Direktiva (programování): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Doplnění odkazů
m typo, fmt
Řádek 1: Řádek 1:
V programování slouží direktivy k řízení překladu [[kompilátor|kompilátorem]] (nebo [[Jazyk symbolických adres|assemblerem]] či [[Interpret (software)|interpretem]]). Direktivy nejsou součástí [[Programovací jazyk|programovacího jazyka]] - přesněji nejsou součástí [[Formální gramatika|gramatiky]] a mohou se lišit kompilátor od kompilátoru. V některých případech direktivy specifikují globální chování, v jiných případech ovlivňují jen lokální sekce, tedy bloky programového kóde. V každém případě direktivy neprovádí žádnou akci v programovacím jazyce ale jen chování kompilátoru.
V programování slouží '''direktivy''' k řízení překladu [[kompilátor|kompilátorem]] (nebo [[Jazyk symbolických adres|assemblerem]] či [[Interpret (software)|interpretem]]). Direktivy nejsou součástí [[Programovací jazyk|programovacího jazyka]] - přesněji nejsou součástí [[Formální gramatika|gramatiky]] a mohou se lišit kompilátor od kompilátoru. V některých případech direktivy specifikují globální chování, v jiných případech ovlivňují jen lokální sekce, tedy bloky programového kóde. V každém případě direktivy neprovádí žádnou akci v programovacím jazyce ale jen chování kompilátoru.


== [[Preprocesor jazyka C]] ==
== [[Preprocesor jazyka C]] ==
Řádek 19: Řádek 19:
[[ECMAScript]] také využívá <code>use</code> syntaxi pro direktivy, s tím rozdílem, že pragmy jsou deklarovány jako textový řetězec (například <code>"use strict";</code>, nebo <code>"use asm";</code>), než volání funkce.
[[ECMAScript]] také využívá <code>use</code> syntaxi pro direktivy, s tím rozdílem, že pragmy jsou deklarovány jako textový řetězec (například <code>"use strict";</code>, nebo <code>"use asm";</code>), než volání funkce.


== Odkazy ==
=== Reference ===
=== Reference ===
{{Překlad|en|Directive_(programming)|659868098}}
{{Překlad|en|Directive_(programming)|659868098}}

Verze z 27. 5. 2015, 13:42

V programování slouží direktivy k řízení překladu kompilátorem (nebo assemblerem či interpretem). Direktivy nejsou součástí programovacího jazyka - přesněji nejsou součástí gramatiky a mohou se lišit kompilátor od kompilátoru. V některých případech direktivy specifikují globální chování, v jiných případech ovlivňují jen lokální sekce, tedy bloky programového kóde. V každém případě direktivy neprovádí žádnou akci v programovacím jazyce ale jen chování kompilátoru.

Preprocesor jazyka C

V jazyce C a C++, jazyk podporuje jednoduchý makro preprocesor. Řádky zdrojového kódu mohou být manipulovány preprocesrem, jako #define a #include, které jsou označované jako direktivy preprocesoru.
V jazyce C další direktiva #pragma je použita k poskytnutí dodatečných informací pro kompilátor k využití pragmatických nebo implementačně závislých funkcích.

Všechny preprocesorové příkazy začínají znakem mřížky (#).

Jiné jazyky

V programovacím jazyku Ada jsou direktivy kompilátoru nazývány pragmatismy (zkratka pro "pragmatická informace").

V jazyce Common Lisp, jsou direktivy nazývány deklaracemi, a jsou specifikovány pomocí declare konstrukce.[1] S jednou výjimkou jsou deklarace nepoviné a nemají vliv na sémantiku programu. Jedinou výjimkou je deklarace special, která musí být specifikována tam kde je to patřičné.

Perl využívá klíčové slovo "use", které importuje moduly a může být také použito ke specifikování direktiv například use strict; nebo use utf8;.

Python má dvě direktivy – from __future__ import feature (defined in PEP 236 -- Back to the __future__), which changes language features (and uses the existing module import syntax, as in Perl), and the coding directive (in a comment) to specify the encoding of a source code file (defined in PEP 263 -- Defining Python Source Code Encodings). A more general directive statement was proposed and rejected in PEP 244 -- The `directive' statement; these all date to 2001.

ECMAScript také využívá use syntaxi pro direktivy, s tím rozdílem, že pragmy jsou deklarovány jako textový řetězec (například "use strict";, nebo "use asm";), než volání funkce.

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Directive_(programming) na anglické Wikipedii.