Ebersův papyrus: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m nadpis
m chybný odkaz
Řádek 25: Řádek 25:
== Moderní historie papyru ==
== Moderní historie papyru ==


Ebersův papyrus se dostal v roce 1862 do vlastnictví [[Edwin Smith|Edwina Smithe]]. Jeho zdroj je neznámý, tvrdí se však, že byl nalezen mezi nohami [[mumie]] v okrese [[Assassif]] [[veset|thébské]] [[pohřebiště|nekropole]]. Papyrus zůstal ve sbírkách Edwina Smithe přinejmenším do roku 1869, kdy se objevil v katalogu obchodníka se starověkými předměty. V roce 1872 jej zakoupil německý [[egyptologie|egyptolog]] Georg Ebers, po němž byl také papyrus pojmenován.
Ebersův papyrus se dostal v roce 1862 do vlastnictví [[Edwin Smith (egyptolog)|Edwina Smithe]]. Jeho zdroj je neznámý, tvrdí se však, že byl nalezen mezi nohami [[mumie]] v okrese [[Assassif]] [[veset|thébské]] [[pohřebiště|nekropole]]. Papyrus zůstal ve sbírkách Edwina Smithe přinejmenším do roku 1869, kdy se objevil v katalogu obchodníka se starověkými předměty. V roce 1872 jej zakoupil německý [[egyptologie|egyptolog]] Georg Ebers, po němž byl také papyrus pojmenován.


== Překlady ==
== Překlady ==

Verze z 8. 12. 2014, 13:04

Ebersův papyrus ze starověkého Egypta

Ebersův papyrus je egyptský lékařský papyrus s vědomostmi o léčivých rostlinách, datovaný asi do roku 1550 před naším letopočtem. Byl nalezen v zimě 1873-1874 v egyptském Luxoru a náleží mezi nejstarší a nejcennější známé egyptské papyry. V současné době je uložen v Německu v knihovně Lipské university.

Rukopis

Papyrus je datován do doby kolem roku 1500, je však považován za kopii textu ještě staršího. Celý svitek je asi 20 metrů dlouhý a obsahuje 110 stránek.[1] Náleží mezi nejstarší dochované medicínské písemnosti.

Lékařské vědomosti

Ebersův papyrus je psán egyptským hieratickým písmem a představuje nejobsáhlejší dochovaný záznam staroegyptské medicíny. Je v něm okolo 700 magických předpisů a přípravků. Obsahuje rovněž zaklínadla k vyhánění démonů způsobujících nemoci a podává důkaz o dlouhé tradici empirické praxe a pozorování.

Moderní historie papyru

Ebersův papyrus se dostal v roce 1862 do vlastnictví Edwina Smithe. Jeho zdroj je neznámý, tvrdí se však, že byl nalezen mezi nohami mumie v okrese Assassif thébské nekropole. Papyrus zůstal ve sbírkách Edwina Smithe přinejmenším do roku 1869, kdy se objevil v katalogu obchodníka se starověkými předměty. V roce 1872 jej zakoupil německý egyptolog Georg Ebers, po němž byl také papyrus pojmenován.

Překlady

V roce 1875 Ebers publikoval faksimile papyru, doplněnou anglicko-latinským slovníčkem a úvodem, samotný papyrus však zůstal až do roku 1890 nepřeložený. Jako první jej přeložil H. Joachim. První překlad do angličtiny provedl Paul Ghalioungui. Po Ebersově odchodu do penze zůstal papyrus ve sbírkách knihovny Lipské university.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ebers Papyrus na anglické Wikipedii.

  1. STERN, Ludwig Christian. Papyros Ebers: Das hermetische Buch über die Arzeneimittel der alten Ägypter in hieratischer Schrift, herausgegeben mit Inhaltsangabe und Einleitung versehen von Georg Ebers, mit Hieroglyphisch-Lateinischem Glossar von Ludwig Stern, mit Unterstützung des Königlich Sächsischen Cultusministerium. Lipsko: W. Englemann, 1875. (německy)