Larvovaná deprese: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Cslike (diskuse | příspěvky)
Založení nového hesla
(Žádný rozdíl)

Verze z 24. 7. 2015, 14:46

Šablona:Infobox Choroba

Larvovaná (maskovaná) deprese je druh deprese, při kterém jsou tělesné symptomy zcela v popředí[1] a dominují nad psychickými potížemi. Označuje se rovněž jako „maskovaná deprese“ nebo „deprese bez deprese“. Tato nosologická jednotka není uvedena v oficiálním seznamu depresí 10. revize mezinárodní klasifikace nemocí, ale byla dříve často používaná.[2] Od klasické deprese se larvovaná forma liší tím, že se skrývá psychická porucha za tělesné symptomy, jako jsou například bolesti hlavy, zad nebo na hrudi, závrati, problémy se zažíváním, spánkem atd. Že jde o depresi se pozná tak, že pro tyto obtíže se nenajde biologický podklad a jejich příčina je v psychice. Protože psychické příznaky jsou velmi málo patrné, umožňuje jejich objevení pouze psychiatrické vyšetření, po kterém vyjde skrytá duševní porucha napovrch. Diagnostika maskované deprese se opírá o zjišťování přítomnosti afektivních poruch. Diferenciálně diagnosticky je nutné vyloučit jejich organickou příčinu nebo tělesnou chorobu. K léčbě larvované deprese se využívají antidepresiva.

Odkazy

Literatura

  • Vencovský, E. (1975). Larvované deprese. Praha: Avicenum.

Poznámky

  1. RABOCH, Jiří; PAVLOVSKÝ, Pavel, et al. Klinická psychiatrie v denní praxi. Praha: Galén, 2011. ISBN 978-80-7262-740-0, ISBN 978-80-7262-739-4. Kapitola Deprese a sebevražedné jednání v klinické praxi, s. 83. 
  2. Helena Kučerová (MUDr., Psychiatrická ambulance Hranice na Moravě). Larvovaná deprese zlepšená po citalopramu [online]. Mladá fronta, 7.10.2005 [cit. 2015-07-24]. Dostupné online. 

Související články

Externí odkazy

  • larvovaná deprese [online]. Velký lékařský slovník On-Line. Dostupné online. 
  • larvovaná deprese [online]. ABZ.cz slovník cizích slov. Dostupné online.