Umyvadlo: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎top: drobná doplnění
→‎Základní rozdělení: různá doplnění
Řádek 13: Řádek 13:


== Základní rozdělení ==
== Základní rozdělení ==
;Pevná umyvadla, zpravidla keramická
* ''Závěsné umyvadlo'' – velký výběr velikostí (30 – 120 cm) a tvarů (hranaté, kulaté, asymetrické). Závěsná umyvadla lze doplnit krytem nebo keramickým sloupem pro uschování nevzhledného plastového sifonu.
Pevná umyvadla jsou zpravidla keramická, ale mohou být např. i kamenná včetně umělého kamene.
* ''Zapuštěné umyvadlo ''– shora: zaoblený okraj umyvadla vyčnívá nad okraj desky a může znesnadňovat úklid.
* ''Závěsné umyvadlo'' na stěnu – velký výběr velikostí (30 – 120 cm) a tvarů (hranaté, kulaté, asymetrické). Závěsná umyvadla lze doplnit krytem nebo keramickým sloupem pro uschování nevzhledného plastového sifonu.
zdola: snadnější úklid, horší přístup k umyvadlu z důvodu předsunuté desky.
* ''Zapuštěné umyvadlo '' na desku (skříňku) – má dvě varianty
** okraj umyvadla na desce, vyčnívá nad její okraj a znesnadňuje úklid desky
** okraj pod deskou, zdola, umožňuje snadnější úklid na desce, ale poskytuje horší přístup k umyvadlu.
* ''Asymetrické umyvadlo'' – vhodné do malých nebo atypických prostorů. Na výběr jsou s odkládací plochou vlevo nebo vpravo. V malých koupelnách mohou ušetřit hodně místa.
* ''Asymetrické umyvadlo'' – vhodné do malých nebo atypických prostorů. Na výběr jsou s odkládací plochou vlevo nebo vpravo. V malých koupelnách mohou ušetřit hodně místa.
* ''Umyvadlové mísy'' – jsou podobné dřívějším lavorům. Umyvadlové mísy lze postavit na jakýkoliv voděodolný povrch. Vyrábí se v mnoha tvarech a designech (kulaté, hranaté, oválné, keramické, kamenné)
* ''Dvojumyvadla''
* ''Dvojumyvadla''
* ''Nábytková umyvadla''
* ''Nábytková umyvadla''
;Přenosná umyvadla
* ''Umyvadlové mísy'' – samostatná umyvadla, lavory. Umyvadlové mísy lze postavit na jakýkoliv povrch, např. na nábytek, podlahu apod., nejlépe voděodolný. Vyrábí se v mnoha tvarech a designech (kulaté, hranaté, oválné) a z různých materiálů - plastové, kovové (např. nerezové) i keramické nebo kamenné. Bývají lehčí, než pevná umyvadla.


== Rozdělení podle velikostí ==
== Rozdělení podle velikostí ==

Verze z 3. 2. 2015, 18:00

Keramické umyvadlo připevněné na zeď s obkládačkami

Umyvadlo je zařízení koupelny, umývárny nebo záchodů, které se používá k mytí těla, věcí apod., např. rukou. Nejčastějším materiálem je keramika, dále nerez nebo plast. Dříve běžná smaltovaná umyvadla se v Česku již prakticky nepoužívají. Samostatné umyvadlo se lidově nazývá lavor.

Umyvadlo může být samostatné (přenosné, často pokládané na příslušný nábytek - stůl apod.) nebo pevné - zavěšené do stěny, podepřené samostatnou konstrukcí nebo zabudované do skříněk a pultů. Výhodou tohoto řešení je větší odkládací plocha. Skříňka zároveň zakryje připojovacích armatury, zejména sifon, ale ty se mohou zakrýt i jinak, např. keramickým krytem (polosloupem). Umisťují se do výšky 800 - 850 mm nad podlahou. Do zdi se upevňují zpravidla pomocí hmoždinek, šroubů, konzol nebo rámů.

U pevného umyvadla bývá přívod teplé a studené vody, zpravidla v podobě mísicí baterie. Použitá voda se vypouští z pevného umyvadla výtokem, napojeným na odvodní potrubí (odpad) přes zápachovou uzávěrku (sifon), která se upevňuje zpravidla hned pod odtokovým otvorem umyvadla. Kromě toho mívá umyvadlo přetokový otvor s potrubím ústícím také do sifonu.

Historie

V dřívějších dobách se umyvadla nezavěšovala na stěnu, ale vyráběla se často jakožto velké ploché plechové nádoby, které před případnou korozí byly obvykle chráněny smaltováním. Takováto umyvadla se často používají i dnes zejména tam, kde není vybudováno příslušné stálé sociální zařízení nebo tam, kde není k dispozici vodovod.

Soubor:Umyvadlo z litého mramoru.jpg
Umyvadlo z litého mramoru

K výrobě umyvadel se dříve používala keramika. Její největší výhodou je to, že její povrch je hladký a snadno se udržuje. V poslední době se ovšem prosazují i jiné materiály jako dřevo, nerez i sklo, popřípadě i jejich kombinace. Nadčasovým materiálem je litý mramor, který v porovnání s ostatními materiály umožňuje velkou variabilitu tvarů.

Základní rozdělení

Pevná umyvadla, zpravidla keramická

Pevná umyvadla jsou zpravidla keramická, ale mohou být např. i kamenná včetně umělého kamene.

  • Závěsné umyvadlo na stěnu – velký výběr velikostí (30 – 120 cm) a tvarů (hranaté, kulaté, asymetrické). Závěsná umyvadla lze doplnit krytem nebo keramickým sloupem pro uschování nevzhledného plastového sifonu.
  • Zapuštěné umyvadlo na desku (skříňku) – má dvě varianty
    • okraj umyvadla na desce, vyčnívá nad její okraj a znesnadňuje úklid desky
    • okraj pod deskou, zdola, umožňuje snadnější úklid na desce, ale poskytuje horší přístup k umyvadlu.
  • Asymetrické umyvadlo – vhodné do malých nebo atypických prostorů. Na výběr jsou s odkládací plochou vlevo nebo vpravo. V malých koupelnách mohou ušetřit hodně místa.
  • Dvojumyvadla
  • Nábytková umyvadla
Přenosná umyvadla
  • Umyvadlové mísy – samostatná umyvadla, lavory. Umyvadlové mísy lze postavit na jakýkoliv povrch, např. na nábytek, podlahu apod., nejlépe voděodolný. Vyrábí se v mnoha tvarech a designech (kulaté, hranaté, oválné) a z různých materiálů - plastové, kovové (např. nerezové) i keramické nebo kamenné. Bývají lehčí, než pevná umyvadla.

Rozdělení podle velikostí

  • velká umyvadla
  • střední umyvadla
  • malá umyvadla
  • umývátka

Související články

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu umyvadlo na Wikimedia Commons