Databáze knih: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m přidána Kategorie:Knihy za použití HotCat
Řádek 11: Řádek 11:
Databázi knih založil v prosinci 2008 Daniel Fiala a podle poslední výroční zprávy [[Svaz českých knihkupců a nakladatelů|Svazu českých knihkupců a nakladatelů]] se jedná o nejnavštěvovanější český knižní internetový projekt.<ref>[http://sckn.cz/content/zpravy/file-1071.pdf]</ref>
Databázi knih založil v prosinci 2008 Daniel Fiala a podle poslední výroční zprávy [[Svaz českých knihkupců a nakladatelů|Svazu českých knihkupců a nakladatelů]] se jedná o nejnavštěvovanější český knižní internetový projekt.<ref>[http://sckn.cz/content/zpravy/file-1071.pdf]</ref>


Od roku 2010 Databáze knih pořádá každoročně vlastní anketu Kniha roku <ref>[http://www.bux.cz/literarni-kavarna/aktuality/odeon-boduje-v-ankete-kniha-roku-2010-na.html]</ref>, které se účastní desítky tisíc registrovaných uživatelů webu. V rámci této ankety se hlasuje také v kategoriích Novinka roku a Obálka roku.
Od roku 2010 Databáze knih pořádá každoročně vlastní anketu Kniha roku,<ref>[http://www.bux.cz/literarni-kavarna/aktuality/odeon-boduje-v-ankete-kniha-roku-2010-na.html]</ref> které se účastní desítky tisíc registrovaných uživatelů webu. V rámci této ankety se hlasuje také v kategoriích Novinka roku a Obálka roku.


Funkce Podobné knihy zobrazuje nejvíce lidmi označená díla podobná zobrazované knize.
Funkce "Podobné knihy" zobrazuje nejvíce lidmi označená díla podobná zobrazované knize.


==Uživatelské rozhraní==
==Uživatelské rozhraní==

Verze z 24. 9. 2015, 19:54

Databáze knih (Databazeknih.cz) je sociální síť pro čtenáře knih. Obsahuje databázi oficiálně vydaných knih a eknih v českém a slovenském jazyce, či případně i v jiném jazyce, vydaných českým či slovenským (československým) nakladatelstvím na území České republiky nebo Slovenska po roce 1945. Objevují se zde také knihy chystané k vydání, a to ve lhůtě vydání maximálně do jednoho roku. Podrobně jsou zpracovány informace nejen o knihách, ale i o autorech.

U knih je uveden stručný popis obsahu, možnost zobrazit sekci komentář. V sekci zajímavosti se čtenář dozví o knize zákulisní informace, například zda byla kniha zfilmována. Sekce vydání eviduje, které nakladatelství a v jakém roce knihu vydala. Uvádí se zde i ISBN (International Standard Book Number, mezinárodní standardní číslo knihy), neboli alfanumerický kód, který slouží pro jednoznačnou identifikaci knižních vydání.

Databáze obsahuje přehled převážně o českých, ale i několika slovenských knihovnách, a také o literárních cenách které jsou udílené, jak v České republice, tak v zahraničí. Pod sekcí Žebříčky si čtenář může zjistit kladné i záporné hodnocení knih, momentálně nejoblíbenější citát a spoustu dalších statistik.

Díky neustálému vývoji mění web poměrně často svou grafickou podobu. [1]

Od historie po současnost

Databázi knih založil v prosinci 2008 Daniel Fiala a podle poslední výroční zprávy Svazu českých knihkupců a nakladatelů se jedná o nejnavštěvovanější český knižní internetový projekt.[2]

Od roku 2010 Databáze knih pořádá každoročně vlastní anketu Kniha roku,[3] které se účastní desítky tisíc registrovaných uživatelů webu. V rámci této ankety se hlasuje také v kategoriích Novinka roku a Obálka roku.

Funkce "Podobné knihy" zobrazuje nejvíce lidmi označená díla podobná zobrazované knize.

Uživatelské rozhraní

Uživatelé se mohou zaregistrovat a vytvářet a rozšiřovat obsah webu, přispívat hodnocením knih, povídek a psaním komentářů.

Hodnocení knih

Knihy (i povídky) se hodnotí hvězdičkami (0-5), z čehož se vypočítává celkové procentuální hodnocení. Červeně jsou označeny nejlépe hodnocené knihy (nad 80 %), modře knihy s hodnocením od 40 do 79 %. Černě pak knihy s méně než 40 % a bíle jsou označeny knihy, které ještě nebyly ohodnoceny. Hodnotit knihy mohou pouze registrovaní uživatelé.

Funkce databáze

  • Profily autorů, knih, povídek, nakladatelství
  • Žebříčky knih
  • Recenze knih
  • Citáty autorů
  • Knižní diskuze
  • Literární novinky
  • Seznamy knihoven

Uživatelské funkce

  • Hodnocení knih, povídek
  • Komentování knih, povídek, autorů
  • Evidence seznamů (Právě čtené knihy, Přečtené knihy, Knihotéka, Chci si koupit, vlastní seznamy)
  • Bazar knih
  • Psaní recenzí
  • Blog
  • Uživatelský profil
  • Soukromé zprávy

Reference

Externí odkazy