Martin (město): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m fix
provedl jsem aktualizaci počtu obyvatel města, počet obyvatel města Martin se rok od roku snižuje
Řádek 30: Řádek 30:
}}
}}


'''Martin''' (do roku [[1950]] ''Turčiansky Svätý Martin'', [[maďarština|maďarsky]] ''Turócszentmárton'', [[němčina|německy]] ''Turz-Sankt Martin'' a [[latina|latinsky]] ''Sanctus Martinus'' / ''Martinopolis'') je okresní město s 58 000 obyvatel v [[Žilinský kraj|Žilinském kraji]] na severozápadě [[Slovensko|Slovenska]].
'''Martin''' (do roku [[1950]] ''Turčiansky Svätý Martin'', [[maďarština|maďarsky]] ''Turócszentmárton'', [[němčina|německy]] ''Turz-Sankt Martin'' a [[latina|latinsky]] ''Sanctus Martinus'' / ''Martinopolis'') je okresní město s 55 484 obyvateli v [[Žilinský kraj|Žilinském kraji]] na severozápadě [[Slovensko|Slovenska]].


== Poloha ==
== Poloha ==

Verze z 24. 2. 2015, 22:33

Martin
Martin, centrum města
Martin, centrum města
Martin – znak
znak
Martin – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška395 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
krajŽilinský
okresMartin
tradiční regionTuriec
Administrativní dělení8 místních částí
Martin
Martin
Martin, Slovensko
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha67,73 km²
Počet obyvatel55 484
Správa
Statusměsto
StarostaAndrej Hrnčiar (NEKA)
Vznik1264
Oficiální webwww.martin.sk
E-mailmsu@martin.sk
Adresa obecního úřaduMestský úrad Martin
nám. S.H.Vajanského 1
036 49 Martin
Telefonní předvolba043
PSČ036 01
Označení vozidel (do r. 2022)MT
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Martin (do roku 1950 Turčiansky Svätý Martin, maďarsky Turócszentmárton, německy Turz-Sankt Martin a latinsky Sanctus Martinus / Martinopolis) je okresní město s 55 484 obyvateli v Žilinském kraji na severozápadě Slovenska.

Poloha

Město Martin leží 22 km jihovýchodně od Žiliny v závěru Turčianské kotliny mezi Malou a Velkou Fatrou na řece Turiec, krátce před jejím ústím do Váhu.

Historie

Na území dnešního Martina bylo zjištěno halštatské sídliště a také slovanský mohylník z 9. století. První zmínka o moderním městě je až z roku 1264, přesto již dříve zde pravděpodobně stál románský kostel. Roku 1340 získal Martin městská práva. Od 17. století do roku 1922 zde pak bylo centrum Turčianské župy. Ke konci 19. století zde začalo Slovenské národní obrození, sídlí zde i Matica slovenská (od roku 1863). 30. října roku 1918 se právě Martinskou deklarací připojilo Slovensko k Česku a vznikla tak ČSR. Na konci 2. světové války byl Martin osvobozen 1. československým armádním sborem a Rumunskou armádou bojujícími na straně Rudé armády, 11. dubna 1945. V roce 1994 bylo město Martin zákonem vyhlášené za národní kulturní centrum Slováků.

Školství

Martin je sídlem Jesseniovy lékařské fakulty Univerzity Komenského, která se v rankingu ARRA (Slovenský akademický rating) řadí několik let po sobě na první místo mezi lékařskými fakultami Slovenska. Aktuálně zde studuje několik stovek norských studentů.

Na konci třicátých let město obohatil o významnou budovu gymnázia slavný architekt Bohuslav Fuchs.

Průmysl

Martin byl za dob ČSSR významným střediskem těžkého strojírenství; stále se zde však vyrábí papír, nábytek, potraviny a sídlí zde renomovaná tiskařská firma Neografia. Z nově vniklého průmyslu je zde výroba obuvi ECCO, SKANSKA, strojařská firma Viena nebo výroba komponentů Volkswagen

Související články

Seznam slovenských měst

Externí odkazy