Jiřina Šiklová: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Kirk (diskuse | příspěvky)
→‎Životopis: doplnění
Kirk (diskuse | příspěvky)
Řádek 57: Řádek 57:
| url = http://www.sedmagenerace.cz/text/detail/z-eny-u-nas-maji-slusnou-pozici
| url = http://www.sedmagenerace.cz/text/detail/z-eny-u-nas-maji-slusnou-pozici
| issn =
| issn =
}}</ref> V posledních měsících slovně útočí na odpůrce přijímání imigrantů z islámských zemí<ref>[http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Jirina-Siklova-promluvila-Islamsky-stat-jako-nacisticke-SS-nevzdelani-komunisticti-Cesi-A-Zemanova-prognoza-Tezke-poskozeni-mozku-410618 Jiřina Šiklová promluvila: Islámský stát jako nacistické SS, nevzdělaní komunističtí Češi…A Zemanova prognóza? Těžké poškození mozku]</ref><ref[>http://www.parlamentnilisty.cz/arena/tema/Nebojte-se-islamu-vzdyt-se-od-krestanstvi-zase-tolik-nelisi-vyzyva-Jirina-Siklova-Politici-by-pry-misto-populismu-meli-lidem-vysvetlit-co-je-moralni-povinnost-378525 Nebojte se islámu, vždyť se od křesťanství zase tolik neliší, vyzývá Jiřina Šiklová. Politici by prý místo populismu měli lidem vysvětlit, co je morální povinnost]</ref>, za což je hojně krizována<ref>[http://pravyprostor.cz/jirina-siklova-lidem-chybi-vzdelani-nejsou-schopni-uvazovat-a-proto-odmitaji-imigranty/ Jiřina Šiklová: „Lidem chybí vzdělání, nejsou schopni uvažovat, a proto odmítají imigranty.“]</ref>.
}}</ref> V posledních měsících slovně útočí na odpůrce přijímání imigrantů z islámských zemí<ref>[http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Jirina-Siklova-promluvila-Islamsky-stat-jako-nacisticke-SS-nevzdelani-komunisticti-Cesi-A-Zemanova-prognoza-Tezke-poskozeni-mozku-410618 Jiřina Šiklová promluvila: Islámský stát jako nacistické SS, nevzdělaní komunističtí Češi…A Zemanova prognóza? Těžké poškození mozku]</ref><ref>[http://www.parlamentnilisty.cz/arena/tema/Nebojte-se-islamu-vzdyt-se-od-krestanstvi-zase-tolik-nelisi-vyzyva-Jirina-Siklova-Politici-by-pry-misto-populismu-meli-lidem-vysvetlit-co-je-moralni-povinnost-378525 Nebojte se islámu, vždyť se od křesťanství zase tolik neliší, vyzývá Jiřina Šiklová. Politici by prý místo populismu měli lidem vysvětlit, co je morální povinnost]</ref>, za což je hojně krizována<ref>[http://pravyprostor.cz/jirina-siklova-lidem-chybi-vzdelani-nejsou-schopni-uvazovat-a-proto-odmitaji-imigranty/ Jiřina Šiklová: „Lidem chybí vzdělání, nejsou schopni uvažovat, a proto odmítají imigranty.“]</ref>.


== Knihy ==
== Knihy ==

Verze z 10. 1. 2016, 01:03

Jiřina Šiklová
Jiřina Šiklová (2009)
Jiřina Šiklová (2009)
Rodné jménoJiřina Heroldová
Narození17. června 1935
Praha
Úmrtí22. května 2021 (ve věku 85 let)
Praha
Povoláníspisovatelka, socioložka, sociální pracovnice, vysokoškolská učitelka, novinářka, politička a publicistka
Alma materFilozofická fakulta Univerzity Karlovy
Univerzita Karlova
Tématasociologie, publicistika a genderová studia
Oceněnímedaile Za zásluhy (1999)
Cena 1. června (2012)
Stříbrná medaile předsedy Senátu (2020)
Politická příslušnostKomunistická strana Československa (1956–1969)
nezávislý (od 1969)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikicitátů citáty na Wikicitátech
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

PhDr. Jiřina Šiklová, CSc., rozená Heroldová[1] (* 17. června 1935 Praha) je česká socioložka a publicistka. Je též angažovaná v politice, v minulosti se během svého 12letého členství propracovala do reformního křídla KSČ, podepsala Chartu 77 a v posledních letech kandidovala za Stranu zelených.

