Assam: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Timichal (diskuse | příspěvky)
m Stránka Ássam (čaj) přemístěna na stránku Assam (čaj): presun spravneji
Timichal (diskuse | příspěvky)
m obn. textu
Řádek 1: Řádek 1:
== Oblast Ásám ==

Dnes se čajovník pěstuje na obou březích řeky [[Brahmaputra|Brahmaputry]], nejrozlehlejší oblasti produkující černý [[čaj]] na světě. V roce [[1993]], přibližně po 155 letech, kdy do [[Londýn|Londýna]] dorazily první bedny s čajem, vyrobilo 2000 ásámských zahrad rekordních 444 231,8 tuny čaje, tedy 53 procent z tehdy nejvyšší roční úrody v [[Indie|Indii]] činící 835 552,7 tuny.

Údolí Brahmaputry se táhne 193 km na východ od [[Darjeeling|Dárdžilingu]] a hraničí s [[Čína|Čínou]], [[Barma|Barmou]] a [[Bangladéš|Bangladéšem]]. Pěstitelé se musí potýkat se značně vysokými srážkami od 2000 do 3000 mm. ročně. Jsou velmi nerovnoměrné a v období [[monzun|monzunových]] dešťů mohou dosáhnout až 255 – 300 mm denně. Tato „skleníková“ kombinace vlhkosti a tepla dává vzniknout jedněm z nejjemnějších druhů čaje na světě.

== Čaje Assam ==

Převážná část ásámských čajů přichází na svět od července do září, kdy takřka tisíc sběračů pracuje osm hodin denně v parných zahradách. Každý z nich otrhá téměř 50 000 [[fleš|flešů]] za den. Podmínky jsou obtížné a velké horko, hadi a hmyz velmi znepříjemňují život místním obyvatelům. Lístky se trhají do těžkých košů na zádech zajištěných pásem kolem čela.

Aby vyhověl rostoucí domácí [[poptávka|poptávce]] a udržel si stálou úroveň vývozu, soustředil se ásámský [[průmysl]] v uplynulých letech na pěstování a selekci kvalitních [[klon|klonů]] a [[osivo|osiva]] a na biotechnický výzkum zlepšení vlastností rostlin. Aby se vyřešil problém nedostatku pracovní síly v sezoně, zkoušelo se v některých oblastech využít [[mechanizace]].

[[Ortodoxní čaje]] a čaje vyrobené technologií CTC se přepravují kamiony do nejbližších aukčních síní v Guváhátí (specializovaná hlavně na čaje pro domácí trh), Silgiri a Kalkatě, kde se konají dražba čajů na [[export]].

=== Assam z první sklizně ===

Zdejší čajovníky začínají vyhánět nové výhonky v březnu a první sklizeň probíhá osm až deset týdnů. Vyrobené čaje se na rozdíl od [[Darjeeling|Darjeelingu]] zřídka prodávají do [[Evropa|Evropy]] a [[Spojené státy americké|USA]].

=== Assam z druhé sklizně ===

Druhý sběr začíná v červnu a převážná část výroby probíhá od července do září. Velké listy ásámského čajovníku, jejichž spodní strany pokrývá stříbřené chmýří,, poskytují vysoce kvalitní čaj s vysokým podílem [[tips|tipsu]]. Výsledný nálev vyniká bohatou vůní, čirou, tmavě červenou barvu, plným tělem a silnou, zakulacenou chutí s nádechem sladu. Přijde k duhu hlavně k snídani.

=== Assam, směs ===

Bohatost sladové chuti a tělo činí z assamských směsí ideální čaje k typické anglické snídani sestávající například ze slaniny, šunky a uzené ryby.

=== Zelený Assam ===

Na zelený čaj připadá o málo více než 1 procento z celkové produkce čaje v Indii. V Ásámu sice spatří světlo světa jen velmi malé množství, ale nasládlý nálev rozhodně stojí za to ochutnat.

