Marabu africký: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m řádková verze {{Wikidruhy}} do odkazů
→‎Kam do ZOO: Zoo ostrava
Řádek 27: Řádek 27:


== Kam do ZOO ==
== Kam do ZOO ==
Je chován i v řadě českých zoologických zahrad - [[Zoologická zahrada Praha|ZOO Praha]], [[Zoologická zahrada Zlín|ZOO Zlín (Lešná)]], [[ZOO Dvůr Králové]], [http://www.zoo-ohrada.cz/ ZOO Hluboká nad Vltavou] či [[ZOO Olomouc]].
Je chován i v řadě českých zoologických zahrad - [[Zoologická zahrada Praha|ZOO Praha]], [[Zoologická zahrada Zlín|ZOO Zlín (Lešná)]], [[ZOO Dvůr Králové]], ZOO Ostrava, [http://www.zoo-ohrada.cz/ ZOO Hluboká nad Vltavou] či [[ZOO Olomouc]].


== Odkazy ==
== Odkazy ==

Verze z 30. 12. 2014, 16:58

Jak číst taxoboxMarabu africký
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN

málo dotčený
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádbrodiví (Ciconiiformes)
Čeleďčápovití (Ciconidae)
Rodmarabu (Leptoptilos)
Binomické jméno
Leptoptilos crumeniferus
Lesson, 1831
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marabu africký či čáp marabu (Leptoptilos crumeniferus) je velký brodivý pták, kterého řadíme do čeledi čápovitých (Ciconiidae). Obývá africký kontinent jižně od Sahary, téměř celou Střední, Východní a malou část Jižní Afriky. Spatřit ho můžeme jak ve vlhkých, tak ve vyprahlých lokalitách, často poblíž území obývaném člověkem.

Popis

Marabu africký je nepříliš vzhledný a masivní pták, který běžně dosahuje výšky nad 150 cm, hmotnosti kolem 9 kg a rozpětí křídel přinejmenším 3,2 m, což ho činí jedním z největších brodivých ptáků na světě. Na rozdíl od většiny zástupců čápovitých dokáže marabu africký téměř celou hlavu i s krkem zatáhnout a skrýt pod peřím podobně jako volavky. Je nezaměnitelný díky své velikosti, holé hlavě a krku, černým zádům a bílému břichu. Má narůžovělý až světle červeně purpurový vak, který se s nacpanou potravou dokáže zvětšit až na délku větší jak 30 cm od základu zobáku. Nápadný je i veliký růžovočerný lalok na hrdle. Pohlaví jsou si velice podobná, mladší pták má snědější peří a menší lalok. Létá i ve velkých výškách a teplé vzdušné proudy ho vynáší do výšky přes 4000 m.

Způsob života

Jako většina čápů je i marabu společenský a koloniální pták. Spolu s počátkem období dešťů (kdy je potrava nejlépe a nejsnadněji dostupná) si staví poměrně velké stromové hnízdo, do kterého klade dvě, maximálně tři vejce. Jako ostatní čápovití prožívá i marabu africký nepříliš hlučné, ale pozoruhodné námluvy, v kterých hlavně samci využívají svůj lalok k vytváření nejrůznějších zvuků. Inkubační doba vejcí je 29-31 dnů a mláďata se rodí na počátku období sucha, kdy přichází velká úmrtnost díky nedostatku vody. Pohlavní dospělosti dosahuje zvíře zhruba ve čtyřech letech a v přírodě se mohou dožít i 40 let.

I přesto, že je marabu čáp, při hledání mršin se chová spíše jako sup. Vznáší se ve velké výšce a svůj velký zobák používá k roztrhávání zahnívajícího masa zdechlin. Podobně jako sup má také holou hlavu a krk, což je adaptace, která mu brání aby si znečistil peří při konzumaci své oblíbené potravy. Marabu africký se však živí i živými živočichy, většinou drobnými, ale často i většími savci, plazi, ptáky, i obojživelníky, zvláště pak termity, rybami, sarančemi, kobylkami, housenkami, žábami, hlodavci, holuby, dokáže ulovit i dospělého plameňáka. Rád si pochutná i na vejcích krokodýlů, plameňáků a jiných druhů ptáků, která rozbíjí díky svému silnému a špičatému zobáku.

Kam do ZOO

Je chován i v řadě českých zoologických zahrad - ZOO Praha, ZOO Zlín (Lešná), ZOO Dvůr Králové, ZOO Ostrava, ZOO Hluboká nad Vltavou či ZOO Olomouc.

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Marabou Stork na anglické Wikipedii.Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu marabu africký na Wikimedia Commons

Externí odkazy