Komisař Rex: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
m Editace uživatele 37.221.253.130 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je Bazi
Řádek 22: Řádek 22:
| cfn = 10463
| cfn = 10463
}}
}}
'''''Komisař Rex''''' je pindík pindík [[seriál]] [[Rakousko|rakouské]] [[Televizní společnost|televize]] o [[kriminalistika|kriminalistických]] případech oddělení vražd vídeňské [[policie]] a v první řadě o jejich mimořádném policejním [[pes domácí|psovi]] ([[Německý ovčák|německém ovčákovi]]) Rexovi, natáčený od roku [[1993]].
'''''Komisař Rex''''' je [[seriál]] [[Rakousko|rakouské]] [[Televizní společnost|televize]] o [[kriminalistika|kriminalistických]] případech oddělení vražd vídeňské [[policie]] a v první řadě o jejich mimořádném policejním [[pes domácí|psovi]] ([[Německý ovčák|německém ovčákovi]]) Rexovi, natáčený od roku [[1993]].


== Postavy ==
== Postavy ==

Verze z 21. 1. 2015, 13:19

Šablona:Infobox televizní pořad Komisař Rex je seriál rakouské televize o kriminalistických případech oddělení vražd vídeňské policie a v první řadě o jejich mimořádném policejním psovi (německém ovčákovi) Rexovi, natáčený od roku 1993.

Postavy

Vedle postavy Rexe se v seriálu střídají různí komisaři. Na začátku to byl Richard Moser (Tobias Moretti) se svými asistenty. Komickým Ernstem Stockingerem (Karl Markovics), zvaným „Stocki“, který se Rexe tak trochu bál, a Peterem Höllererem (Wolf Bachofner). V roli Rexe můžeme vidět Reginalda von Ravenhorsta, který byl po čase vystřídán Rhettem Buttlerem.

Na konci druhé série odchází Stockinger a na jeho místo nastupuje Christian Böck (Heinz Weixelbraun). Ve třetím díle čtvrté série umírá Richard Moser při přestřelce se šíleným vrahem v díle nazvaném „Moserova smrt“. Mosera vystřídal mladý komisař Alex Brandtner (Gedeon Burkhard). Brandtner již předtím psa měl a „psí řeč“ skvěle ovládal. Spolu s ním nesmíme pozapomenout na jeho dva kolegy: místo Stockingera nastoupil Christian Böck a starý dobrý Höllerer zůstává. V šestém díle páté série odchází Höllerer a místo něj přichází Fritz Kunz (Martin Weinek). Příběhy jsou obohaceny tím, že si Rex a Alex rozumějí beze slov. Na konci sedmé série odcházejí Brandtner a Böck. Dalším pánem je Marc Hofman (Alexander Pschill). K němu přibývá první ženská hlavní role seriálu, a to půvabná Niki Herzogová (Elke Winkens). Jako třetí zůstává Fritz Kunz. Jedinou stálici seriálu je soudní patolog dr. Leo Graf (Gerhard Zemann).

Příběh

Natáčení probíhá od roku 1994 do současnosti, kdy bylo natočeno již třináct řad. Po odchodu komisaře Stockingra do Salcburku vzniká jedna řada samostatného seriálu Stockinger.

Šablona:Spoiler

Příběh začíná případem, kdy paní Vernerová nechá odstranit bývalé vysoké sovětské funkcionáře. Po výbuchu na Náměstí Sv.Štěpána, při kterém vyletí do povětří pan Žukov, dojde k přestřelce mezi panem Spitzerem a policisty. Je zastřelen Rexův psovod. Spitzera nakonec zneškodní mladý komisař kriminálky Richard Moser. Rex, zdrcený smrtí svého pána, odmítá jíst i pít a nikoho neposlouchá. Z kotce utekl na hřbitov, aby byl nablízku svému pánovi. Starostlivý Moser, kterému je Rexe líto a nechce dopustit, aby byl Rex utracen, jej najde na hřbitově a přátelsky mu nabídne přátelství a domov. Zpočátku se zdá, že Rex nemá zájem, ale po odchodu Mosera ze hřbitova se pes rozmyslí a odchází s ním. Společně bydlí v Moserově bytě, který je skromně zařízený jelikož jeho bývalá žena odvezla všechen nábytek. Rex společně s Moserem, Stockim a Hölererem řeší všelijaké případy, od překupníků s lidskými orgány, přes vraždu kameníka na hřbitově po smrt mladé dívky v bazénu. Na konci druhé řady se Stockinger rozhodl odejít. Společně ještě vyřešili případ Egona Haase, který břitvou zavražil soudkyni a lékařku.

