Mary Pickfordová: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 48 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q104109)
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m řádková verze {{Commonscat}}
Řádek 22: Řádek 22:


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
{{Commonscat|Mary Pickford}}
* {{Commonscat|Mary Pickford}}
{{cs}}
{{cs}}
* [http://zivotopisyonline.cz/mary-pickfordova-841893-2951979-prvni-star-filmoveho-nebe/ Životopisy online]
* [http://zivotopisyonline.cz/mary-pickfordova-841893-2951979-prvni-star-filmoveho-nebe/ Životopisy online]

Verze z 28. 8. 2014, 08:23

Mary Pickfordová

Mary Pickfordová, rozená Gladys Louise Smith (8. dubna 1893, Toronto, Ontario, Kanada - 29. května 1979, Santa Monica, Kalifornie, USA) byla kanadská filmová herečka, producentka, scenáristka a spisovatelka, jedna z prvních velkých filmových hvězd v historii světové kinematografie, držitelka (v pořadí druhého) Oscara z roku 1929. Jedná se o jednu z 36 lidí, kteří založili Akademii věd a umění (angl. Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

Divadlo

Její otec byl dělník, zemřel na následky pracovního úrazu, když ji byly čtyři roky a rodina se ocitla bez živitele. Její matka byla divadelní herečka, díky svým známostem zajistila svým dětem angažmá u divadelní společnosti, která potřebovala dětské herce. Divadlo pak hrála profesionálně společně se svojí sestrou a bratrem již od útlého dětství ve svém rodném Torontu. Poté když začala dospívat, divadelních rolí jí začalo ubývat. Proto se sama ve věku 14 let vydala do USA do New Yorku, kde zpočátku hrála v několika divadelních hrách na Broadwayi. Nicméně ani zde neměla příliš štěstí, proto to zkusila u Hollywoodu jako filmová herečka (ona sama jakož i mnoho herců v rané éře němého filmu považovalo kinematografii za podřadné umění).

Mary Pickfordová se svým druhým manželem hercem Douglasem Fairbanksem

Film

Herečka

V Hollywoodu začala hrát ve filmové společnosti Adolpha Zukora Famous Players a sama pak toto období označovala za nejlepší léta ve svém životě. Její popularita velmi rychle začala stoupat, v roce 1920 byla již velkou, bohatou a obdivovanou filmovou hvězdou. Přechod do éry zvukového filmu jí zajistil Oscara za snímek Koketa z roku 1929, nicméně přechod do éry zvukového filmu se jí nezdařil, hrála pouze v pěti zvukových filmech.

V roce 1934 svoji filmovou kariéru definitivně ukončila a věnovala se pouze producentské a spisovatelské činnosti.

Producentka

V roce 1918 si založila vlastní filmovou společnost Mary Pickford Film Corporation. V roce 1919 společně s Charlesem Chaplinem, Douglasem Fairbanksem a D. W. Griffithem spoluzaložila společnost United Artists. Svůj podíl ve společnosti v roce 1953 spolu s Charlesem Chaplinem prodala.

Ocenění

V roce 1976 obdržela svého druhého Oscara, tentokrát za své celoživotní dílo.

Externí odkazy

(česky)

(anglicky)

Šablona:Oscar - nejlepší herečka 1927-1940

Šablona:Link FA Šablona:Link GA