Čechomor: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m řádková verze {{Commons}}; kosmetické úpravy
HypoBOT (diskuse | příspěvky)
m Robot: Nahrazení kategorie Hudební skupiny 1980-1989 za Hudební skupiny 1980–1989
Řádek 155: Řádek 155:
[[Kategorie:České folkrockové skupiny]]
[[Kategorie:České folkrockové skupiny]]
[[Kategorie:České folkové skupiny]]
[[Kategorie:České folkové skupiny]]
[[Kategorie:Hudební skupiny 1980-1989]]
[[Kategorie:Hudební skupiny 1980–1989]]
[[Kategorie:Hudební skupiny 1990-1999]]
[[Kategorie:Hudební skupiny 1990-1999]]
[[Kategorie:Hudební skupiny 2000-2009]]
[[Kategorie:Hudební skupiny 2000-2009]]

Verze z 26. 10. 2014, 15:00

Čechomor
Karel Holas a František Černý
Karel Holas a František Černý
Základní informace
PůvodČesko Praha
ŽánryLidové písně
Folkrock
Aktivní roky1988 - současnost
VydavateléGlobus Internacional, Venkow Records, Universal music
OceněníCena Anděl Skupina roku (2001)
Webwww.cechomor.cz
Současní členové
Karel Holas
František Černý
Michal Pavlík
Radek Pobořil
Taras Voloshchuk
Michael Vašíček
Patrik Sas
Dřívější členové
Roman Lomtadze
Radek Klučka
Martin Vajgl
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čechomor je svitavsko-pražská hudební skupina hrající české, moravské, slezské a slovenské lidové písně. Za dobu svého působení procestovali celou Evropu, Severní Ameriku, Rusko, Čínu, Mongolsko a Austrálii, spolupracovali s divadlem Na Palmovce, bratry Formany, divadlem Continuo a dalšími významnými umělci. V roce 2001 získali tři ceny Anděl.

Historie

Vznikla na jaře roku 1988, tehdy ještě jako I. Českomoravská nezávislá hudební společnost. V první sestavě hráli: Jiří Břenek (housle, zpěv), František Černý (kytara, zpěv), Jiří Michálek (harmonika) a Jiří Hodina (housle, zpěv). Svoje první album Dověcnosti vydala skupina na přelomu roku 1990 a 1991. Album obsahovalo celkem 18 lidových písní, které nebyly příliš známé. Roku 1994 začala skupina pozvolna přecházet z akustického pojetí zvuku do elektrického. Do skupiny přišel nový bubeník Martin Rychta a Michal Pavlík, který ve skupině působí stále. Mezi lety 1994 a 1996 byl osloven houslista Karel Holas.

Michal Pavlík a František Černý

Skupina se rozhodla pro zkrácení jména na Českomoravská hudební společnost a pod tímto názvem vydává v roce 1996 album Mezi horami, které je podle některých kritiků nejlepším, které skupina vydala. Toto album obsahuje 16 skladeb. V roce 1996 umírá po nemoci spoluzakladatel skupiny Jiří Břeněk. Karel Holas se stává stálým členem skupiny. V roce 1999 se vydává Českomoravská hudební společnost jako předskokan na turné se skupinou Lucie. O rok později vydává skupina nové album Čechomor, podle kterého si zkrátila jméno do současné podoby. Na tomto albu se poprvé jako host podílela i Lenka Dusilová, která je dnes stálým hostem (kytara, zpěv). Téhož roku se Čechomor vydal na turné s Jarkem Nohavicou. Po tomto turné přichází do Čechomoru nový bubeník Radek Klučka.