Životopis

Pochází z rodiny lékaře a sociálního demokrata, její matka byla učitelka. Vystudovala historii a filosofii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (studium ukončila v roce 1958).

Spoluzakládala Katedru sociologie FF UK, kde se zabývala problematikou mládeže a studentského hnutí. V řadách KSČ působila už od roku 1956, tedy od doby potlačení Maďarského povstání. Její aktivní angažmá v komunistické straně začalo na podzim roku 1967 po zavření Literárních novin, kdy přemlouvala spolustraníky, aby z KSČ nevystupovali, ale zůstali tam a podpořili tím tu část, která se snažila o reformu. V roce 1968 se stala funkcionářkou a vedoucí stranické skupiny na FF UK. Poté za tuto skupinu podepsala manifest Dva tisíce slov a působila v tzv. nátlakové skupině Červení proti. V roce 1969 stranu opustila. Léta členství Šiklové v KSČ byla po roce 1989 v některých publikacích uváděna nepřesně.[2][3][4] Po propuštění z univerzity[5] pracovala jako uklízečka a sociální pracovnice na geriatrickém oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze, kde se podílela na výzkumu, avšak bez možnosti publikovat pod svým jménem. Od 70. let spolupracovala s Petrem Pithartem na distribuci zahraničních i exilových knih do tehdejšího Československa, podepsala Chartu 77.

V normalizačních letech byla perzekvována a od května 1981 vězněna za pašování nelegální[5] literatury (byla obviněna z podvracení republiky ve skupině ve spojení se zahraničím). Spolupracovala také s Dokumentačním střediskem československé nezávislé kultury v Scheinfeldu (SRN), kde na zámku Schwarzenberg shromažďoval Vilém Prečan veškerou exilovou a samizdatovou literaturu. Na svobodu se dostala koncem března 1982.[6]

Jiřina Šiklová v poslaneckém klubu Strany zelených

Po změně režimu v roce 1989 byla pozvána opět přednášet sociologii, iniciovala založení Katedry sociální práce (nikoli aplikované sociologie) na FF UK v Praze, kterou do roku 2000 vedla. Založila také Centrum a knihovnu Gender Studies v Praze (která se později rozrostla na obecně prospěšnou společnost s mnohem širším záběrem).

Je členkou správních rad několika nadací (Nadace rozvoje občanské společnosti, Vize 97, Nadace Charty 77 – Konto Bariéry, Nadace VIA), členkou redakčních rad zahraničních i domácích odborných časopisů (např. Listy,[7] European Journal of Social Work, East Central Europe, Social Research).

V roce 1995 získala ocenění Žena Evropy za svůj přínos integraci Evropy.[1] V roce 1999 jí prezident Václav Havel udělil Medaili za zásluhy I. stupně. V únoru 2000 získala plaketu Alice Masarykové za zásluhy o rozvoj sociální práce v ČR.

Zastávala se myšlenky na vybudování radarové vojenské základny Spojených států v České republice.[8] V posledních měsících slovně útočí na odpůrce přijímání imigrantů z islámských zemí[9][10], za což je hojně krizována[11].

Knihy

  • Jiřina Šiklová: Deník staré paní. Kalich, Praha 2003.
  • Jiřina Šiklová: Dopisy vnučce. Kalich, Praha 2007.
  • Jiřina Šiklová: Matky po e-mailu. Kalich, Praha 2009.
  • Michal Plzák - Magdalena Čechlovská : Jiřina Šiklová - Bez ohlávky - rozhovory. Kalich, Praha 2011.
  • Jiřina Šiklová: Stoupenci proměn. Kalich, Praha 2012. Studie o studentském protestním hnutí 60. let.
  • Jiřina Šiklová: Vyhoštěná smrt. Kalich, Praha 2013. Úvahy o umírání a smrti.
  • Jiřina Šiklová: Omlouvám se za svou nepřítomnost. Dopisy z Ruzyně 1981–1982. Kalich, Praha 2015.

Odkazy

Reference

Literatura

Externí odkazy