Národní třída (stanice metra): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m řádková verze {{Commonscat}}
Rumczeis (diskuse | příspěvky)
→‎Historický vývoj: aktualizace po otevření stanice
Řádek 1: Řádek 1:
<ref name=":0">[http://zpravy.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictvi/quadrio-v-centru-prahy-je-zkolaudovane-obchody-otevrou-za-mesic-1121956]Quadrio v centru Prahy je zkolaudované, obchody otevřou za měsíc</ref>
[[Soubor:Metro Narodni trida 2005-03-26 00.jpeg|Obklad trojlodní stanice Národní třída|thumb]]
[[Soubor:Metro Narodni trida 2005-03-26 00.jpeg|Obklad trojlodní stanice Národní třída|thumb]]
[[Soubor:Praha, Národní třída, boční loď stanice metra.jpg|thumb|Boční loď]]
[[Soubor:Praha, Národní třída, boční loď stanice metra.jpg|thumb|Boční loď]]
Řádek 28: Řádek 29:
V roce [[2002]] došlo k vyplavení celé stanice vodou v důsledku rozsáhlé [[Povodeň v Česku (2002)|povodně]] a do provozu tak byla znovu uvedena až těsně před rokem [[2003]].
V roce [[2002]] došlo k vyplavení celé stanice vodou v důsledku rozsáhlé [[Povodeň v Česku (2002)|povodně]] a do provozu tak byla znovu uvedena až těsně před rokem [[2003]].


Od července [[2012]] <ref>{{Citace elektronické monografie|autor=[[Lidovky.cz]]|titul=Zavřeno. Stanicí Národní třída bude metro dva roky jen projíždět|url=http://www.lidovky.cz/stanice-narodni-trida-se-v-utery-uzavre-na-dva-roky-f8n-/ln_domov.asp?c=A120709_201804_ln_domov_ziz|datum přístupu=10.7.2012}}</ref> je stanice uzavřena (původně se počítalo s uzavřením stanice už na podzim roku [[2011]] na 10 měsíců). Stávající vestibul, včetně technických prostor stanice na povrchu a v prvním podzemním podlaží, bude zbořen a eskalátorový tunel bude zkrácen. Výstup z metra bude ústit do druhého podzemního podlaží multifunkčního komplexu ''Quadrio'', které bude mít i několik nadzemních podlaží a celkovou plochou 50 000 m², nebo přímo do Spálené ulice. V podzemní části bude s vestibulem sousedit podzemním parkoviště pro 250 automobilů. V době uzavření stanice dojde též k částečné rekonstrukci podzemní části stanice v úrovni nástupiště.<ref>[http://ulice.tyden.cz/zpravy/stanice-metra-narodni-trida-je-bezbarierova_1620.html Stanice metra Národní třída je bezbariérová]</ref> Plánované otevření stanice je plánováno na 27. červen, zbytek komplexu Quadrio byt otevřen na podzimu roku 2014<ref>{{Citace elektronické monografie|autor=Oskar Exner|titul=QUADRIO: Střecha dostavěna, otevře se na podzim|url=http://www.praha.eu/jnp/cz/home/zivot_v_praze/budoucnost_historie/projekty_menici_prahu/quadrio_strecha_dostavena_otevre_se_na.html|datum přístupu=27.3.2014|datum vydání = 2014-03-11}}</ref>
Od července [[2012]] <ref>{{Citace elektronické monografie|autor=[[Lidovky.cz]]|titul=Zavřeno. Stanicí Národní třída bude metro dva roky jen projíždět|url=http://www.lidovky.cz/stanice-narodni-trida-se-v-utery-uzavre-na-dva-roky-f8n-/ln_domov.asp?c=A120709_201804_ln_domov_ziz|datum přístupu=10.7.2012}}</ref> do 27. června 2014 byla stanice uzavřena (původně se počítalo s uzavřením stanice už na podzim roku [[2011]] na 10 měsíců). Stávající vestibul, včetně technických prostor stanice na povrchu a v prvním podzemním podlaží, byl zbořen a eskalátorový tunel byl zkrácen. Výstup z metra nyní ústí do druhého podzemního podlaží multifunkčního komplexu ''[[Quadrio]]'', který čtyři podzemní a osm nadzemních podlaží, nebo přímo do Spálené ulice. V podzemní části sousedí s vestibulem podzemním parkoviště pro 250 automobilů. Výstavba vestibulu, oprava eskalátorů a stanice i vybudování bezbariérového výtahu stála město 671 milionů korun<ref name=":0" />. Na výstup z výtahu do Lazarské ulice navazuje opravená tramvajová trať a zastávka.
[[Soubor:Mezipatro stanice Národní Třída.jpg|náhled|vpravo|Mezipatro stanice]]
[[Soubor:Mezipatro stanice Národní Třída.jpg|náhled|vpravo|Mezipatro stanice]]
== Odkazy ==
== Odkazy ==

Verze z 26. 9. 2014, 15:50

[1]

Obklad trojlodní stanice Národní třída
Boční loď
Povrchový vestibul stanice (2006), v současnosti se zde nachází staveniště komplexu Quadrio
Pohled na nástupiště z kabiny metra – nástupiště je uzavřeno, soupravy stanicí projíždějí

