Perská zahrada: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
odkaz
odkazy
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Bagh-e-eram shiraz.jpg|thumb|Typická perská zahrada - Bagh-e-eram shiraz.]]
[[Soubor:Bagh-e-eram shiraz.jpg|thumb|Typická perská zahrada - Bagh-e-eram shiraz.]]
'''Perská zahrada''' (persky باغ ایرانی), její tradiční styl ovlivnil vzhled zahrad od Andalusie po Indii. [[Taj Mahal]] je jednou z největších perských zahrad světa, ale známá je rovněž obdivovaná zahrada Alameda de la Alhambra u zámeckého komplexu [[Alhambra]].
'''Perská zahrada''' (persky باغ ایرانی), její tradiční styl ovlivnil vzhled zahrad od Andalusie po Indii. [[Taj Mahal]] je jednou z největších perských zahrad světa, ale známá je rovněž obdivovaná [[zahrada]] Alameda de la Alhambra u zámeckého komplexu [[Alhambra]]. Typické úpravy [[zahradní architektura|zahradní architektury]] v pravidelné zahradě, jsou prováděny podle zásad [[Sadovnická tvorba|sadovnické tvorby]].


== Historie ==
== Historie ==

Verze z 21. 9. 2014, 10:05

Typická perská zahrada - Bagh-e-eram shiraz.

Perská zahrada (persky باغ ایرانی), její tradiční styl ovlivnil vzhled zahrad od Andalusie po Indii. Taj Mahal je jednou z největších perských zahrad světa, ale známá je rovněž obdivovaná zahrada Alameda de la Alhambra u zámeckého komplexu Alhambra. Typické úpravy zahradní architektury v pravidelné zahradě, jsou prováděny podle zásad sadovnické tvorby.

Historie

Perské zahrady mohou pocházet počátku období 4000 př.nl. Zahrada je s typickou osovou linií vytvářenou vodní nádrží nebo tokem a symbolizuje ráj, podobně jako je tomu u mnoha úprav zahrad ve starověku. Zdobená keramika z té doby zobrazuje typický plán perské zahrady. Obrys zahrady v Pasargad, postavený kolem 500 př.nl, je dodnes viditelný. Pod vlivem zoroastrismu se voda v umění stala důležitější. Tento trend se projevil v zahradního designu větším důrazem na fontány a rybníky v zahradách.

Během arabské okupace, estetika v zahradě rostla na významu. Příkladem je Chahār Bāgh (چهارباغ), forma zahrady, která se snaží napodobit Ráj, se čtyřmi řekami a čtyřmi kvadranty, které představují svět. Konstrukce někdy rozšiřuje jedna osu delší než příčné osy, a mohou představovat vodní kanály,z nichž každá vede přes jednu ze čtyř zahrad a jsou spojeny v centrální nádrži.

Invaze Mongolů z Persie ve třináctém století vedla k využití dalších ozdobných objektů v zahradě. Mongolská říše zavedla perské zahrady tradici v dalších částech světa, zejména v Indii. Hrobka Tádž Mahal je ztělesněním perské představy ideální rajské zahrady.

Evropská zahradní architektura začala ovlivňovat sadovnickou tvorbu v Persii koncem 18. století, zejména barokní úpravy tehdy běžné ve Francii. Západní vlivy vedly ke změnám ve využívání vody a druhů použitých rostlin.

Odkazy

Reference

Literatura

Externí odkazy