerve structure.jpg|náhled|Struktura nervu]]
[[Soubor:Illu nerve structure.jpg|náhled|Struktura nervu]]
'''Fascikulus''' je malý svazek neuronových vláken obalený [[perineurium|perineuruem]]. Menší nerv může být složen i jen z jediného fasciklu, velký nerv je složen z mnoha fasciklů spojencýh společnou membránou, které vytvářejí dohromady [[funiculus]]. V centrálním nervovém systému fascikulus souvisí s termínem dráha ([[tractus]]), avšak fascikulus je pojem anatomický, dráha funkční. <ref>http://lekarske.slovniky.cz/lexikon-pojem/fascikulus-fasciculus-2</ref> V periferním nervovém systému fascikulus označuje svazek, do kterého vstupují nervová vlákna z jednoho či několika míšních kořenů a ze kterého se v dalším průběhu do periferie vydělí nerv.
'''Fascikulus''' je malý svazek neuronových vláken obalený [[perineurium|perineuruem]]. Menší nerv může být složen i jen z jediného fasciklu, velký nerv je složen z mnoha fasciklů spojencýh společnou membránou, které vytvářejí dohromady [[funiculus]]. V centrálním nervovém systému fascikulus souvisí s termínem dráha ([[tractus]]), avšak fascikulus je pojem anatomický, dráha funkční.<ref>[http://lekarske.slovniky.cz/lexikon-pojem/fascikulus-fasciculus-2 fascikulus (fasciculus) – Velký lékařský slovník On-Line]</ref> V periferním nervovém systému fascikulus označuje svazek, do kterého vstupují nervová vlákna z jednoho či několika míšních kořenů a ze kterého se v dalším průběhu do periferie vydělí nerv.


== Reference ==
== Reference ==
<references/>
<references/>
{{pahýl}}
{{pahýl}}
{{Nervová tkáň‎}}
{{Nervová tkáň}}


{{Portály|Medicína}}
{{Portály|Medicína}}

Verze z 20. 1. 2016, 16:40

Struktura nervu

Fascikulus je malý svazek neuronových vláken obalený perineuruem. Menší nerv může být složen i jen z jediného fasciklu, velký nerv je složen z mnoha fasciklů spojencýh společnou membránou, které vytvářejí dohromady funiculus. V centrálním nervovém systému fascikulus souvisí s termínem dráha (tractus), avšak fascikulus je pojem anatomický, dráha funkční.[1] V periferním nervovém systému fascikulus označuje svazek, do kterého vstupují nervová vlákna z jednoho či několika míšních kořenů a ze kterého se v dalším průběhu do periferie vydělí nerv.

Reference