Národní třída (zkratka NA[2]) je stanice metraPraze, nacházející se na lince B, na jejím historicky nejstarším úseku I.B, pod kostelem Nejsvětější trojice u Spálené ulice. Její projektový název byl Purkyňova, ale později byl změněn podle jména nedaleké významné ulice. Stanice byla zprovozněna 2. listopadu 1985. Od července 2012 byla stanice dočasně uzavřena a vlaky stanicí pouze projížděly. Opětovně se stanice otevřela 27. června 2014 v odpoledních hodinách (první vlak zastavil ve 14.23.[3]

Konstrukce a charakteristika stanice

Národní třída je ražená, pilířová, trojlodní stanice se zkrácenou střední lodí směrem na jih (délka 65 m), a prodlouženou směrem na sever jako přestupová chodba (délka 69 m) tak, že výstup vede přímo k obchodnímu domu My (v době otevření Máj), zaústěný je do povrchového, proskleného vestibulu železobetonové konstrukce. Cestující se dostanou na povrch pomocí tříramenných hlubinných eskalátorů sovětského typu o délce 75,4 m.

Stanice je založena 39 m hluboko a je dlouhá 111,5 metrů. Na nástupišti je 15 párů prostupů mezi loděmi, s ostěním montovaným z železobetonových tybinků. Konstrukce stanice umožňuje časem prodloužit střední loď jižním směrem tak, aby byl vybudován druhý eskalátorový tunel s výstupem u ulic Lazarská nebo Vodičkova. Všechny lodě jsou obloženy obkladovým sklem Connex se zlatou fólií.

Vestibul stanice je jednopatrový, povrchový. Původně zahrnoval pouze prostor vyústění eskalátorového tunelu ze stanice, v 90. letech však byl rozšířen severním směrem tak, že nyní zabírá i plochu až k obchodnímu domu Tesco. Důvodem bylo především vytvoření nových obchodních ploch pro různé provozovny.

Historický vývoj

Vybudovat stanici metra v této části Prahy bylo zamýšleno již v prvních návrzích ještě z časů první republiky, ačkoliv mnohdy se spíše uvažovalo o prostoru kolem Národního divadla. Definitivně sem byla zanesena podle plánů v roce 1970, na jejichž základě se začalo stavět o sedm let později.

Na výstavbu v letech 19771985 bylo vynaloženo 344 milionů Kčs. Původně měla mít Národní třída dva výstupy, avšak i následné budování jen jediného si vyžádalo demolici mnohých historických domů. Kromě vestibulu stanice vzniklo ale i náměstíčko s moderní prosklenou fontánou, jejímž autorem je Pavel Trnka a Zbyněk Kabelík.

V roce 2002 došlo k vyplavení celé stanice vodou v důsledku rozsáhlé povodně a do provozu tak byla znovu uvedena až těsně před rokem 2003.

Od července 2012 [4] do 27. června 2014 byla stanice uzavřena (původně se počítalo s uzavřením stanice už na podzim roku 2011 na 10 měsíců). Stávající vestibul, včetně technických prostor stanice na povrchu a v prvním podzemním podlaží, byl zbořen a eskalátorový tunel byl zkrácen. Výstup z metra nyní ústí do druhého podzemního podlaží multifunkčního komplexu Quadrio, který má čtyři podzemní a osm nadzemních podlaží, nebo přímo do Spálené ulice. V podzemní části sousedí s vestibulem podzemním parkoviště pro 250 automobilů. Výstavba vestibulu, oprava eskalátorů a stanice i vybudování bezbariérového výtahu stála město 671 milionů korun[1]. Na výstup z výtahu do Lazarské ulice navazuje opravená tramvajová trať a zastávka.

Mezipatro stanice

Odkazy

Reference

  1. a b [1]Quadrio v centru Prahy je zkolaudované, obchody otevřou za měsíc
  2. http://www.metroweb.cz/metro/stanice/linka_b.htm
  3. BUREŠ, Vítězslav. VIDEO: Ve stanici Národní třída opět zastavuje metro. Po dvou letech. iDNES.cz [online]. 2014-06-27 [cit. 2014-06-27]. Dostupné online. 
  4. Lidovky.cz. Zavřeno. Stanicí Národní třída bude metro dva roky jen projíždět [online]. [cit. 2012-07-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy


← směr Černý Most Metro v Praze směr Zličín
· · · ·
{{{předchozí}}} Národní třída {{{následující}}}
Černý Most Bezbariérový přístupRajská zahrada Praha-Rajská zahrada (železniční zastávka) Bezbariérový přístupHloubětín Bezbariérový přístupKolbenova Bezbariérový přístupVysočanská Praha-Vysočany (nádraží) Bezbariérový přístupČeskomoravskáPalmovka Bezbariérový přístupInvalidovnaKřižíkovaFlorenc  Bezbariérový přístupNáměstí Republiky Praha Masarykovo nádražíMůstek  Bezbariérový přístupNárodní třída Bezbariérový přístupKarlovo náměstí Bezbariérový přístupAnděl Bezbariérový přístupSmíchovské nádraží Praha-Smíchov (nádraží) Bezbariérový přístupRadlickáJinoniceNové Butovice Bezbariérový přístupHůrka Bezbariérový přístupLužiny Bezbariérový přístupLuka Bezbariérový přístupStodůlky Bezbariérový přístupZličín Bezbariérový přístup

Šablona:Geo cz