Spojitá funkce: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 9: Řádek 9:
* Funkce je v bodě ''x''<sub>0</sub> definována (''x''<sub>0</sub> patří do [[definiční obor|definičního oboru]]).
* Funkce je v bodě ''x''<sub>0</sub> definována (''x''<sub>0</sub> patří do [[definiční obor|definičního oboru]]).
* V bodě ''x''<sub>0</sub> existuje [[limita]] funkce a je rovna právě funkční hodnotě v tomto bodě:
* V bodě ''x''<sub>0</sub> existuje [[limita]] funkce a je rovna právě funkční hodnotě v tomto bodě:
*: <math>\lim_{x \to x_0}f(x) = f(x_0)</math>.<ref>{{Citace elektronické monografie | titul = Matematika polopatě | url = http://www.matematika.cz/ | vydavatel = Nová média | datum vydání = c2006-2014 | datum přístupu = 2015-12-06 | kapitola = Spojitost funkce | url kapitoly = http://www.matematika.cz/spojitost-funkce}}</ref>
*: <math>\lim_{x \to x_0}f(x) = f(x_0)</math>.<ref name="polopate">{{Citace elektronické monografie | titul = Matematika polopatě | url = http://www.matematika.cz/ | vydavatel = Nová média | datum vydání = c2006-2014 | datum přístupu = 2015-12-06 | kapitola = Spojitost funkce | url kapitoly = http://www.matematika.cz/spojitost-funkce}}</ref><ref name="mt">{{Citace elektronické monografie | titul = Math Tutor | url = http://math.feld.cvut.cz/mt/ | datum přístupu = 2015-12-06 | kapitola = Spojitost reálných funkcí | url kapitoly = http://math.feld.cvut.cz/mt/txtb/3/txc3ba3d.htm}}</ref>


Tato definice mluví o spojitosti v bodě; mimo to se také používá výraz funkce spojitá na [[množina|množině]] či [[interval (matematika)|intervalu]] (pokud je funkce spojitá ve všech bodech této množiny), obecně o ''spojité funkci'' se hovoří v případě, že je spojitá na celém svém definičním oboru.
Tato definice mluví o spojitosti v bodě; mimo to se také používá výraz funkce spojitá na [[množina|množině]] či [[interval (matematika)|intervalu]] (pokud je funkce spojitá ve všech bodech této množiny), obecně o ''spojité funkci'' se hovoří v případě, že je spojitá na celém svém definičním oboru.
Řádek 36: Řádek 36:
Body, v nichž daná funkce není spojitá, označujeme jako '''body nespojitosti''', [[singularita|singularity]].
Body, v nichž daná funkce není spojitá, označujeme jako '''body nespojitosti''', [[singularita|singularity]].


Za ''bod nespojitosti prvního druhu'' označíme takový bod <math>a</math>, ve kterém má funkce <math>f(x)</math> [[limita|limitu]] zprava i zleva, avšak tyto dvě limity mají rozdílné hodnoty, tzn. <math>\lim_{x \to a+} f(x) \ne \lim_{x \to a-} f(x)</math>. Rozdíl mezi těmito čísly, tzn. <math>\lim_{x \to a+} f(x) - \lim_{x \to a-} f(x)</math>, nazýváme ''skokem funkce'' v bodě <math>a</math>.
Za ''bod nespojitosti prvního druhu'' označíme takový bod <math>a</math>, ve kterém má funkce <math>f(x)</math> [[limita|limitu]] zprava i zleva, avšak tyto dvě limity mají rozdílné hodnoty, tzn. <math>\lim_{x \to a+} f(x) \ne \lim_{x \to a-} f(x)</math>.<ref name="mt"></ref> Rozdíl mezi těmito čísly, tzn. <math>\lim_{x \to a+} f(x) - \lim_{x \to a-} f(x)</math>, nazýváme ''skokem funkce'' v bodě <math>a</math>.<ref name="polopate"></ref>


Za ''bod nespojitosti druhého druhu'' označíme takový bod <math>a</math>, v němž neexistuje alespoň jedna z (konečných) jednostranných limit.
Za ''bod nespojitosti druhého druhu'' označíme takový bod <math>a</math>, v němž neexistuje alespoň jedna z vlastních (konečných) jednostranných limit.<ref name="mt"></ref>


Pokud v bodě <math>a</math> existuje konečná limita <math>\lim_{x \to a} f(x)=A</math>, avšak funkce <math>f(x)</math> není v bodě ''a'' definována, nebo je <math>f(a) \ne A</math>, pak bod <math>a</math> označujeme jako ''odstranitelnou nespojitost'' funkce <math>f(x)</math>.
Pokud v bodě <math>a</math> existuje vlastní (konečná) limita <math>\lim_{x \to a} f(x)=A</math>, avšak funkce <math>f(x)</math> není v bodě ''a'' definována, nebo je <math>f(a) \ne A</math>, pak bod <math>a</math> označujeme jako ''odstranitelnou nespojitost'' funkce <math>f(x)</math>.<ref name="polopate"></ref>


Funkci, která je definována na intervalu <math>\langle a,b\rangle</math>, označíme jako ''po částech spojitou'' na daném intervalu, je-li spojitá ve všech bodech intervalu s výjimkou konečného počtu bodů, v nichž má nespojitost prvního druhu.
Funkci, která je definována na intervalu <math>\langle a,b\rangle</math>, označíme jako ''po částech spojitou'' na daném intervalu, je-li spojitá ve všech bodech intervalu s výjimkou konečného počtu bodů, v nichž má nespojitost prvního druhu.

