Petržalka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Externí odkazy: + {{commonscat}}
m +souřadnice
Řádek 22: Řádek 22:
{{Město Bratislava}}
{{Město Bratislava}}
{{Portály|Bratislava}}
{{Portály|Bratislava}}
{{souřadnice|48.133333|17.116667|typ=city|region=SK|zobrazení=top}}


[[Kategorie:Petržalka| ]]
[[Kategorie:Petržalka| ]]
Řádek 27: Řádek 28:
[[Kategorie:Městské části Bratislavy]]
[[Kategorie:Městské části Bratislavy]]
[[Kategorie:Okres Bratislava V]]
[[Kategorie:Okres Bratislava V]]
[[Kategorie:Objekty bez souřadnice]]

Verze z 18. 11. 2015, 15:55

Petržalka (maďarsky Pozsonyligetfalu, německy Engerau) je jedna z městských částí Bratislavy. Patří mezi nejlidnatější části slovenské metropole; žije zde 117 000 lidí. Leží těsně při hranici s Rakouskem.

Slepé rameno Dunaje, Chorvatské rameno

Historie

První záznamy o Petržalce pocházejí již z roku 1225. Na konci 19. století už to byla vesnice s více jak pěti sty stálými obyvateli. První most, který ji spojil s Bratislavou, byl postaven v roce 1891 a byl železniční.

Již v roce 1932 dal petržalské předmostí opevnit generál Josef Šnejdárek a poté v roce 1936 byl tento úsek zařazen do I. etapy naléhavého opevňování v rámci československého opevnění. Bylo zde postaveno 25 bunkrů. Avšak 10. října 1938 byla připojena na základě Mnichovské dohody k nacistickému Německu, protože byla obydlena převážně německy hovořícím obyvatelstvem, po osvobození v roce 1945 byla opět vrácena Československu. Od roku 1946 je součástí dnes hlavního města Slovenska.

V 70. letech minulého století se vystavělo dnes ohromné panelové sídliště. Z malé okrajové čtvrti, která měla minimální význam, se tak stala jedna z nejdůležitějších; nové sídliště bylo největší v celé zemi. Technický stav většiny budov se však stále zhoršuje a v současné době jich stále více potřebuje rekonstrukci.

Doprava

Petržalka je pomocí pěti mostů napojená na zbytek města, nachází se tu také železniční stanice Bratislava-Petržalka. Jeden z nejznámějších mostů, který ústí právě sem, je Nový most, který je dominantou celého města.

Petržalka byla projektována a stavěna na obsluhu metrem. Po roce od začátku výstavby metra byl projekt zrušen. Veřejnou dopravu do této čtvrti zajišťují pouze autobusy, trolejbusové tratě chybí, tramvajová trať je ve výstavbě (2014). Všechny autobusové spoje tak bývají velmi vytížené, zvláště po změně jízdního řádu na podzim 2005.

Externí odkazy