V roce 2001 se konal koncert v Rudolfinu, kde hrál Čechomor s komorním orchestrem Collegia českých filharmoniků. Tento koncert aranžoval známý zpěvák a skladatel Jaz Coleman. Jazovi se spolupráce s Čechomorem zalíbila a tak se pod jeho producentským vedením nahrálo další album Proměny. Na tomto albu hraje společně s Čechomorem opět Collegium českých filharmoniků a počet skladeb je roven dvanácti. Po vydání multiplatinové edice se počet skladeb rozšířil na 16. Za toto album získal Čechomor 3 Anděly – za skupinu roku, album roku a píseň roku Proměny.

Bývalý bubeník Roman Lomtadze

V té době také skupinu oslovil režisér Petr Zelenka a spolu s Jazem Colemanem a Jarkem Nohavicou začali natáčet film Rok ďábla. Film byl uveden do kin v roce 2002 a získal Českého lva za nejlepší hudbu k filmu. Na podzim tohoto roku vychází koncertní nahrávka Čechomor Live pořízená na koncertu v pražské Brumlovce. Na tomto albu je celkem 21 skladeb.

Další živá nahrávka je z roku 2003. Záznam koncertu Proměny Tour 2003 vyšel na VHS, DVD a dvou CD. Obsahuje 28 skladeb a Čechomor za něj získal Anděla pro nejlepší DVD roku. V roce 2004 střídá bubeníka Radka Klučku Roman Lomtadze. Společně s ním vydává skupina album Co sa stalo nové obsahující 14 skladeb, které jsou na rozdíl od předchozích alb zcela nové. Na albu se jaké hosté podíleli irský zpěvák Iarla O´Lionaird a japonský bubeník a hráč na flétnu Joji Hirota. V roce 2007 se se skladbou Józef, mój kochany neúspěšně zúčastnili českého kola Velké ceny Eurovize – Eurosong

V současné době Čechomor koncertuje v rámci Kooperativa Tour a můžeme jej též vídat na různých kulturních festivalech. V roce 2008 vystupoval na turné se skupinou Divokej Bill v rámci 10 : 20 Connection Tour. Turné vzniklo díky tomu, že Billové slavili 10 let své existence a Čechomor již 20 let své velmi úspěšné kariéry. Spolupráce obou dvou skupin se jim tak zalíbila, že spolu budou mít ještě několik vystoupení a budou mít na svých deskách i společné písně.

V letech 2008-2009 postupně vznikla trilogie pověstí z hradů a zámků, rozdělené dle jejich původu – na České, Moravské a Slezské. Tato alba byla kombinovaná s mluveným slovem, píseň potom navazovala na danou pověst (jako vypravěči se představili Miroslav Vladyka, Bára Hrzánová, Radek Pastrňák a Ewa Farná). Na třetím nosiči (Pověsti slezských hradů a zámků) kapela poprvé studiově spolupracovala s Ewou Farnou. Písničky obsažené na těchto třech CD později vyšly jako komplet na jednom CD s několika bonusy (remixy dvou písní a píseň z reklamy na Starobrno). Další edice trilogie sdružovala jednotlivé CD v jednom boxsetu.

Od roku 2009 se kapela plně věnuje práci na nové desce. Ovšem během této doby Čechomor absolvoval spoustu koncertů jak v ČR, tak i ve světě. V zimě roku 2010 kapela připravila speciální vánoční koncertní turné, které tvořily až na pár výjimek výhradně vánoční písně (slavné více i méně). Jako host na turné vystoupila Ewa Farná.

V roce 2011 vychází nové album Místečko. Na desce se opět objevují světoznámí muzikanti, jako například Gerry Leonard, který je dvorním kytaristou Suzanne Vega, Tony Levin, basista, který spolupracovat například s Pink Floyd, King Crimson a Peterem Gabrielem, či zpěvák Ivan Tásler. Kapela zvolila na album tvrdší zvuk a dalším výrazným posunem je zejména větší zastoupení autorských textů. Deska se krátce po vydání dostala na horní pozice prodejní hitparády.

Členové

Radek Pobořil, New York, 2006

Časový přehled

Diskografie

Karel Holas v roce 2007

Externí odkazy