Josef Ressel: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Editace uživatele 90.176.124.252 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je JAnDbot
Bez shrnutí editace
Řádek 26: Řádek 26:


Portrét Josefa Ressla a loď poháněná jeho vynálezem jsou hlavním námětem bankovky 500 [[Rakouský šilink|rakouských šilinků]] vydané v roce 1956. V roce [[1957]] byl Josef Ressel námětem československé poštovní známky a v roce [[2002]] známky vydané slovinskou poštou.<ref>[http://istrianet.org/istria/philately/stamps/2002.htm#ressel INVENTIONS - SCREW PROPELLER - JOSEF RESSEL]</ref>
Portrét Josefa Ressla a loď poháněná jeho vynálezem jsou hlavním námětem bankovky 500 [[Rakouský šilink|rakouských šilinků]] vydané v roce 1956. V roce [[1957]] byl Josef Ressel námětem československé poštovní známky a v roce [[2002]] známky vydané slovinskou poštou.<ref>[http://istrianet.org/istria/philately/stamps/2002.htm#ressel INVENTIONS - SCREW PROPELLER - JOSEF RESSEL]</ref>

== Fotografie ==
[[File:Ressluv pomnik.jpg|thumb|Resslův pomník]]
[[File:Ressel (14868657359).jpg|left|thumb]]
[[File:500 Schilling Joseph Ressel obverse.jpg|centre|thumb|500 Schilling Joseph Ressel obverse]]


== Odkazy ==
== Odkazy ==

Verze z 11. 4. 2015, 17:28

Možná hledáte: Josef Resl.
Portrét Josefa Ressela od R. R. Mariny

Josef Ludvík František Ressel (29. června 1793, Chrudim9. října 1857, Lublaň) byl rakouský lesník, spisovatel a vynálezce česko-německého původu, který se proslavil především vynálezem lodního šroubu.

Studium a profesionální kariéra

Pamětní deska na budově gymnázia v Linci
Památník Josefa Ressla u hájovny Resslovka, Bílovice nad Svitavou

Pocházel z česko-německé rodiny. Jeho otec Anton Herrmann Ressel byl český Němec, matka Marie Anna Konvičková byla Češka. Do školy chodil v Chrudimi a v roce 1806 odešel vystudovat gymnázium do hornorakouského Lince. Po úspěšném zakončení studia byl v roce 1809 byl přijat na dělostřeleckou školu v Českých Budějovicích, ale pro tělesnou slabost se z něj důstojník nestal. Poté měl studovat medicínu, ale nakonec získal stipendium na lesnické akademii v Mariabrunnu u Vídně. Po absolvování pracoval pro rakouský stát jako lesník na území dnešního Chorvatska a Slovinska v Kraňsku, kde se zasloužil o zalesnění krasové oblasti. K jeho nejvýznamnějším literárním dílům patří Dějiny přímořských lesů.

Lodní šroub

Pomník Josefa Ressla před budovou Technické univerzity ve Vídni

V Kostanjevici na řece Krka poprvé testoval svůj vynález lodního šroubu. V roce 1821 byl přeložen do Terstu, kde se stal lesmistrem a úspěšně pokračoval v testech. V roce 1827 získal patent a v roce 1829 dosáhl s upraveným parníkem v terstském přístavu rychlosti šesti uzlů. Poté se parní stroj porouchal a policie po nehodě další pokusy zakázala. Ressel zemřel, aniž by za svůj vynález získal jakékoli uznání. Teprve v roce 1866 mu vynález lodního šroubu oficiálně přiznala americká akademie věd ve Washingtonu.

Další vynálezy

Josef Ressel kromě lodního šroubu vynalezl mimo jiné šroubový lis pro výrobu vína a oleje, kuličkové ložisko bez mazání, zařízení pro parní vyluhování barviv a tříslovin, pneumatickou potrubní dopravu a buzolu.

Osobní život

Oženil se v 28 letech 30. října 1821 s osmnáctiletou Jakobinou von Orebich, s níž zplodil 3 děti (Rudolf, Ferdinand a Klementina). V roce 1826 Jakobína zemřela a Josef Ressel se znovu oženil v roce 1830 s Terezií Kasteličkovou, s níž měl 7 dětí.

Josef Ressel zemřel na malárii v roce 1857 na služební cestě v Lublani, kde je také pohřben.

Projevy uznání a zajímavosti

K odkazu Josefa Ressla se hlásí nejen Češi, ale zejména Rakušané a také Slovinci. Pomník Josefa Ressla byl umístěn už v roce 1863 před budovu Technické Univerzity ve Vídni v parku, který dnes nese Resslovo jméno. Teprve v roce 1924 byl odhalen Resslův pomník v jeho rodném městě, kde se nachází před budovou okresního muzea.

Pamětní desky připomínají Josefa Ressla nejen v rodné Chrudimi, ale také Linci. Ulice po něm pojmenované se nacházejí v Ústí nad Labem, Pardubicích, Praze, Plzni, Olomouci, Mostě, Českých Budějovicích, Lublani, Vídni, Ostravě a Novém Jičíně. Resslova busta, jejímž autorem je Antonín Popp (1901), byla umístěna také v Pantheonu Národního muzea v Praze.

Portrét Josefa Ressla a loď poháněná jeho vynálezem jsou hlavním námětem bankovky 500 rakouských šilinků vydané v roce 1956. V roce 1957 byl Josef Ressel námětem československé poštovní známky a v roce 2002 známky vydané slovinskou poštou.[1]

Fotografie

Resslův pomník
Soubor:500 Schilling Joseph Ressel obverse.jpg
500 Schilling Joseph Ressel obverse

Odkazy

Literatura

  • Václav Gutwirth: Vynálezce Josef Ressel, 1943, Praha
  • Erhard Marschner: Josef Ressel. Erfinder der Schiffsschraube - Seine Vorfahren und Nachkommen, 1979 (ISBN 3-7686-6016-8)
  • Jiří Charvát, Pavel Kobetič a kol.: Josef Ressel a Chrudim, 1986

Reference

Související články

Externí odkazy