Dálnice D35: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Externí odkazy: pahýl patří před navbox
značky: možné problémové formulace editace z Vizuálního editoru
Řádek 115: Řádek 115:
Na úseky: Opatovice - Časy a Časy - Ostrov bylo v červenci 2014 vyhlášení výběrového řízení a zahájení stavby je rok 2015.
Na úseky: Opatovice - Časy a Časy - Ostrov bylo v červenci 2014 vyhlášení výběrového řízení a zahájení stavby je rok 2015.
Na úsek Opatovice - Časy byla dokončena dokumentace pro územní rozhodnutí a následně bylo v červnu roku 2011 vydané územní rozhodnutí. Dokončen je podrobný geotechnický průzkum. Probíhá zpracování dokumentace pro stavební povolení. Zhotovitelem byl předložen koncept DSP. Ten je připomínkován jak investorem, tak i zpracovatelem expertízy a bezpečnostního auditu. Připomínky jsou zapracovávány do DSP – čistopis bude dle smlouvy odevzdán 8. 7. 2014. Zároveň probíhá majetkoprávní příprava stavby.
Na úsek Opatovice - Časy byla dokončena dokumentace pro územní rozhodnutí a následně bylo v červnu roku 2011 vydané územní rozhodnutí. Dokončen je podrobný geotechnický průzkum. Probíhá zpracování dokumentace pro stavební povolení. Zhotovitelem byl předložen koncept DSP. Ten je připomínkován jak investorem, tak i zpracovatelem expertízy a bezpečnostního auditu. Připomínky jsou zapracovávány do DSP – čistopis bude dle smlouvy odevzdán 8. 7. 2014. Zároveň probíhá majetkoprávní příprava stavby.
Úsek Ostrov - Staré Město by měla být stavba zahájená o něco později a je rozdělený do 6 staveb. A úsek Staré Město - Mohelnice by měl být z zahájený jako poslední, čeká se na stanovisko EIA.
Úsek Ostrov - Staré Město by měla být stavba zahájená o něco později a je rozdělený do 6 staveb. A úsek Staré Město - Mohelnice by měl být z zahájený jako poslední, stanovisko EIA by mělo být vydáno letos (2015).


== Vyvlastňování pozemků ==
== Vyvlastňování pozemků ==

Verze z 2. 4. 2015, 17:38

Šablona:Dálnice |- |colspan="2" style="text-align:center;" | Šablona:Dálnice nadpis Šablona:Dálnice parametr Šablona:Dálnice parametr Šablona:Dálnice parametr Šablona:Dálnice parametr Šablona:Dálnice nadpis Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka (jen nájezd směr Liberec) Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka 1


Plánovaná část:

Turnov – Úlibice Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka 1 Šablona:Dálnice křižovatka


Úsek v provozu: Šablona:Dálnice křižovatka 1 Šablona:Dálnice křižovatka


Plánovaná část: Šablona:Most Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Most Šablona:Dálnice křižovatka |- | style="vertical-align: top;" | |Vraclav (475 m) Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka |- | style="vertical-align: top;" | |Dětřichov u Moravské Třebové (3700 m) Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka 1 |- | style="vertical-align: top;" | |Maletín (1100 m) Šablona:Dálnice křižovatka


Úsek v provozu: Šablona:Dálnice křižovatka |- | style="vertical-align:top;" |     |Mohelnice Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka |- | style="vertical-align:top;" |     |Skrbeň (směr Mohelnice) Šablona:Dálnice křižovatka |- |style="vertical-align:top;" | |Olomouc Šablona:Konec obce Šablona:Dálnice křižovatka 1 |- | style="vertical-align:top;" |     |Olomouc-Nemilany Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka 1 Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice křižovatka |- | style="vertical-align: top;" | |Dolní Újezd (98 m) Šablona:Dálnice křižovatka 1 (ve stavbě) Šablona:Dálnice křižovatka Šablona:Dálnice patička

R35 je rychlostní silnice plánovaná mezi městy Liberec a Lipník nad Bečvou, kde naváže na dálnici D1. Po dokončení má být nejdelší rychlostní silnicí v Česku a měla by se spolu s dálnicí D11 stát alternativní trasou k přetížené dálnici D1.

Historie záměru a výstavby

Původně byla plánována dálnice D35 z Hradce Králové do Lipníka nad Bečvou. V roce 1987 však bylo rozhodnuto o stavbě rychlostní silnice namísto dálnice a o prodloužení trasy až do Liberce.

V současné době (leden 2015) jsou v provozu úseky Liberec–Turnov, Sedlice–Opatovice nad Labem a Mohelnice–Olomouc–Lipník nad Bečvou s přerušením u Olomouce . Kolem Hradce Králové povede R35 peážně s dálnicí D11, která zde byla částečně zprovozněna roku 2008.

27. listopadu 2009 byl zprovozněn úsek silnice R35 v úseku Sedlice (MÚK s dálnicí D11) – Opatovice nad Labem (MÚK se silnicí I/37) o délce přibližně 3,5 km. Třípatrová MÚK Opatovice patří k největším křižovatkám v Česku.[1]

Spory o trasování

Dne 23. ledna 2008 byla zveřejněna studie firmy SUDOP, která doporučuje v dosud sporném úseku Zámrsk-Dětřichov u Moravské Třebové realizaci tzv. jižní varianty (v okolí současné silnice I/35). Tato varianta by v únoru měla být definitivně schválena zastupiteli Pardubického kraje. Proti této trase neprotestují ani ekologická sdružení a je již zanesena v územním plánu, což by mohlo urychlit její realizaci.

