Kós: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
doplnění odkazu
značky: možný spam editace z Vizuálního editoru
m přidána Kategorie:Objekty bez souřadnice za použití HotCat
Řádek 44: Řádek 44:
[[Kategorie:Ostrovy Řecka]]
[[Kategorie:Ostrovy Řecka]]
[[Kategorie:Ostrovy Egejského moře]]
[[Kategorie:Ostrovy Egejského moře]]
[[Kategorie:Objekty bez souřadnice]]

Verze z 19. 5. 2015, 00:27

Přístav v Kósu, hlavním městě ostrova
Poloha ostrova
Kós a okolní jižní ostrovy
Klášter u města Zia
Pevnost ve městě Kós
Antické gymnasium ve městě Kós

Kós (v novořečtině Κως, turecky İstanköy, italsky Coo) je řecký ostrov v Egejském moři v Dodekanésu u tureckého pobřeží na okraji Kosské zátoky, oddělený pleistocenním zlomem od 4 km severovýchodně položeného Bodrumu na pobřeží Malé Asie. Narodil se zde světoznámý lékař Hippokratés. Úzkou šíjí se v západní části ostrova vyčleňuje poloostrov Kéfalos. Jihovýchodní částí ostrova téměř po celé jeho délce prochází pohoří Díkeos. S rozlohou 290 km² je Kós třetím největším ostrovem Dodekanésu. Má cca 26 000 stálých obyvatel. Na délku ostrov měří zhruba 45 km a na šířku asi 10 km. Celková délka pobřeží činí 112 km.

Města

Hlavním městem ostrova je stejnojmenné město Kós. Nachází se na severovýchodním pobřeží ostrova ve vzdálenosti přibližně 4 km od protilehlého tureckého přístavu Bodrum. Má cca 12 000 stálých obyvatel a postupně srůstá s okolními obcemi. Je významným střediskem cestovního ruchu. Většina antických památek, které se v městě nacházejí, byla odkryta po silném zemětřesení v roce 1933. Město je rodištěm slavného antického lékaře Hippokrata z Kou.

Pamětihodnosti a zajímavosti

Dalšími menšími městy jsou Kéfalos, Lambi, Tigaki, Mastichari, Marmari a Kardamena. V bezprostředním okolí pohoří Dikeos se nachází dvě malé vesničky Zia a Pyli.

Zemědělství a průmysl

Na ostrově je jako hlavní průmysl cestovní ruch, a to díky krásným dlouhým plážím. Spousta lidí pracuje v zemědělství, kde se nejvíce pěstuje vinná réva, olivy, mandle, fíky a obiloviny jako je pšenice a kukuřice.

Externí odkazy