Motörhead: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Radiosaltbird (diskuse | příspěvky)
aktualizace
Bez shrnutí editace
Řádek 18: Řádek 18:
'''Motörhead''' byla [[Spojené království|britská]] [[Heavy metal|heavymetalová]] skupina, kterou roku [[1975]] založil [[Basová kytara|baskytarista]] [[Lemmy]]. Ten skupinu vedl až do roku 2015, kdy zemřel a kapela ukončila svou činnost. Její název je odvozen ze slangového výrazu pro uživatele [[amfetamin]]u.
'''Motörhead''' byla [[Spojené království|britská]] [[Heavy metal|heavymetalová]] skupina, kterou roku [[1975]] založil [[Basová kytara|baskytarista]] [[Lemmy]]. Ten skupinu vedl až do roku 2015, kdy zemřel a kapela ukončila svou činnost. Její název je odvozen ze slangového výrazu pro uživatele [[amfetamin]]u.


Bylo řečeno, že jejich zdrcující, hlasitý a rychlý styl heavy metalu byl na konci 70. let jeden z nejvíce průkopnických a nasvědčuje, že jejich míchání [[punk rock]]ové rychlosti a postojů s [[Classic metal|tradičním heavy metalem]] vytvořilo [[speed metal]] a [[thrash metal]] (Lemmyho tvorbu ovlivnily punk rockové kapely z USA: [[MC5]], [[Ramones]] a [[The Stooges]]).<ref name="Bigrafie">[http://www.allmusic.com/artist/p4965 www.allmusic.com]</ref> Jestli přímo tyto styly vytvořili je předmětem debat, velký vliv však měli nepochybně. 28. prosince 2015 umírá frontman [[Lemmy]]. Tímto umírá i jeho největší odkaz a dílo - [[motorhead]]. Smrt Lemmyho následuje konec kapely.
Bylo řečeno, že jejich zdrcující, hlasitý a rychlý styl heavy metalu byl na konci 70. let jeden z nejvíce průkopnických a nasvědčuje, že jejich míchání [[punk rock]]ové rychlosti a postojů s [[Classic metal|tradičním heavy metalem]] vytvořilo [[speed metal]] a [[thrash metal]] (Lemmyho tvorbu ovlivnily punk rockové kapely z USA: [[MC5]], [[Ramones]] a [[The Stooges]]).<ref name="Bigrafie">[http://www.allmusic.com/artist/p4965 www.allmusic.com]</ref> Jestli přímo tyto styly vytvořili je předmětem debat, velký vliv však měli nepochybně. 28. prosince 2015 umírá frontman [[Lemmy]]. Tímto umírá i jeho největší odkaz a dílo - [[motorhead]]. Lemmyho smrt znamená konec kapely.


== Členové Motörhead ==
== Členové Motörhead ==

Verze z 30. 12. 2015, 18:31

Motörhead
Základní informace
PůvodAnglie Londýn, Anglie
ŽánryHeavy metal
Speed metal
Rock and roll[1][2]
Aktivní roky19752015
VydavateléSanctuary, SPV, Epic, GWR, Bronze
Příbuzná témataHawkwind
Girlschool
The Damned
Webwww.imotorhead.com
Současní členové
Lucas Fox
Dřívější členové
Lemmy (zemřel)

Phil Campbell
Mikkey DeeLarry Wallis
"Fast" Eddie Clarke
Brian Robertson
Würzel (zemřel)
Lucas Fox
Phil "Philthy Animal" Taylor(zemřel)
Pete Gill
Tommy Aldridge
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Motörhead byla britská heavymetalová skupina, kterou roku 1975 založil baskytarista Lemmy. Ten skupinu vedl až do roku 2015, kdy zemřel a kapela ukončila svou činnost. Její název je odvozen ze slangového výrazu pro uživatele amfetaminu.

Bylo řečeno, že jejich zdrcující, hlasitý a rychlý styl heavy metalu byl na konci 70. let jeden z nejvíce průkopnických a nasvědčuje, že jejich míchání punk rockové rychlosti a postojů s tradičním heavy metalem vytvořilo speed metal a thrash metal (Lemmyho tvorbu ovlivnily punk rockové kapely z USA: MC5, Ramones a The Stooges).[3] Jestli přímo tyto styly vytvořili je předmětem debat, velký vliv však měli nepochybně. 28. prosince 2015 umírá frontman Lemmy. Tímto umírá i jeho největší odkaz a dílo - motorhead. Lemmyho smrt znamená konec kapely.

Členové Motörhead

Původní sestava

Další členové Motörhead

Covery

Skupina Motörhead vytvořila mimo jiné mnoho coverů písniček známých zpěváků či skupin, např.: „Enter Sandman“ od skupiny Metallica, „Hellraiser“ od Ozzyho Osbourne nebo „Breaking the Law“ od Judas Priest.

Diskografie

Studiová alba

Reference

    • BUCKLEY, Peter. The Rough Guide to Rock. London: Rough Guides, 2003. ISBN 1-85828-201-2. 
  1. Buckley 2003, p. 587, "represented muscular, deadly rock and roll"
  2. Buckley 2003, p. 588, "No holds barred, no-frills, rock 'n' roll"
  3. www.allmusic.com

Externí odkazy