Kovoprog: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
G3robot (diskuse | příspěvky)
m sjednocení infoboxů
→‎O programu: + windows 10
Řádek 16: Řádek 16:


== O programu ==
== O programu ==
Kovoprog je jediný [[Computer aided manufacturing|CAM]] systém na trhu, který má [[česko|českého]] výrobce.<ref>[http://www.designtech.cz/c/cam/puvodni-cesky-cam-system-kovoprog.htm Původní český CAM systém Kovoprog]</ref><ref>[http://www.caxmix.cz/2011/09/27/kdo-je-kde-cadcam-software-na-msv-2011-v-brne/ Kdo je kde: CAD/CAM software na MSV 2011 v Brně]</ref> Kovoprog slouží k přípravě programů pro obrábění na NC a [[CNC]] obráběcích strojích. Pracuje v prostředí [[Windows XP]], [[Windows Vista]], [[Windows 7]] a [[Windows 8]]. Program je dostupný kromě [[česko|české]] lokalizace také v anglické, německé a polské lokalizaci.
Kovoprog je jediný [[Computer aided manufacturing|CAM]] systém na trhu, který má [[česko|českého]] výrobce.<ref>[http://www.designtech.cz/c/cam/puvodni-cesky-cam-system-kovoprog.htm Původní český CAM systém Kovoprog]</ref><ref>[http://www.caxmix.cz/2011/09/27/kdo-je-kde-cadcam-software-na-msv-2011-v-brne/ Kdo je kde: CAD/CAM software na MSV 2011 v Brně]</ref> Kovoprog slouží k přípravě programů pro obrábění na NC a [[CNC]] obráběcích strojích. Pracuje v prostředí [[Windows XP]], [[Windows Vista]], [[Windows 7]], [[Windows 8]] a [[Windows 10]]. Program je dostupný kromě [[česko|české]] lokalizace také v anglické, německé a polské lokalizaci.


== Historie ==
== Historie ==

Verze z 23. 9. 2015, 13:54

Kovoprog
VývojářPeška a Brtna Computer Service s. r. o.
Operační systémMicrosoft Windows
Typ softwaruCAM
Webhttp://www.kovoprog.cz/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kovoprog je CAM, tedy nástroj pro počítačem řízené obrábění kovů, obrábění dřeva, elektrojiskrové obrábění, výrobu ozubených kol a další…

O programu

Kovoprog je jediný CAM systém na trhu, který má českého výrobce.[1][2] Kovoprog slouží k přípravě programů pro obrábění na NC a CNC obráběcích strojích. Pracuje v prostředí Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 a Windows 10. Program je dostupný kromě české lokalizace také v anglické, německé a polské lokalizaci.

Historie

První počátky programu Kovoprog sahají před rok 1988, daleko před éru PC. Tehdy ještě ve státním podniku Kovosvit na počítačích Hewlett-Packard (HP 30 a HP 45) a Metra Blansko (IT 20) fungoval v BASICu jakýsi předchůdce Kovoprogu. Další vývojový stupeň nyní již Kovoprogu se datuje k roku 1989 a byl naprogramován v jazyce Pascal.

Velkým mezníkem ve vývoji je vznik konsorcia soukromých firem v roce 1990, zabývajících se dál vývojem Kovoprogu soukromou cestou. V tomto roce také vzniká Kovoprog verze 2 pro MS-DOS, naprogramovaná také ještě v jazyce Pascal. Verze 2.0x znamenala ve své době velmi silný a populární nástroj, který se podařilo rozšířit do hodně českých firem a který dodnes ještě spousta zákazníků používá. Velká výhoda pro zákazníka spočívala v možnosti psaní vlastních maker v jazyce partprogramu pro speciální technologické požadavky.

V roce 1996 šla na trh nová verze Kovoprogu – verze 3.xx – pro MS-DOS, která je už psaná v jazyce C++. Verze 3 měla velmi podobné uživatelské prostředí jako následující verze 4. Za své zhruba 2 roky života se rozšířilo poměrně dost instalací, nicméně její uživatelé ve valné většině poté přešli na následnou verzi 4 pro MS Windows.

Současnost

Současná verze 4.xx pro MS Windows přišla na trh v letech 1998drátové řezání a v letech 19992000 verze třískové obrábění.

Firma Peška & Brtna Computer Service s. r. o. se podílí na výchově nových studentů, kteří se učí programovat právě pomocí Kovoprogu.[3][4] Kovoprog se dostal do základních učebních osnov na českých středních i vysokých školách.[5][6][7][8] Na toto téma vznikají semestrální i závěrečné práce.[9][10][11][12]

Odkazy

Reference

Externí odkazy