Córdobský emirát: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
španělští umajjovci
mBez shrnutí editace
Řádek 50: Řádek 50:


== Španělští Umajjovci ==
== Španělští Umajjovci ==
Poté, co byl [[Marván II.]] poražen [[Abú-l-Abbás]]em a moci v chalífátu se chopila dynastie [[Abbásovci|Abbásovců]], založil [[Hišám]]ův vnuk [[Abdurrahmán I.]] na [[Pyrenejský poloostrov|Pyrenejském poloostrově]] [[Córdobský emirát]] (později [[Córdobský chalífát]]), stát prakticky nezávislý na moci abbásovských chalífů. Tato nezávislost se projevila i tím, že jeho potomci užívali od roku [[929]] titul [[chalífa]].
Poté, co byl [[Marván II.]] poražen [[Abú-l-Abbás]]em a moci v chalífátu se chopila dynastie [[Abbásovci|Abbásovců]], založil [[Hišám]]ův vnuk [[Abdurrahmán I.]] na [[Pyrenejský poloostrov|Pyrenejském poloostrově]] [[Córdobský emirát]] (později Córdobský chalífát), stát prakticky nezávislý na moci abbásovských chalífů. Tato nezávislost se projevila i tím, že jeho potomci užívali od roku [[929]] titul [[chalífa]].


* [[Abd ar-Rahmán I.]] ([[756]]–[[788]])
* [[Abd ar-Rahmán I.]] ([[756]]–[[788]])

Verze z 24. 8. 2015, 13:51

Šablona:Infobox zaniklý stát Córdobský emirát je historický státní útvar, který se mezi lety 756929 rozprostíral na většině území Pyrenejského poloostrova.

Emirát založil v roce 756 Umajjovec Abdurrahmán I. Hlavním městem emirátu byla Córdoba, ve které v době emirátu vznikla Mezquita - velká mešita - i další významné stavby. Když se v roce 929 Abdurrahmán III. prohlásil za chalífu, emirát zanikl a dal vzniknout Córdobskému chalífátu.

Španělští Umajjovci

Poté, co byl Marván II. poražen Abú-l-Abbásem a moci v chalífátu se chopila dynastie Abbásovců, založil Hišámův vnuk Abdurrahmán I. na Pyrenejském poloostrově Córdobský emirát (později Córdobský chalífát), stát prakticky nezávislý na moci abbásovských chalífů. Tato nezávislost se projevila i tím, že jeho potomci užívali od roku 929 titul chalífa.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Córdobský emirát na slovenské Wikipedii.