Verze z 6. 12. 2015, 12:16

Tento článek je o spojitosti funkcí na reálných číslech. O obecnějším pojmu na topologických prostorech (jehož speciálním případem je i spojitost reálných funkcí) pojednává článek Spojité zobrazení.
Spojitá (červeně) a nespojitá funkce (modře)

Spojitá funkce je taková matematická funkce, jejíž hodnoty se mění plynule, tedy při dostatečně malé změně hodnoty x se hodnota f(x) změní libovolně málo. Intuitivní (ne zcela přesná) představa spojité funkce spočívá ve funkci, jejíž graf lze nakreslit jedním tahem, aniž by se tužka zvedla z papíru. Funkce, která není spojitá, se označuje jako nespojitá.

Spojitost je také jednou ze základních vlastností běžně požadovaných po „rozumných funkcích“, mnoho matematických konstrukcí vyžaduje spojitost funkce jako nutnou podmínku – např. derivace, primitivní funkce apod.

Pro reálné funkce reálné proměnné lze spojitost funkce f v hromadném bodě definičního oboru x0 definovat následujícími dvěma podmínkami:

  • Funkce je v bodě x0 definována (x0 patří do definičního oboru).
  • V bodě x0 existuje limita funkce a je rovna právě funkční hodnotě v tomto bodě:
    .[1][2]

Tato definice mluví o spojitosti v bodě; mimo to se také používá výraz funkce spojitá na množině či intervalu (pokud je funkce spojitá ve všech bodech této množiny), obecně o spojité funkci se hovoří v případě, že je spojitá na celém svém definičním oboru.

Cauchyho definice

O funkci řekneme, že je spojitá v bodě a, pokud ke každému (libovolně malému) číslu existuje takové číslo , že pro všechna x, pro něž platí , platí také

.

Velikost čísla může záviset nejen na volbě čísla , ale i na volbě bodu a.

Funkci označujeme jako spojitou zprava (resp. zleva), pokud k libovolnému existuje takové , že pro všechna (resp. ), tzn. pro všechna x z pravého okolí (resp. levého okolí) bodu , je . Funkce je spojitá tehdy, je-li spojitá zprava i zleva.

Cauchyho definici lze formulovat také pro funkci n proměnných. O funkci , kde jsou proměnné funkce, řekneme, že je spojitá v bodě , pokud ke každému (libovolně malému) číslu existuje takové číslo , že pro všechny body z okolí bodu A, tzn. pro body jejichž vzdálenost splňuje podmínku , platí

.

Heineho definice

Nechť je hromadným bodem . Funkce je spojitá v bodě právě tehdy když platí .

Spojitost komplexní funkce

O komplexní funkci říkáme, že je spojitá, jestliže v daném bodě komplexní roviny platí

.

Je-li funkce spojitá v každém bodě určité oblasti , pak říkáme, že je spojitá v .

Bod nespojitosti

Body, v nichž daná funkce není spojitá, označujeme jako body nespojitosti, singularity.

Za bod nespojitosti prvního druhu označíme takový bod , ve kterém má funkce limitu zprava i zleva, avšak tyto dvě limity mají rozdílné hodnoty, tzn. .[2] Rozdíl mezi těmito čísly, tzn. , nazýváme skokem funkce v bodě .[1]

Za bod nespojitosti druhého druhu označíme takový bod , v němž neexistuje alespoň jedna z vlastních (konečných) jednostranných limit.[2]

Pokud v bodě existuje vlastní (konečná) limita , avšak funkce není v bodě a definována, nebo je , pak bod označujeme jako odstranitelnou nespojitost funkce .[1]

Funkci, která je definována na intervalu , označíme jako po částech spojitou na daném intervalu, je-li spojitá ve všech bodech intervalu s výjimkou konečného počtu bodů, v nichž má nespojitost prvního druhu.

Druhy bodů nespojitosti

Na obrázku vpravo je bodem nespojitosti prvního druhu bod . Bod je bodem nespojitosti druhého druhu. Bod je odstranitelnou nespojitostí funkce f(x). Funkce je po částech spojitá na intervalu .

Stejnoměrná spojitost

Mějme funkci na intervalu , pro niž k libovolnému existuje takové, že pro libovolné dva body z intervalu splňující platí , pak říkáme, že funkce je stejnoměrně spojitá na intervalu .

Weierstrassova věta

Weierstrassova věta říká, že libovolnou spojitou funkci na intervalu lze (s libovolnou přesností) aproximovat stejnoměrně v posloupností polynomů, tzn. k libovolnému existuje polynom takový, že pro všechna .

Absolutně spojitá funkce

Funkci označíme jako absolutně spojitou na intervalu , jestliže k libovolnému existuje takové , že pro každý systém intervalů pro který je , a platí .

Je-li funkce absolutně spojitá na intervalu , pak je na tomto intervalu spojitá a má na tomto intervalu konečnou variaci.

Příklady

Funkce dolní celá část, nespojitá v každém celém čísle

Vlastnosti

  • Má-li funkce v bodě konečnou derivaci, pak je v bodě a také spojitá.
  • Pokud je funkce spojitá v bodě a funkce spojitá v bodě , pak složená funkce je spojitá v bodě .
  • Je-li funkce spojitá na uzavřeném intervalu , pak na existuje alespoň jeden bod takový, že pro všechna Jedná se o maximum funkce na intervalu Současně také existuje alespoň jeden bod takový, že pro všechna . Jedná se o minimum funkce na intervalu . Funkce spojitá na uzavřeném intervalu je tedy na tomto intervalu také ohraničená.

Související články

Reference

  1. a b c Matematika polopatě [online]. Nová média, c2006-2014 [cit. 2015-12-06]. Kapitola Spojitost funkce. Dostupné online. 
  2. a b c Math Tutor [online]. [cit. 2015-12-06]. Kapitola Spojitost reálných funkcí. Dostupné online.