Medvědí stezka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Řádková podoba; kosmetické úpravy
Řádek 35: Řádek 35:
* {{Commonscat|Medvědí stezka}}
* {{Commonscat|Medvědí stezka}}


[[Kategorie:Naučné stezky v Jihočeském kraji]]
[[Kategorie:Naučné stezky v okrese Prachatice]]
[[Kategorie:Šumava]]
[[Kategorie:Šumava]]
[[Kategorie:Nová Pec]]
[[Kategorie:Nová Pec]]

Verze z 15. 4. 2015, 22:06

Šablona:Infobox Stezka Medvědí stezka je významná turistická značená trasa na Šumavě, v katastru obcí Nová Pec a Stožec. Je dlouhá 14 km, jejími krajními body jsou Ovesná a Černý Kříž, přibližně na polovině trasy leží osada Jelení. Stezka má žluté značení a číslo 6375. Byla vyznačena v roce 1967 jako nejstarší naučná stezka v jižních Čechách a druhá nejstarší v Česku.

K největším zajímavostem stezky patří Medvědí kámen (Bärenstein), tunel Schwarzenberského plavebního kanálu, Jelení jezírko a četné skalní útvary z pleknštejnské žuly (Perníkový vrch, Dračí tlama, Skalní hrad, Perníková skála, Soutěska lapků, Skalní vyhlídka, Lovecká jeskyně, Hřib, Viklan, Mechová pyramida, Kamenná kráska, Obří kostky, Medvědí vyhlídka). Stezka je přístupná celoročně a je určena výhradně pro pěší návštěvníky. Když napadne sníh, je část od Jeleních Vrchů do Černého Kříže sjízdná na běžkách.

Na podzim 2014 obnovila Správa NP a CHKO Šumava informační panely a také doplnila označení dalších skalních útvarů podle původního průvodce vydaného v roce 1967. Po letech je tak znovu označen útvar Dračí tlama, který byl zarostlý větvemi stromů a keřů. Tato skála vypadá působivě hlavně v zimě, kdy jí díky odtávajícímu sněhu a mrazu narostou ostré zuby v podobě rampouchů. Na jaře 2015 Správa NP a CHKO Šumava ještě opraví dřevěné stupně ve směru od Ovesné a provede rekonstrukci poválkových chodníků u Jeleního jezírka a v prameništi mezi Viklanem a Kamennou kráskou.[1]

Reference

  1. ŠTĚPÁNEK, Radek. Nové značení Medvědí stezky na Šumavě odhalí i Dračí tlamu. iDnes.cz [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy