Exponenciální rozdělení: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Základní charakteristiky rozdělení: Upravil jsem znaky větší než/menší než u definice funkce zdroj: http://home.zcu.cz/~friesl/hpsb/exp.html
wiki, uprava padu vetnych clenu - zkontrolujte nekdo faktickou spravnost (nejsem pojistovak)
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:exponential pdf.svg|thumb|right|Hustoty exponenciálního rozdělení s různými hodnotami parametru ''λ'']]
[[Soubor:exponential pdf.svg|thumb|right|Hustoty exponenciálního rozdělení s různými hodnotami parametru ''λ'']]


'''Exponenciální rozdělení''' či exponenciální pravděpodobnostní rozdělení je v teorii pravděpodobnosti a matematické statistice spojité rozdělení pravděpodobnosti. Exponenciální rozdělení vyjadřuje čas mezi náhodně se vyskytujícími událostmi. Využívá se například v pojistné matematice při určování (pravděpodobnostního) rozdělení výše pojistného plnění nebo času mezi nastalé pojistných událostí, dále například ve fyzice při modelování času radioaktivního rozpadu a v systémech hromadné obsluhy.
'''Exponenciální rozdělení''' či exponenciální pravděpodobnostní rozdělení je v teorii pravděpodobnosti a matematické statistice [[spojité rozdělení]] pravděpodobnosti. Exponenciální rozdělení vyjadřuje čas mezi náhodně se vyskytujícími událostmi. Využívá se například v pojistné matematice při určování (pravděpodobnostního) rozdělení výše pojistného plnění nebo času mezi nastalé pojistné události, dále například ve fyzice při modelování času radioaktivního rozpadu a v systémech hromadné obsluhy.


==Definice==
==Definice==
Spojitá náhodná proměnná <math>X</math> má exponenciálně rozdělení s parametrem <math>\lambda > 0</math> právě tehdy, jestliže její hustota pravděpodobnosti má následující tvar:
Spojitá náhodná proměnná <math>X</math> má exponenciálně rozdělení s parametrem <math>\lambda > 0</math> právě tehdy, jestliže její [[hustota pravděpodobnosti]] má následující tvar:


:<math>f_{X}(x) = \begin{cases}
:<math>f_{X}(x) = \begin{cases}

Verze z 5. 11. 2014, 21:55

Hustoty exponenciálního rozdělení s různými hodnotami parametru λ

Exponenciální rozdělení či exponenciální pravděpodobnostní rozdělení je v teorii pravděpodobnosti a matematické statistice spojité rozdělení pravděpodobnosti. Exponenciální rozdělení vyjadřuje čas mezi náhodně se vyskytujícími událostmi. Využívá se například v pojistné matematice při určování (pravděpodobnostního) rozdělení výše pojistného plnění nebo času mezi nastalé pojistné události, dále například ve fyzice při modelování času radioaktivního rozpadu a v systémech hromadné obsluhy.

Definice

Spojitá náhodná proměnná má exponenciálně rozdělení s parametrem právě tehdy, jestliže její hustota pravděpodobnosti má následující tvar:

Označujeme:

Základní charakteristiky rozdělení

Střední hodnota:

Rozptyl:

Koeficient šikmosti:

Momentová vytvořující funkce:

Distribuční funkce:

Zdroje

  • iastat.vse.cz/Exponenc.htm
  • www.umat.feec.vutbr.cz/~hlinena/INM/.../prednaska11_2008.pdf
  • home.zcu.cz/~friesl/hpsb/exp.html
  • homel.vsb.cz/~dor028/Vybrana_rozdeleni_prsti.doc

Externí odkazy