Ethery: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m + odkaz na Ottův slovník naučný
mBez shrnutí editace
Řádek 2: Řádek 2:


== Vlastnosti ==
== Vlastnosti ==
[[Dimethylether]] je plyn, ostatní vyšší ethery jsou kapaliny a některé i pevné látky. Mají charakteristickou vůni. Jsou těkavé a hořlavé. Mají nižší teplotu varu než [[alkoholy]] a nevytvářejí vodíkové vazby. Nemísí se s vodou a jsou to výborná [[nepolární rozpouštědlo|nepolární rozpouštědla]]. Mají narkotické účinky
[[Dimethylether]] je plyn, ostatní vyšší ethery jsou kapaliny a některé i pevné látky. Mají charakteristickou vůni. Jsou těkavé a hořlavé. Mají nižší teplotu varu než [[alkoholy]] a nevytvářejí vodíkové vazby. Nemísí se s vodou a jsou to výborná [[nepolární rozpouštědlo|nepolární rozpouštědla]]. Mají narkotické účinky.


== Charakteristika vazby ==
== Charakteristika vazby ==

Verze z 14. 11. 2015, 17:22

Ethery jsou látky, které obsahují ve svých molekulách dvojvaznou skupinu ―O―, na kterou se vážou dva uhlovodíkové zbytky (obecný vzorec R―O―R’). Ethery dělíme na jednoduché (mají v molekule dva stejné uhlovodíkové zbytky) a na smíšené (mají v molekule dva různé uhlovodíkové zbytky).

Vlastnosti

Dimethylether je plyn, ostatní vyšší ethery jsou kapaliny a některé i pevné látky. Mají charakteristickou vůni. Jsou těkavé a hořlavé. Mají nižší teplotu varu než alkoholy a nevytvářejí vodíkové vazby. Nemísí se s vodou a jsou to výborná nepolární rozpouštědla. Mají narkotické účinky.

Charakteristika vazby

Vazba uhlíku a kyslíku je polární. Částečný kladný náboj na atomu uhlíku se stává místem pro nukleofilní substituci.

Reakce

Nukleofilní substituce se uskutečňuje hůře než u alkoholů. Pokud reagují se silnými anorganickými kyselinami, pak vznikají stejně jako u alkoholů oxoniové soli.

Příprava

Pro výrobu se často používají nižší alkeny, které reakcí s kyselinou sírovou poskytují alkylhydrogensulfát, a ty reakcí s alkoholem dávají ethery. Cyklické ethery se vyrábějí z vícesytných alkoholů. Dále se připravuje alkylací alkoholů a dehydratací alkoholů

Zástupci

  • Diethylether (CH3CH2―O―CH2CH3) je snadno těkavá kapalina, která je vysoce hořlavá. Patří mezi hořlaviny první třídy. Páry se vzduchem tvoří výbušnou směs. Má nízkou teplotu varu (35 °C). Používá se jako rozpouštědlo a extrakční činidlo. Dříve se používal jako anestetikum.
  • Ethylenoxid (oxiran) je velmi reaktivní, jedovatý plyn. Používá se v organické syntéze k výrobě epoxidů.
  • Anisol (fenylmethylether) je příjemně vonící kapalina. Používá se k výrobě voňavek, v organické syntéze a jako rozpouštědlo.
  • Dioxan je jedovatá kapalina. Používá se jako rozpouštědlo.

Externí odkazy