Diskžokej: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
značka: možný vandalismus
Řádek 3: Řádek 3:


== Původ slova ==
== Původ slova ==
Poprvé se tento termín vyskytuje v souvislosti s [[rozhlas]]ovým vysíláním, kdy komentátoři uváděli a přehrávali populární hudbu z [[gramofon|gramofonových desek]]. Gramofonové desky se označují v angličtině i slovem disc. První diskjockejové byli ti, kdo „jezdili na gramofonových deskách“. Později byl výraz zkracován na DJ.
JAN PATEREK MA 4roky A 500 KIL Poprvé se tento termín vyskytuje v souvislosti s [[rozhlas]]ovým vysíláním, kdy komentátoři uváděli a přehrávali populární hudbu z [[gramofon|gramofonových desek]]. Gramofonové desky se označují v angličtině i slovem disc. První diskjockejové byli ti, kdo „jezdili na gramofonových deskách“. Později byl výraz zkracován na DJ.


Za totality, kdy výraz diskžokej zněl kapitalisticky, byli nazýváni uvaděči diskotékových pořadů či pouštěči desek.
Za totality, kdy výraz diskžokej zněl kapitalisticky, byli nazýváni uvaděči diskotékových pořadů či pouštěči desek.

Verze z 12. 5. 2015, 12:47

DJ

Diskjockey (diskžokej), někdy také DJ (dý džej), je osoba, která vybírá a pouští předem připravenou hudbu určenou pro veřejnou produkci.

Původ slova

JAN PATEREK MA 4roky A 500 KIL Poprvé se tento termín vyskytuje v souvislosti s rozhlasovým vysíláním, kdy komentátoři uváděli a přehrávali populární hudbu z gramofonových desek. Gramofonové desky se označují v angličtině i slovem disc. První diskjockejové byli ti, kdo „jezdili na gramofonových deskách“. Později byl výraz zkracován na DJ.

Za totality, kdy výraz diskžokej zněl kapitalisticky, byli nazýváni uvaděči diskotékových pořadů či pouštěči desek.

Dnes je význam označení DJ mnohem širší. DJ nejen že pouští připravenou hudbu, ale tuto hudbu i jistým způsobem „obrábí“. S použitím moderních technologií hudbu v okamžiku přehrávání upravují, mixují s jinými písničkami, přirozenými a umělými zvuky atd.

Klubový DJ

Klubový DJ je DJ který vybírá a hraje hudbu v klubech. Jeho scéna je od párty u sousedů nebo v malém klubu a disco až po velké akce na stadiónech. Hlavní zaměření klubového DJ je hudba kterou hraje. Své sety stavějí na výběru různých skladeb, čímž kontrolují hladinu energie tančícího davu a používají techniku zvanou beatmatching pro jemný, nepostřehnutelný přechod mezi jednotlivými skladbami.

DJ na svatbu

Slovním spojením DJ na svatbu lze označit v poslední době velice oblíbeného DJe, který hraje na svatebních večírcích. Hraní DJe na svatbě má svůj původ v USA, v ČR není příliš tradiční. Nicméně v posledních několika letech tento druh hraní narůstá na veliké oblibě a mít tak na svatební oslavě diskžokeje není nic neobvyklého. Takový DJ zpravidla plní i funkci moderátora večera a hudební mixy přizpůsobuje věkově různorodému publiku, jenž na svatbách bývá. Nejedná se tedy o klasickou diskotéku v pravém slova smyslu. Během hudební produkce by měly zaznít i zamilované skladby a chybět by neměl ani první novomanželský tanec. Výhoda DJe oproti kapele spočívá především v žánrově rozmanitějších skladbách, možnosti delší produkce a nižší ceně.

Odkazy

Související články

Externí odkazy