Databáze knih: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: '''Databáze knih''' (Databazeknih.cz) je sociální síť pro milovníky knih. Obsahuje širokou databází oficiálně vydaných knih a eknih v českém a slovenském jazyce, č…
 
Řádek 31: Řádek 31:
*Seznamy knihoven
*Seznamy knihoven


===Uživatelské funkce===
==Uživatelské funkce==
*Hodnocení knih, povídek
*Hodnocení knih, povídek
*Komentování knih, povídek, autorů
*Komentování knih, povídek, autorů
Řádek 41: Řádek 41:
*Soukromé zprávy
*Soukromé zprávy


===Reference===
==Reference==
http://web.archive.org/web/*/http://www.databazeknih.cz
http://web.archive.org/web/*/http://www.databazeknih.cz



Verze z 19. 5. 2015, 14:04

Databáze knih (Databazeknih.cz) je sociální síť pro milovníky knih. Obsahuje širokou databází oficiálně vydaných knih a eknih v českém a slovenském jazyce, či případně i v jiném jazyce, vydaných českým či slovenským (československým) nakladatelstvím na území České republiky nebo Slovenska po roce 1945. Objevují se zde také knihy chystané k vydání, a to ve lhůtě vydání maximálně do jednoho roku. Podrobně jsou také zpracovány informace o autorech.

Na stránkách Databáze lze najít přehled o knihovnách, o literárních cenách a mnoho dalších informací pro čtenáře. Vyhledávání usnadňuje seznam klíčových pojmů (štítků, sérií, edicí).

Díky neustálému vývoji mění web poměrně často svou grafickou podobu.

Od historie po současnost

Databázi knih založil v prosinci 2008 Daniel Fiala a podle poslední výroční zprávy Svazu českých knihkupců a nakladatelů se jedná o nejnavštěvovanější český knižní internetový projekt.

Od roku 2010 Databáze knih pořádá každoročně vlastní anketu Kniha roku (Zdroj 1), které se účastní desítky tisíc registrovaných uživatelů webu. V rámci této ankety se hlasuje také v kategoriích Novinka roku a Obálka roku.

Databáze knih disponuje řadou možností, jak si najít a objevit nové potenciálně zajímavé knihy, a to prostřednictvím štítků, nejrůznějších žebříčků, vygenerovaných na základě oblíbenosti a zařazení v seznamech uživatelů (např. Nejlépe hodnocené knihy, momentálně nejčastěji čtené knihy apod.), podle přehledu doporučených knih jednotlivými uživateli, dotazem v diskuzi či například zobrazením nejlépe hodnocených knih daného autora. Další variantou je pak prohlédnutí nově vytvořených seznamů ostatními uživateli (například 30 románů pro inteligentní ženy, Detektivky, na které se nezapomíná).

Zejména v obchodech a knihovnách je možnost využití mobilní aplikace Databáze knih (pouze pro majitele mobilních telefonů s operačním systémem Android), která umí pomocí vyfoceného kódu ISBN z obalu knihy následně zobrazit v aplikaci detail dané knihy s hodnocením a komentáři.

Uživatelské rozhraní

Uživatelé se mohou zdarma zaregistrovat a sami vytvářet a rozšiřovat obsah webu (doplňovat chybějící knihy, povídky i autory) a dále přispívat hodnocením knih, povídek a psaním komentářů. Mohou si také vytvořit a evidovat seznamy přečtených, půjčených a oblíbených knih, psát vlastní recenze či vkládat externí odkazy na recenze), využívat k nákupu a prodeji bazar a mít přehled o literárních novinkách.

Za doplňování chybějících a opravování stávajících údajů uživatelé získávají body, a pokud právě probíhá soutěž, tři uživatelé s nejvyšším počtem získaných bodů vyhrávají nové knihy, které jsou mnohdy dle vlastního výběru. Držitelé nejvíce bodů se rovněž celoročně objevují v žebříčku Nejaktivnějších uživatelů. Občas se pořádají tvůrčí soutěže na nejrůznější témata.

Hodnocení knih

Knihy (i povídky) se hodnotí hvězdičkami (0-5), z čehož se vypočítává celkové procentuální hodnocení. Červeně jsou označeny nejlépe hodnocené knihy (nad 80 %), modře knihy s hodnocením od 40 do 79 %. Černě pak knihy s méně než 40 % a bíle jsou označeny knihy, které ještě nebyly ohodnoceny. Hodnotit knihy mohou pouze registrovaní uživatelé.

Funkce databáze

  • Profily autorů, knih, povídek, nakladatelství
  • Žebříčky knih
  • Recenze knih
  • Citáty autorů
  • Knižní diskuze
  • Literární novinky
  • Seznamy knihoven

Uživatelské funkce

  • Hodnocení knih, povídek
  • Komentování knih, povídek, autorů
  • Evidence seznamů (Právě čtené knihy, Přečtené knihy, Knihotéka, Chci si koupit, vlastní seznamy)
  • Bazar knih
  • Psaní recenzí
  • Blog
  • Uživatelský profil
  • Soukromé zprávy

Reference

http://web.archive.org/web/*/http://www.databazeknih.cz


Odkaz: (1) https://cs.wikipedia.org/wiki/Svaz_%C4%8Desk%C3%BDch_knihkupc%C5%AF_a_nakladatel%C5%AF


Zdroje:

(1) http://www.bux.cz/literarni-kavarna/aktuality/odeon-boduje-v-ankete-kniha-roku-2010-na.html


Výroční zpráva SČKN: http://sckn.cz/content/zpravy/file-1071.pdf Web Databáze knih: http://www.databazeknih.cz Rozhovor: Daniel Fiala, zakladatel Databazeknih.cz: http://www.protisedi.cz/article/rozhovor-daniel-fiala-zakladatel-databazeknihcz