Knihovna Varšavské univerzity: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
→‎Externí odkazy: přesun, Kategorie:Knihovny v Polsku
(Žádný rozdíl)

Verze z 14. 10. 2015, 16:28

Stara budova knihovny

Knihovna Varšavske univerzity (pol. Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie) byla založena v roce 1816 pro učitele a studenty univerzity ve Varšavě.

Na počátku 20. století knihovna získala novou, moderní budovu v oblasti Univerzity při ulice Krakovské Předměstí. O sto let později, v roce 1999 se ziskala novou moderní budovu v Varšavské čtvrtí Powiśle. Po zhruba 100 let a pro stabilní růst kolekce naléhavou potřebu byla výstavba nové budovy knihovný, ktera by splňovala současné nároky na požární bezpečnost.

Po roce 1989 budova Ústředního výboru Polske sjednocene dělnicke strany se stala nemovitosti státního majetku polské republiky. Počáteční myšlenka k umístění knihovny v typické kancelářské budove se ukázala být nepraktickou. Budova byla pronajata na nově založené Varšavské burze cenných papírů, a s zisku z pronájmu měla byt financována výstavba nové Univerzitní knihovny. V roce 1993 byla vypsána soutěž kterou vyhrály architekty Marek Budzyński a Zbigniew Badowski. Stavba začala se v roce 1995 a trvala až do roku 1999.

Budova se skládá s hlavního bloku z čtyřmi podlaží a s nízke přední budovy oddělene průchodem. Na střeše nachazi se botanicka zahrada o rozloze 1,5 ha navržena zahradním architektem Irenou Bajerskou. Jedná se o jednu z největších střešní zahrad v Evropě, ale může být dosaženo pouze přes schodiště, a proto není vhodná pro osoby se zdravotním postižením.

Celkový objem všech prostorů knihovny zahrnuje 260.000 m3, oblast je specifikována s 64.000 m2.

Knihovní fond zahrnuje (podle soupisu s 31. prosince 2012) 3,1 milionu jednotek, včetně:

  • knihy – 1 936 675 voluminů
  • periodiky - 708 911 vol.
  • speciální sbírky - 397 341 vol.
  • vzdělávací knihovná - 47 771 vol.

Ve vstupním prostoru knihovny stojí na čtyřech velmi vysokéch pilířích sochy filozofou Kazimierze Twardowskeho, Jána Łukasiewicze, Alfreda Tarskeho a Stanisława Leśniewskeho.

Celá fasáda zápraží je pokryta měděnými pláty s zelenou patinou a mezi nimi jsou vysoké okna. Na západní straně jsou osm panelů s:

Budova s netradiční architekturou již je jedním z turistických atrakcí města a je oblíbeným místem setkávání Varšavskych studentů.

Externí odkazy

Šablona:Geo cz