Sacharin: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Jazyková redakce
přepropojit
Řádek 1: Řádek 1:
'''Cukerín''' (cukerin, zuckerin, sacharin) je neenergetické sladidlo. Jedná se o nejstarší umělou náhražku [[cukr|cukru]], vyráběnou z dehtu kamenouhelného. Má výraznou sladkou chuť; je asi pětsetkrát sladší než cukr. Je vhodným sladidlem pro mnohé nemocné, např. [[Diabetes_mellitus|cukrovkáře]].
'''Cukerín''' (cukerin, zuckerin, sacharin) je neenergetické sladidlo. Jedná se o nejstarší umělou [[náhražka cukru|náhražku cukru]], vyráběnou z dehtu kamenouhelného. Má výraznou sladkou chuť; je asi pětsetkrát sladší než cukr. Je vhodným sladidlem pro mnohé nemocné, např. [[Diabetes_mellitus|cukrovkáře]].


Pro svou cenu a postavení nedostatkového zboží byl často předmětem pašování a to už v [[19. století]] obyvateli horských oblastí [[Česko|českého]] pohraničí (zejména na hranici s [[Německo|Německem]]).
Pro svou cenu a postavení nedostatkového zboží byl často předmětem pašování a to už v [[19. století]] obyvateli horských oblastí [[Česko|českého]] pohraničí (zejména na hranici s [[Německo|Německem]]).

Verze z 18. 3. 2007, 16:27

Cukerín (cukerin, zuckerin, sacharin) je neenergetické sladidlo. Jedná se o nejstarší umělou náhražku cukru, vyráběnou z dehtu kamenouhelného. Má výraznou sladkou chuť; je asi pětsetkrát sladší než cukr. Je vhodným sladidlem pro mnohé nemocné, např. cukrovkáře.

Pro svou cenu a postavení nedostatkového zboží byl často předmětem pašování a to už v 19. století obyvateli horských oblastí českého pohraničí (zejména na hranici s Německem).

Zdravotní nezávadnost

Zdravotní nezávadnost sacharinu byla ve dvacátém století v USA zpochybňována. Mnohé studie z USA ukazovaly souvislost mezi rakovinou a příjmem sacharinu; mnohé jiné naopak souvislost neukázaly.

V roce 1991 americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) formálně stáhl svůj návrh na zákaz sacharinu z roku 1977. V roce 2000 americký kongres odmítl zákon požadující, aby výrobky obsahující sacharin nesly upozornění o zdravotních rizicích.

Šablona:Chemický pahýl Šablona:Gastronomický pahýl