Třetí řada začíná případem nazvaným Závod smrti, kdy Moser vyšetřuje smrt automobilového závodníka Kasra. Později se seznámí s Böckem, novou posilou Moserova týmu. Moser lehce změnil image, od třetí řady má kratší vlasy. Společně s Rexem, Böckem a Hölererem řeší další nové případy, otrávené plechovky oblíbeného nápoje, vraždu v divadle i únos dětí před Vánoci. Na třetí řadu navazuje řada čtvrtá, kde se Moser zdá být již otrávený prací, ve srovnání s řadou první či druhou. Ve čtvrtém dílu dochází k razantní změně. Moser s Rexem jsou na stopě psychopatického vraha mladých žen. V jednom sklepě, kde najde Moser uvězněnou matku vraha a kriminální psycholožku, dojde k přestřelce, kde vrah nejprve Mosera postřelí a nakonec střelí do srdce. Moser padá k zemi mrtev, Rex smutně kráčí za ním a snaží se, aby Moser vstal. Vrah již toto sám neunese a zastřelí se. Rex znovu přišel o pána, který ho tehdy zachránil od utracení. Po krátké době přichází do týmu nový kolega Brandtner. S Rexem se spřátelí a Rex znovu získá chuť žít i pracovat. Společně řeší nové a nové případy. V prvním dílu páté řady odchází Hölerer a na jeho místo přichází Fritz Kunz. Všichni s chutí řeší další nové případy. Na počátku sedmé řady přichází ke Kunzovi do týmu Mark a Nicky. Bez jakéhokoliv vysvětlení mizí Brandtner i Böck. Po dosazení do týmu Marka a Nicky šla sledovanost poněkud dolů.

Nyní běží devátá řada krimiseriálu, odehrávající se již v Římě, kde Rex pracuje po boku policisty Lorenza Fabbriho (Kaspar Capparoni), který si osiřelého Rexe odvezl z Vídně, kde se slavného čtyřnožce marně snažili přesvědčit, aby pověsil svou detektivní činnost na hřebík a užíval si poklidné stáří v útulku pro vysloužilé psy. Není třeba dodávat, že se Rex brzy stal miláčkem obyvatel této italské metropole, zvláště když se dostal, po přímluvě Moriniho, na titulní stránku římských novin. Dalšími postavami v nové sérii jsou Fabbriho kolega Morini (Fabio Ferri) a patoložka Katia Martelli (Pilar Abella), jež je do Rexova nového páníčka zamilovaná. A nesmíme zapomenout na Filippa Goriho, Lorenzova nadřízeného, jenž psy nesnáší! Ale Rex vyřeší i tento problém… Šablona:Endspoiler

Týmy

  • 1. až 4. řada – Richard Moser + Komisař Rex (1.-45. díl)
  • 4. až 7. řada – Alexander Brandtner + Komisař Rex (46.-89. díl)
  • 8. až 10. řada – Marc Hoffmann a Niki Herzogová + Komisař Rex (90.-119. díl)
  • 11. až 14. řada – Lorenzo Fabbri + Komisař Rex (120.-152. díl)
  • 14. až 15. řada – Davide Rivera + Komisař Rex (153.-174. díl)
  • 16. řada až dosud – Pietro Terzani + Komisař Rex (175. díl-dosud)

Postavy

Komisaři

Postava Představitel Roky účinkovaní Řada Počet dílů Dabing
Richard Moser Tobias Moretti 1993-1997 1 (1. díl) - 4 (4. díl) 45 Ladislav Běhůnek
Alexander Brandtner Gedeon Burkhard 1994 + 1997-2000 4 (5. díl) - 7 45 Luboš Ondráček
Marc Hoffmann Alexander Pschill 2001-2003 8-10 30 Martin Sláma
Niki Herzogová Elke Winkens 2001-2003 8-10 30 Jana Štvrtecká
Lorenzo Fabbri Kaspar Capparoni 2008-2010 11 - 14 (2. díl) 33 Jan Šťastný
Davide Rivera Ettore Bassi 2010-2012 14 (3. díl) - 15 24 ?
Pietro Terzani Francesco Arca 2012-? 16-? 23+ ?
Komisař Rex Reginald von Ravenhorst, Rhett Butler, Alex, Henry, Nik a Achi 1994-? 1-? 201+ psí štěkot

Dabing

Úloha Herec Český dabing
Richard Moser Tobias Moretti Ladislav Běhůnek
Alexander Brandtner Gedeon Burkhard Luboš Ondráček
Marc Hoffmann Alexander Pschill Martin Sláma
Niki Herzogová Elke Winkens Jana Štvrtecká
Peter Höllerer Wolf Bachofner Zdeněk Dvořák
Ernst Stockinger Karl Markovics Aleš Jarý
Christian Böck Heinz Weixelbraun Ladislav Cigánek
Fritz Kunz Martin Weinek Bedřich Výtisk
Zdeněk Bureš
Jiří Prager
Dr. Leo Graf Gerhard Zemann Zdeněk Bureš
Milan Horský
Jaroslav Kuneš
Max Koch Fritz Muliar Jaroslav Dufek

Zvířata

Osobní trenérkou zvířat je Theresa Ann Miller. Její otec vlastní agenturu Animal Action, která trénovala mimo jiné i bernardýna Beethovena a mnoho dalších zvířecích hrdinů.

Řady a díly

Podrobnější informace naleznete v článku Seznam dílů seriálů Komisař Rex a Návrat komisaře Rexe.

Externí odkazy