Carlo Maderno: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m vložen nadpis zdrojů
Řádek 15: Řádek 15:
Maderno se podílel na návrzích pro kapli sv. Vavřince v kostele [[San Paolo fuori le Mura]] a kapli Caetani v kostele [[Santa Pudenziana]].
Maderno se podílel na návrzích pro kapli sv. Vavřince v kostele [[San Paolo fuori le Mura]] a kapli Caetani v kostele [[Santa Pudenziana]].


== Reference ==
{{překlad|en|Carlo Maderno|185245295}}
{{překlad|en|Carlo Maderno|185245295}}


{{DEFAULTSORT:Maderno, Carlo}}
{{DEFAULTSORT:Maderno, Carlo}}

[[Kategorie:Narození 1556]]
[[Kategorie:Narození 1556]]
[[Kategorie:Úmrtí 1629]]
[[Kategorie:Úmrtí 1629]]

Verze z 28. 2. 2015, 14:17

Fasáda baziliky sv. Petra

Carlo Maderno (1556, Capolago30. ledna 1629, Řím) byl italsko-švýcarský (někdy uváděný jako lombardský) architekt, který je považován za jednoho ze zakladatelů barokní architektury. Jeho fasády kostelů Santa Susanna, sv. Petra a Sant'Andrea della Valle byly klíčově důležité pro vývoj italského baroka.

Život a dílo

Maderna začal svou kariéru v mramorových dolech. Roku 1588 se se svými čtyřmi bratry přestěhoval do Říma, kde se stali spolupracovníky svého strýce Domenica Fontany. Zpočátku pracoval jako tesař mramoru. Jeho prvním samostatným dílem byla, roku 1596, naprosto suverénní a vyzrálá fasáda pro kostel Santa Susanna (1597–1603); byla to jedna z prvních barokních fasád narušující manýristické zvyklosti. Stavba má dynamický rytmus sloupů a pilastrů, s vystupující centrální lodí.

Fasáda Santa Susanna vzbudila pozornost papeže Pavla V., který Maderna roku 1603 jmenoval hlavním architektem baziliky sv. Petra. Maderna byl pověřen změnit Michelangelovy plány baziliky a dodat návrhy pro rozšířenou loď s palácovou fasádou. Fasáda , dokončená roku 1612, je postavená s balkónem, pro papežská žehnání, nad centrální bránou. Toto další rozšíření baziliky (která z Michelangelova půdorysu řeckého kříže přešla na současný latinský kříž) bývá kritizováno, protože překáží pohledu na dóm z náměstí, často ignorujíce fakt, že přístupová cesta byla postavena v moderní době. Maderno neměl při návrhu této stavby tolik volnosti jako u ostatních projektů.

Většina Madernovy práce byly přestavby již existujících budov. Jedinou stavbou, kterou navrhl a byla postavena pod jeho dozorem je Santa Maria della Vittoria (1608— 20), kde jeho práci často zastiňuje Berniniho kaple Cornaro a sousoší Vidění sv. Terezie.

Fasáda kostela Santa Susanna, Řím

Dokonce Madernovo mistrovské dílo, kostel Sant'Andrea della Valle, není původně jeho. Navrhl fasádu a kupoli, druhou největší v Římě. Kostel sám byl navržen Grimaldim a della Portou roku 1540. V době smrti Maderny byla postavena pouze polovina fasády; dílo dokončil podle původních návrhů Carlo Fontana.

Mezi jeho další práce patří římské kostely Gesù e Maria, San Giacomo degli Incurabili a San Giovanni dei Fiorentini (kde je pohřben). Pracoval také v Kvirinálském paláci, papežském paláci v Castel Gandolfo a paláci Barberini.

Maderno se podílel na návrzích pro kapli sv. Vavřince v kostele San Paolo fuori le Mura a kapli Caetani v kostele Santa Pudenziana.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Carlo Maderno na anglické Wikipedii.