Pes pouštní: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
HypoBOT (diskuse | příspěvky)
m Odstranění parametru barva z taxoboxu dle ŽOPP z 21.11.2015, konsensus na změně dostupný na Diskuse_k_šabloně:Taxobox#Odstranit_parametr_barva; kosmetické úpravy
Řádek 1: Řádek 1:
{{ Taxobox
{{ Taxobox
| jméno= Pes pouštní
| jméno= Pes pouštní
| barva= pink
| obrázek= Sechuran fox.jpg
| obrázek= Sechuran fox.jpg
| šířka obrázku= 255px
| šířka obrázku= 255px
Řádek 20: Řádek 19:


== Výskyt ==
== Výskyt ==
Areál psa pouštního se nalézá v [[Jižní Amerika|Jižní Americe]], v pásmu pobřežních pustin od středního Peru až po jižní Ekvádor. Obývá především planiny, polopustiné a pustinné terény. Vystupuje jen do výše 1000 m n. m. Často se zdržuje u pouště [[Sechura (poušť)| Sechura]], odkud je odvozeno jeho latinské druhové a české synonymní jméno. Blízkosti člověka se vyhýbá.
Areál psa pouštního se nalézá v [[Jižní Amerika|Jižní Americe]], v pásmu pobřežních pustin od středního Peru až po jižní Ekvádor. Obývá především planiny, polopustiné a pustinné terény. Vystupuje jen do výše 1000 m n. m. Často se zdržuje u pouště [[Sechura (poušť)|Sechura]], odkud je odvozeno jeho latinské druhové a české synonymní jméno. Blízkosti člověka se vyhýbá.


== Popis ==
== Popis ==

Verze z 28. 11. 2015, 08:38

Jak číst taxoboxPes pouštní
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
nedostatek údajů
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Nadtřídačtyřnožci (Tetrapoda)
Třídasavci (Mammalia)
Řádšelmy (Carnivora)
Čeleďpsovití (Canidae)
Rodpes (Pseudalopex)
Binomické jméno
Pseudalopex sechurae
Thomas, 1900
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pes pouštní či pes Sechura (Pseudalopex sechurae, synonymum Lycalopex sechurae) je velmi malá šelma z čeledi psovitých (Canidae) z aridních oblastí Jižní Ameriky.

Výskyt

Areál psa pouštního se nalézá v Jižní Americe, v pásmu pobřežních pustin od středního Peru až po jižní Ekvádor. Obývá především planiny, polopustiné a pustinné terény. Vystupuje jen do výše 1000 m n. m. Často se zdržuje u pouště Sechura, odkud je odvozeno jeho latinské druhové a české synonymní jméno. Blízkosti člověka se vyhýbá.

Popis

Je to velmi malá šelma, délka jeho těla se pohybuje 50 až 78 cm, z toho ocas tvoří podstatnou část délky těla, 25 až 37 cm. Hmotnost psa pouštního se pohybuje od 2,6 do 4,2 kg. Má poměrně krátké nohy, ale zato silný a huňatý ocas, připomínající spíše ocas lišky. Zbarvení je nejčastěji šedé se zlatým podkladem, může být však i krémové barvy. Má červenohnědě zbarvené vnější strany uší, okolí očí a nohy. Zuby jsou poměrně malé, adaptované na hmyz a drobnou potravu, avšak s typickou stavbou chrupu psovitých šelem. Zubní vzorec: I 3/3, C 1/1, P 4/4, M 2/3 = 42.

Biologie

Pes pouštní je noční šelma. Přes den se ukrývá někde ve stínu pod stromy, v houští, ale i v podzemních norách. Potravu tvoří hlavně brouci, hlodavci, menší ptáci, mršiny, ale i části rostlin. Dokáže vydržet na psovitou šelmu poměrně dlouhé období bez vody a dokáže si vystačit jen s takovým zdrojem vody jako je ranní rosa. Většinou žije samotářsky, občas byl spatřen v párech. O reprodukci je známo jen málo. Potravními konkurenty v okrajových oblastech jsou mu větší příbuzní pes argentinský a pes horský.

Odkazy

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sechuran_fox na anglické Wikipedii.