Jean de Beaumetz: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Založení hesla
 
+ ib
Řádek 1: Řádek 1:
{{infobox - umělec}}
'''Jean de Beaumetz''' (* kolem 1335?, Beaumetz-les-Loges - 1396, Dijon), byl francouzský malíř 14. století, který pracoval pro burgundského vévodu Filipa II. (Philippe II. de Bourgogne, Philippe le Hardi, Philip Bold).
'''Jean de Beaumetz''' (* kolem 1335?, Beaumetz-les-Loges - 1396, Dijon), byl francouzský malíř 14. století, který pracoval pro burgundského vévodu Filipa II. (Philippe II. de Bourgogne, Philippe le Hardi, Philip Bold).
== Život ==
== Život ==

Verze z 5. 1. 2016, 00:15

Jean de Beaumetz
Narození1335
Beaumetz-lès-Loges
Úmrtí16. října 1396 (ve věku 60–61 let)
Burgundsko
Povolánímalíř
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jean de Beaumetz (* kolem 1335?, Beaumetz-les-Loges - 1396, Dijon), byl francouzský malíř 14. století, který pracoval pro burgundského vévodu Filipa II. (Philippe II. de Bourgogne, Philippe le Hardi, Philip Bold).

Život

Kartouza Champmol

Jean de Beaumetz působil v Paříži a Valenciennes a kolem roku 1376 se stal malířem vévody z Burgundska. Pracoval pro vévodský palác Sainte-Chapelle v Dijonu předtím, než byl pověřen vedením malířské dílny na prestižním místě v kartuziánském klášteře Champmol (Chartreuse de la Sainte-Trinité de Champmol). Jako dvorní malíř burgundského vévody Filipa II. ho nahradil Jean d'Arbois.

Spolu s architektem Drouet Dammartinem a sochařem Clausem Sluterem se Jean de Beaumetz také podílel na stavbě kláštera a na výzdobě jiných vévodských staveb: hrady Germolles, Rouvres a d'Argilly. V roce 1396 se jeho nástupcem stal Jean Malouel.

Dílo

Krucifix s modlícím se kartuziánským mnichem

Od roku 1386 Jean de Beaumetz na objednávku bugundského vévody vytvořil řadu oltářních retáblů a také množství deskových obrazů, které byly určeny pro výzdobu 26 obydlí kláštera (1390-1395). Z nich se zachovaly pouze dva, které jsou nyní ve sbírce v Clevelandu. Další obraz z malířovy dílny, který může být i dílem některého spolupracovníka, je v Muzeu Louvre.[1]

Na hradě Germolles se zachovaly některé nástěnné malby provedené Jeanem de Beaumetz.

Reference

  • Článek byl přeložen z francouzské Wikipedie

Literatura

  • Reynaud, N., "Beaumetz", en el Diccionario Larousse de la pintura, tomo I, Editorial Planeta-De Agostini, S.A., 1987. ISBN 84-395-0649-X.

Externí odkazy