Multiplex (vysílání): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Opraveny kanály RS8 podle http://tvzpravodaj.mnoho.info/tv-regionalni-site-dvb-t/regionalni-sit-8
Bez shrnutí editace
značky: editace z mobilu editace z mobilní aplikace
Řádek 14: Řádek 14:
# [[Multiplex 3|Multiplex „3“]] – Vznikl z dočasného multiplexu B.
# [[Multiplex 3|Multiplex „3“]] – Vznikl z dočasného multiplexu B.
# [[Multiplex 4|Multiplex „4“]] – Vznikl z dočasného multiplexu C, bude obsahovat nové televizní stanice.
# [[Multiplex 4|Multiplex „4“]] – Vznikl z dočasného multiplexu C, bude obsahovat nové televizní stanice.
# [[Multiplex 1a|Multiplex „1a“]] - Vznikl 1.5.2013, když Česká televize k 60. výročí vysílání umístila své programy [[ČT1]]HD, [[ČT2]]HD a [[ČT Sport ]]HD do Regionální sítě 7 (společně s nimi šíří [[Retro Music Television]] a Radio Čas. Postupně rozšiřuje pokrytí až na celoplošnou úroveň. Od 31.8.2013 má šířit programy [[ČT :D]] a [[ČT Art]]. Provozovatelem je společnost Progres Digital Radima Pařízka
# [[Multiplex 1a|Multiplex „1a“]] - Vznikl 1.5.2013, když Česká televize k 60. výročí vysílání umístila své programy [[ČT1]]HD, [[ČT2]]HD a [[ČT Sport ]]HD do Regionální sítě 7 (společně s nimi šíří [[Retro Music Television]] , Kinosvět a Radio Čas. Postupně rozšiřuje pokrytí až na celoplošnou úroveň. Od 31.8.2013 má šířit programy [[ČT :D]] a [[ČT Art]]. Provozovatelem je společnost Progres Digital Radima Pařízka


Lokální multiplexy:
Lokální multiplexy:

Verze z 8. 10. 2014, 19:58

Multiplex je označení balíčku televizních a rozhlasových programů a doplňkových služeb vysílaný na jednom kanále v rámci digitálního vysílání (viz DVB-T).

Do 30. října 2008 v České republice existovaly 3 dočasné multiplexy DVB-T:

  1. Multiplex „A“
  2. Multiplex „B“
  3. Multiplex „C“

Podle TPP (Technického plánu přechodu z analogového na digitální televizní vysílání) vznikly v České republice následující multiplexy:

  1. Multiplex „1“ – Nazývaný též „Veřejnoprávní multiplex.“ Obsahuje všechny programy České televize a 7 stanic Českého rozhlasu. Z velké části vysílá na frekvencích, které využívalo analogové vysílání ČT2.
  2. Multiplex „2“ – Vznikl z dočasného multiplexu A.
  3. Multiplex „3“ – Vznikl z dočasného multiplexu B.
  4. Multiplex „4“ – Vznikl z dočasného multiplexu C, bude obsahovat nové televizní stanice.
  5. Multiplex „1a“ - Vznikl 1.5.2013, když Česká televize k 60. výročí vysílání umístila své programy ČT1HD, ČT2HD a ČT Sport HD do Regionální sítě 7 (společně s nimi šíří Retro Music Television , Kinosvět a Radio Čas. Postupně rozšiřuje pokrytí až na celoplošnou úroveň. Od 31.8.2013 má šířit programy ČT :D a ČT Art. Provozovatelem je společnost Progres Digital Radima Pařízka

Lokální multiplexy:

  1. Regionální síť 1 - Na kanále 29 pokrývá České Budějovice a jejich okolí, kanál 46 pokrývá Příbram, kanál 30 Kamýk nad Vltavou a kanál 30 Plzeň. Má přidělené i kanály pro Prahu a Hloubkov. Obsahuje kanály Regionalnitelevize.cz (všechny vysílače), TV Noe (všechny kromě Plzně), Óčko (České Budějovice), TV Kamýk (Kamýk nad Vltavou), TV Fonka (Příbram), Retro Music Television (Příbram a Plzeň), Šlágr TV (České Budějovice a Příbram) a Plzeňská 1 (část vysílání TV8 jen v Plzni). Provozuje p. Ivo Brabec.
  2. Regionální síť 2 (dříve Multiplex B plus TVú – Vysílá na kanále 59 a z vysílačů Klimkovice a Hrabyně, příděly má i pro Bruntál, Krnov a Rýmařov. Obsahuje kanály LTV a TV Noe.
  3. Regionální síť 3 (dříve Multiplex ReVi) – Vysílá na kanále 32 pro Liberec a okolí a na kanále 46 pro Jablonec nad Nisou a okolí. Obsahuje kanály RTM TV, TV Noe, Regionalnitelevize.cz a Šlágr TV. Provozuje p. Ivo Brabec.
  4. Regionální síť 4 - Vysílá v Praze z vysílačů Ládví, Strahov a Zelený pruh na kanálu 46 v horizontální polarizaci. Kanál a vysílače převzala po zrušené městské síti (část Multiplexu 3). Provozovatelem je společnost Prague Digital vlastněná Leošem Pohlem. Multiplex obsahuje programy TV Metropol, TV Noe, Retro Music Television, Regionalnitelevize.cz (vysílá v kódování MPEG-4), Kino Svět (taktéž vlastní Leoš Pohl) a ČT Sport HD (v MPEG-4)
  5. Regionální síť 5 - Vysílá ve Svitavách na kanále 35 a šíří vlastní program CMS TV
  6. Regionální síť 6 - Přidělen kanál 21 (horizontální polarizace, výkon 10W) Praha - Butovice. Bude šířit radniční televizi městské části Praha 13 TV13
  7. Regionální síť 7 - Majitelem je Radim Pařízek, majitel multiplexu 4, a jeho společnost Progress Digital. Vysílá ze stejných kót, jako multiplex 4, ale jen v některých krajích. Její vysílače: Benešov - kanál 23, Brno - kanál 47, České Budějovice - kanál 32, Jihlava - kanál 50, Mariánské lázně - kanál 38, Olomouc - kanál 50, Praha - kanál 37, Plzeň - kanál 37, Teplice - kanál 21, Ústí nad Orlicí - kanál 21, Zlín - kanál 41. Má dosáhnout pokrytí téměř 50% obyvatel ČR. Od 1.5.2013 šíří část sítě ve vysokém rozlišení programy ČT1 HD, ČT2 HD a ČT Sport HD a stala se základem Multiplexu 1a a také Retro Music Television a Rádio Čas. Od 31.8.2013 má šířit programy ČT :D a ČT Art.
  8. Regionální síť 8 - Provozovatelem budou České radiokomunikace (provozovatel Multiplexu 2 a fakticky i 1 (zajišťuje pro ČT) a 3 (skrze dceřinou společnost Czech Digital Group). Přiděleny kanály pro Prahu (ze žižkovského vysílače) - kanál 51, a České Budějovice (vysílač Kleť) - kanál 50.
  9. Regionální síť 10 - Od ČTÚ získala kanály 41 (Jeseník) a 37 (Prachatice), více informací není známo
  10. Regionální síť 11 - Přidělen kanál 57 pro oblast Jihlavy
  11. Regionální síť 12 - Provozovatelem bude Czech Digital Group (provozovatel multiplexu 3), dceřiná společnost Českých radiokomunikací. Stejně jako Regionální síť 8 a Multiplexy 1 - 3 bude v Praze vysílat z žižkovského vysílače (na kanálu 47)
  12. Regionální síť 13 - Kanál 37 a pokrývat má Brno