Předmětem sporů je navržená varianta úseku TurnovÚlibice, protínající Český ráj. Ministerstvo životního prostředí podpořilo jako jedinou přijatelnou tzv. jižní variantu,[zdroj?] která Český ráj obchází, dále existuje též severní varianta. Studie proveditelnosti zpracovaná společností Valbek doporučila severní variantu, která vede zhruba v trase současné silnice I/35 kolem Rovenska pod Troskami a náklady podle cen v roce 2008 jsou odhadovány na 20 miliard Kč; výhodou jižní varianty (Jičín – Sobotka – Mnichovo Hradiště) jsou nižší náklady (15 miliard Kč), ale nevýhodou je, že by nezkrátila dopravu mezi Jičínem a Libercem. Superseverní varianta přes Lomnici nad Popelkou, kolem Semil a přes Železný Brod do Rychnova u Jablonce nad Nisou by byla výrazně dražší (37 miliard Kč). Zastupitelstvo Libereckého kraje 30. března 2010 schválilo usnesení, kterým doporučuje k realizaci severní variantu. Proti severní variantě vystupuje Správa CHKO Český ráj a koalice občanských sdružení S.O.S. Český Ráj. Realizace severní varianty by podle nich znamenala vyškrtnutí Geoparku Český ráj ze seznamu UNESCO.[2]

Opatovická křižovatka

V listopadu 2009 byla otevřena dvoupatrová křižovatka u Opatovic nad Labem, nazývaná „obří kruhový objezd“. Křižovatka stála cca 1,344 miliardy korun a 85 procent mělo být hrazeno z Evropské Unie. V květnu 2011 ovšem EU stavbu kritizovala jako předraženou.[3]Na konci roku 2015 by měla být křižovatka kompletně dostavěna, konkrétně třetí patro křižovatky. Třetí patro bude až do otevření úseku Opatovice-Časy nevyužito. Úsek by se měl začít stavět v roce 2016.

Příprava úseku Opatovice - Mohelnice

Na úseky: Opatovice - Časy a Časy - Ostrov bylo v červenci 2014 vyhlášení výběrového řízení a zahájení stavby je rok 2015. Na úsek Opatovice - Časy byla dokončena dokumentace pro územní rozhodnutí a následně bylo v červnu roku 2011 vydané územní rozhodnutí. Dokončen je podrobný geotechnický průzkum. Probíhá zpracování dokumentace pro stavební povolení. Zhotovitelem byl předložen koncept DSP. Ten je připomínkován jak investorem, tak i zpracovatelem expertízy a bezpečnostního auditu. Připomínky jsou zapracovávány do DSP – čistopis bude dle smlouvy odevzdán 8. 7. 2014. Zároveň probíhá majetkoprávní příprava stavby. Úsek Ostrov - Staré Město by měla být stavba zahájená o něco později a je rozdělený do 6 staveb. A úsek Staré Město - Mohelnice by měl být z zahájený jako poslední, stanovisko EIA by mělo být vydáno letos (2015).

Vyvlastňování pozemků

Kvůli snížení výkupních cen pozemků ze 100 Kč/m² na 30 Kč/m² mnozí vlastníci pozemků, po kterých má silnice vést , odmítli své pozemky prodat, takže budou čelit vyvlastňovacímu procesu.[4] Podle Pavla Kohouta dochází k situaci, že pozemky jsou vykupovány jako zemědělské, přestože jsou označeny jako stavební.[4] Podle starosty Opatovic se obce proti tomuto přístupu státu budou bránit společně.[4] Pro usnadnění vyvlastňovacího procesu je připravována změna zákona, podle které se původní majitel vyvlastněného pozemku nebude moci odvolat proti vlastnímu vyvlastnění, bude moci vést pouze soudní spor o výši sumy, kterou stát za vyvlastněný pozemek zaplatí.[5]

Fotogalerie

Reference

  1. Obří třípatrová dálniční křižovatka u Opatovic je otevřena [online]. Hradecky.denik.cz, 2009-11-27 [cit. 2009-11-28]. Dostupné online. 
  2. Liberec chce silnicí R35 přetnout Český ráj, roky protestů byly marné, idnes.cz, 30. 3. 2010, ČTK, jw (Jan Wirnitzer)
  3. http://ekonomika.idnes.cz/krizovatka-u-opatovic-je-predrazena-rika-unie-nechce-zaplatit-miliardu-13q-/eko-doprava.aspx?c=A110513_1584601_pardubice-zpravy_meb
  4. a b c Vyvlastňování kvůli silnici R35 začíná. Majitelé pozemků se brání. iDNES.cz [online]. 10. dubna 2014 13:37. Dostupné online. 
  5. Stát si zákonem usnadní vyvlastňování pozemků. ihned.cz [online]. 10. 4. 2014 00:00. Dostupné online. 

Externí odkazy

Šablona:Dálnice a rychlostní silnice v Česku