Konvergence (evoluce): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Související články
Řádek 12: Řádek 12:
== Reference ==
== Reference ==
<references />
<references />

== Související články ==
* [[Stabilizující selekce]] - viz [[přirozený výběr]]


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}

Verze z 14. 6. 2015, 14:27

Druhy evoluce druhů.
Pásovec devítipásý (Dasypus novemcinctus)


Luskoun ostrovní (Manis javanica), nepříbuzný, ale velmi podobný

Konvergence je v evoluční biologii takový typ evoluce, při němž se nepříbuzné druhy vyvíjí pod podobnými selekčními tlaky (například v podobném prostředí či v důsledku podobného stylu života) a na základě toho vypadají podobně.[1][2] Opakem je divergence. Odlišná je i paralelní evoluce.

Příkladů je celá řada: notoricky známé jsou kytovci, kteří poněkud připomínají ryby, ačkoliv s nimi nejsou příbuzní (kytovci jsou savci).[3] Jiným příkladem je dnes již vyhynulý vakovlk (Thylacinus cynocephalus), který silně připomíná psovité šelmy, ačkoliv je to vačnatec. Veverky jsou zase velice podobné vakoveverkám (rod Petaurus).[4] Dalším příkladem jsou křídla (u ptáků, netopýrů a hmyzu), ale může se jednat i přímo molekulární (např. genetickou) konvergenci.[5]

Reference

  1. ROBERT C. KING; WILLIAM D. STANSFIELD; PAMELA K. MULLIGAN. A Dictionary of Genetics, Seventh Edition. [s.l.]: Oxford University Press, 2006. 
  2. Oxford dictionary of biochemistry and molecular biology; revised edition. Příprava vydání R. Cammack et al. New York: Oxford university press, 2006. ISBN 0-19-852917-1. 
  3. http://www.biolib.cz/cz/glossaryterm/id3757/
  4. http://cas.bellarmine.edu/tietjen/Evolution/convergent_evolution_examples.htm
  5. http://www.rozhlas.cz/leonardo/priroda/_zprava/geneticka-podobnost-mezi-delfiny-a-netopyry--1253955 - Genetická podobnost mezi delfíny a netopýry

Související články