Wikipedie:Dokumenty pro Wikizdroje: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SinBot (diskuse | příspěvky)
m oprava odkazu na rozcestnik nebo redirect, GFDL->GNU Free Documentation License
m rekat
Řádek 35: Řádek 35:




[[Kategorie:Wikipedie|Dokumenty pro Wikisource]]
[[Kategorie:Údržba Wikipedie|Dokumenty pro Wikisource]]
[[Kategorie:Wikipedie:Související projekty|Dokumenty pro Wikisource]]

Verze z 16. 3. 2007, 02:36

Sesterský projekt Wikisource je určen pro ukládání dokumentů a jiných textů, které jakýmkoliv způsobem mohou dokumentovat či ilustrovat nějaký článek na české Wikipedii a jejichž velikost přesahuje ještě myslitelný citát snad jednoho odstavce, a dále i pro texty, které jsou z jiného důvodu zajímavé pro tuto sbírku (a svým způsobem knihovnu); patří sem tedy mimo jiné i literární texty, které nejsou chráněny autorským právem.

Návrh na přesun

Dokumenty a další texty, určené pro přesun na Wikisource, by měly být opatřeny šablonou {{Přesunout na Wikisource}}. Touto šablonou lze vyznačit i části stránky, pokud nemá být přesunuta celá.

Podmínky pro přesun

Takto označené texty musí pak splňovat následující podmínky:

  • jako první navrhujeme krátké studium článku Co je Wikisource na naší doméně, která mnohdy mnohé vyjasní
  • zejména musí být jasné, o co se vůbec jedná a pod jakým názvem má text být zveřejněn (což není vždy zřejmé; název by měl být původní)
  • u starších textů by mělo být zaručeno, že jak pravopis tak i celá dikce dokumentu je původní, případné změny a opravy je oproti zdroji je nutno zmínit
  • dokumenty musí stát pod svobodnou licencí (momentálně GFDL nebo public domain, jiné nejsou žádoucí či nejsou povoleny)
  • pro posouzení licence je nezbytné znát i zdroj (pramen), ze kterého bylo české znění dokumentu převzáno (viz i s:Wikisource:Autorské právo#Vložení nové tvůrčí činnosti)
  • interwiki: pokud to jednoznačně nevychází z dokumentu samotného či z kontextu, mělo by na diskusní stránce být naznačeno, z jakého místa v české Wikipedii se na tento dokument, který bude přesunut do Wikisource, bude odkazovat, a také naopak, na který český dokument má odkazovat dokument ve Wikisource
  • text by měl být již upraven podle všeobecných pravidel o vzhledu, pravopise atp.

Nejasnosti a další údaje uveďte na diskusní stránce.


Prosíme ujistěte se před vložením šablony s žádostí o přesun a zejména před provedením přesunu na Wikisource samotným, zda Text skutečně splňuje všechny výše jmenované podmínky; mimo údajů o zdroji, licenci, vydání atd. sem patří výslovně i formatování textu a přesunutí historie. Wikisource má velice málo spolupracovníků, kteří se tímto zabývat nemohou a nebudou. Texty, které jmenované podmínky nesplňují, nebudou přijaty a budou vráceny na Wikipedii. Děkujeme za pochopení, Wikisource však není odpadkovým košem pro nezařaditelné texty, jak tomu bylo dříve. Vaše Wikisource.


Přesun dokumentu na Wikisource

Označíte-li patřičný dokument šablonou {{Přesunout na Wikisource}}, bude tento zcela jistě proveden někým jiným (za předpokladu, že otázky zdroje, licence atp. jsou vyřešeny). Můžete se také obrátit přímo na některého ze správců Wikisource, kteří mají možnost přesunout text i s celou historií článku.

Transwiki

Přesun provedou nejčastěji správci Wikisource, kteří jsou oprávněni použít funkce Transwiki, která zaručuje i přesun historie stránky se všemi verzemi.

Manuelní přesun

Při manuelním přesunu se přesouvá pouze zkopírovaný text bez dřívějších verzí, tedy bez historie, a odpovídá vlastně situaci, kdy na Wikisource zakládáte novou stránku. Pro přesun z Wikipedie lze tohoto způsobu využít tehdy, že k přesunutí určený text (na české Wikipedii) nemá historii, zejména pak, že jste stránku založil a mimo Vás ani text ani jeho diskusní stránku needitoval nikdo jiný. Jinak hrozí porušení pravidel GFDL.

Chcete-li text přesunout sám, doporučujeme krátký návod na české Wikisource samotné: Přesun na Wikisource, kde najdete další podrobnější informace a odkazy na pomoc v dalších bodech jako pojmenování stránek, kategorizace, autorská práva, syntaxe odkazů, jak vyznačit text atd.