Fausto Coppi: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m přidána Kategorie:Dopingové případy v cyklistice za použití HotCat
→‎Život: fakta o pizzerii pojmenované po Fausto Coppim
Řádek 27: Řádek 27:
Fausto Coppi jako první cyklista všech dob dokázal vyhrát Tour i Giro v jediném roce. Závěr jeho kariéry však byl poznamenán četnými zdravotními problémy. Zemřel v pouhých 40 letech na následky [[malárie]], kterou chytil na dovolené v Africe.
Fausto Coppi jako první cyklista všech dob dokázal vyhrát Tour i Giro v jediném roce. Závěr jeho kariéry však byl poznamenán četnými zdravotními problémy. Zemřel v pouhých 40 letech na následky [[malárie]], kterou chytil na dovolené v Africe.


Na jeho počest se uděluje cena ''Cima Coppi'' pro cyklistu, který jako první zdolá nejvyšší bod daného ročníku Gira. V anketě pořádané roku 1999 byl zvolen druhým nejlepším italským sportovcem 20. století. V [[Brno|Brně]] je podle něho pojmenována [[pizzerie]] ''Fausto Coppi''. Tato pizzerie je však trvale uzavřena.
Na jeho počest se uděluje cena ''Cima Coppi'' pro cyklistu, který jako první zdolá nejvyšší bod daného ročníku Gira. V anketě pořádané roku 1999 byl zvolen druhým nejlepším italským sportovcem 20. století. V [[Brno|Brně]] byla podle něho pojmenována [[pizzerie]] ''Fausto Coppi'', která se v roce 2014 změnila na restauraci ''Fausto Burger''.


== Úspěchy ==
== Úspěchy ==

Verze z 9. 7. 2015, 23:28

Šablona:Infobox medaile Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka |}

Angelo Fausto Coppi (15. září 19192. ledna 1960) byl italský závodník v silniční cyklistice, známý pod přezdívkou Il Campionissimo (šampión šampiónů).

Život

Narodil se v početné chudé venkovské rodině, k cyklistice se dostal jako poslíček u řezníka. Profesionálně závodit začal v roce 1939, hned v dalším roce vyhrál Giro d'Italia. Jeho kariéru přerušila druhá světová válka, během níž upadl do britského zajetí. V poválečném období soupeřil s Gino Bartalim o titul největšího profesionálního cyklisty světa. Rivalita měla i politické pozadí: konzervativní katolík Bartali proti představiteli průmyslového severu Coppimu, materialistovi a bonvivánovi, který odmítal používat křestní jméno Angelo, netajil se braním dopingu (což bylo při tehdejších testovacích metodách prakticky beztrestné) a udržoval mimomanželské vztahy. Na MS 1948 se Coppi s Bartalim navzájem hlídali tak dlouho, až jim ujel Belgičan Briek Schotte a stal se vítězem. Italská federace oba potrestala tříměsíčním zákazem činnosti.

Fausto Coppi jako první cyklista všech dob dokázal vyhrát Tour i Giro v jediném roce. Závěr jeho kariéry však byl poznamenán četnými zdravotními problémy. Zemřel v pouhých 40 letech na následky malárie, kterou chytil na dovolené v Africe.

Na jeho počest se uděluje cena Cima Coppi pro cyklistu, který jako první zdolá nejvyšší bod daného ročníku Gira. V anketě pořádané roku 1999 byl zvolen druhým nejlepším italským sportovcem 20. století. V Brně byla podle něho pojmenována pizzerie Fausto Coppi, která se v roce 2014 změnila na restauraci Fausto Burger.

Úspěchy

Vítězství

Giro d'Italia

1940, 1947, 1949, 1952, 1953

Tour de France

1949, 1952

Mistrovství světa

1953 (Lugano)

Světový rekord v hodinovce

7. listopadu 1942 v Miláně: 45 798 m

Externí odkazy