Plug-and-play: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
expVerze 13108568 uživatele 195.113.166.47 (diskuse) zrušena
gsad
Řádek 1: Řádek 1:
<nowiki>#</nowiki>IKARO GANG
'''Plug and Play''' (v překladu „připoj a hraj“) je [[počítač]]ová technologie umožňující jednodušší rozpoznávání a konfigurace [[hardware]]. Umožňuje [[operační systém|operačním systémům]] správně zjistit, jaký hardware je v počítači, na základě čehož může automaticky (s větší či menší úspěšností) k tomuto hardware nainstalovat či spustit příslušné [[ovladač zařízení|ovladače]] a automaticky nastavit [[IRQ|číslo přerušení]], [[Vstup/výstup|I/O adresu]], rozsahy [[Sdílená paměť|sdílené paměti]], případně další skutečnosti (např. detaily o typu zařízení).


== Historie konfigurace zařízení ==
== Historie konfigurace zařízení ==

Verze z 3. 12. 2015, 13:13

#IKARO GANG

Historie konfigurace zařízení

Mechanické výpočetní prostředky, jako bylo třídicí zařízení děrovaných destiček od IBM, byly naprogramovány použitím zásuvné desky připojené tak, aby směrovala signály mezi konfiguračními zásuvkami.

V počátcích počítačové technologie (např. v IBM PC kompatibilních počítačích se sběrnicí ISA) musel být hardware nejprve ručně nastaven tak, aby nastavení nekolidovalo s jiným již připojeným zařízením (obvykle pomocí elektrické propojky, anglicky jumper), poté bylo zařízení zasunuto do sběrnice uvnitř počítače, a pak bylo ještě nutné toto nastavení zapsat do konfigurace software (typicky ovladač zařízení). Pokud nastavení hardware i software nebylo stejné, nemohl software se zařízením komunikovat, a proto ani nefungoval.

V pozdější době byla nejprve metodou pokus-omyl prováděna detekce zařízení, která nebyla příliš spolehlivá a byla nahrazena technologií Plug and Play. Tato technologie odstraňovala ruční nastavování, řešení konfliktů a předávání informací do řídícího software. Podstatné vylepšení pak přinesla sběrnice PCI, PCMCIA, USB a další technologie, které počítaly s automatickou konfigurací již ve svém prvotním návrhu.