== Přečtěte si ==

* [[Darjeeling]]
* [[Čaj]]
* [[Čajovna]]
* [[Čajový sáček]]
* [[Lisovaný čaj]]


[[Kategorie:Čaj]]
[[Kategorie:Ásám]]

[[as:অসম]]
[[bn:অসম]]
[[bpy:অসম]]
[[ca:Assam]]
[[de:Assam]]
[[en:Assam]]
[[et:Assam]]
[[es:Assam]]
[[fr:Assam]]
[[gl:Assam]]
[[gu:આસામ]]
[[ko:아삼 주]]
[[hi:असम]]
[[it:Assam]]
[[he:אסאם]]
[[ka:ასამი (შტატი)]]
[[lt:Asamas]]
[[hu:Asszám]]
[[ml:ആസാം]]
[[mr:आसाम]]
[[nl:Assam]]
[[ja:アッサム州]]
[[no:Assam]]
[[nn:Assam]]
[[pl:Assam]]
[[pt:Assam]]
[[ro:Assam]]
[[ru:Асом]]
[[sa:असाम]]
[[simple:Assam]]
[[sr:Асам]]
[[fi:Assam]]
[[sv:Assam]]
[[ta:அஸ்ஸாம்]]
[[te:అసోం]]
[[tg:Ассам]]
[[uk:Ассам]]
[[zh:阿萨姆邦]]

Verze z 6. 2. 2007, 13:51

Oblast Ásám

Dnes se čajovník pěstuje na obou březích řeky Brahmaputry, nejrozlehlejší oblasti produkující černý čaj na světě. V roce 1993, přibližně po 155 letech, kdy do Londýna dorazily první bedny s čajem, vyrobilo 2000 ásámských zahrad rekordních 444 231,8 tuny čaje, tedy 53 procent z tehdy nejvyšší roční úrody v Indii činící 835 552,7 tuny.

Údolí Brahmaputry se táhne 193 km na východ od Dárdžilingu a hraničí s Čínou, Barmou a Bangladéšem. Pěstitelé se musí potýkat se značně vysokými srážkami od 2000 do 3000 mm. ročně. Jsou velmi nerovnoměrné a v období monzunových dešťů mohou dosáhnout až 255 – 300 mm denně. Tato „skleníková“ kombinace vlhkosti a tepla dává vzniknout jedněm z nejjemnějších druhů čaje na světě.

Čaje Assam

Převážná část ásámských čajů přichází na svět od července do září, kdy takřka tisíc sběračů pracuje osm hodin denně v parných zahradách. Každý z nich otrhá téměř 50 000 flešů za den. Podmínky jsou obtížné a velké horko, hadi a hmyz velmi znepříjemňují život místním obyvatelům. Lístky se trhají do těžkých košů na zádech zajištěných pásem kolem čela.

Aby vyhověl rostoucí domácí poptávce a udržel si stálou úroveň vývozu, soustředil se ásámský průmysl v uplynulých letech na pěstování a selekci kvalitních klonů a osiva a na biotechnický výzkum zlepšení vlastností rostlin. Aby se vyřešil problém nedostatku pracovní síly v sezoně, zkoušelo se v některých oblastech využít mechanizace.

Ortodoxní čaje a čaje vyrobené technologií CTC se přepravují kamiony do nejbližších aukčních síní v Guváhátí (specializovaná hlavně na čaje pro domácí trh), Silgiri a Kalkatě, kde se konají dražba čajů na export.

Assam z první sklizně

Zdejší čajovníky začínají vyhánět nové výhonky v březnu a první sklizeň probíhá osm až deset týdnů. Vyrobené čaje se na rozdíl od Darjeelingu zřídka prodávají do Evropy a USA.

Assam z druhé sklizně

Druhý sběr začíná v červnu a převážná část výroby probíhá od července do září. Velké listy ásámského čajovníku, jejichž spodní strany pokrývá stříbřené chmýří,, poskytují vysoce kvalitní čaj s vysokým podílem tipsu. Výsledný nálev vyniká bohatou vůní, čirou, tmavě červenou barvu, plným tělem a silnou, zakulacenou chutí s nádechem sladu. Přijde k duhu hlavně k snídani.

Assam, směs

Bohatost sladové chuti a tělo činí z assamských směsí ideální čaje k typické anglické snídani sestávající například ze slaniny, šunky a uzené ryby.

Zelený Assam

Na zelený čaj připadá o málo více než 1 procento z celkové produkce čaje v Indii. V Ásámu sice spatří světlo světa jen velmi malé množství, ale nasládlý nálev rozhodně stojí za to ochutnat.

Přečtěte si