Akvitánie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Geografie: Garonna
Dordogne (departement)|
Řádek 20: Řádek 20:
| časové pásmo =
| časové pásmo =
}}
}}
'''Akvitánie''' ([[francouzština|francouzsky]] ''Aquitaine'') je francouzský region, který je rozdělen na pět [[departement]]ů: [[Dordogne]], [[Gironde (departement)|Gironde]], [[Landes (departement)|Landes]], [[Lot-et-Garonne]] a [[Pyrénées-Atlantiques]]. Akvitánie nese název bývalého [[Akvitánské vévodství|Akvitánského vévodství]], jehož vymezení bylo zcela odlišné.
'''Akvitánie''' ([[francouzština|francouzsky]] ''Aquitaine'') je francouzský region, který je rozdělen na pět [[departement]]ů: [[Dordogne (departement)|Dordogne]], [[Gironde (departement)|Gironde]], [[Landes (departement)|Landes]], [[Lot-et-Garonne]] a [[Pyrénées-Atlantiques]]. Akvitánie nese název bývalého [[Akvitánské vévodství|Akvitánského vévodství]], jehož vymezení bylo zcela odlišné.


== Poloha ==
== Poloha ==

Verze z 27. 8. 2014, 08:34

Akvitánie
Akvitánie – znak
znak
Akvitánie – vlajka
vlajka
Geografie
Hlavní městoBordeaux
Souřadnice
Rozloha41 309 km²
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel3 316 889 (2013)
Hustota zalidněníParametr "hustota" (nyní s hodnotou "76") šablony "Infobox - region" je zastaralý. Více informací po kliknutí.76 obyv./km²
Jazykfrancouzština, baskičtina, okcitánština
Národnostní složeníFrancouzi, Baskové, Okcitánci
Náboženstvířímskokatolické křesťanství, protestantství, judaismus, islám
Správa regionu
StátFrancieFrancie Francie
Nadřazený celekFrancie
Druh celkuregion
Podřízené celky5 départementů, 18 arrondisementů, 235 kantonů a 2 296 obcí
Vznik1960
regionální prezidentAlain Rousset
Oficiální webwww.aquitaine.fr
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Akvitánie (francouzsky Aquitaine) je francouzský region, který je rozdělen na pět departementů: Dordogne, Gironde, Landes, Lot-et-Garonne a Pyrénées-Atlantiques. Akvitánie nese název bývalého Akvitánského vévodství, jehož vymezení bylo zcela odlišné.

Poloha

Arcachon

Akvitánie leží na jihozápadě Francie u Atlantského oceánu a sousedí s regiony Poitou-Charentes, Limousin, Midi-Pyrénées a na jihu se Španělskem.

Geografie

Velké území Akvitánie je pokryto lesy - Les Landes. Významnou plochu zabírají vinice a orná půda. Při hranicích se Španělskem zasahují na území regionu Pyreneje. Hlavními řekami jsou Garonna, Dronne, Dordogne, Leyre, Adour a Lot. Při pobřeží leží jezera Lac d'Hourtin, Lac de Lacanau, Lac de Cazaux, Lac de Sanguinet, Lac de Biscarrose a Lac d'Aureilnan. Pobřeží Atlantského oceánu má délku asi 270 kilometrů, není členité, výjimkou je zátoka u města Arcachon. Většími městy, kromě Bordeaux, jsou Bayonne, Pau, Mont-de-Marsan, Agen, Libourne, Bergerac a Périgueux.
Významnou vévodkyní byla královna Francie a později Anglie Eleonora dcera Viléma X. Akvitánského, manželka Ludvíka VII. později Jindřicha II. Plantageneta a matka známého anglického krále Richarda Lví Srdce.

Vývoj počtu obyvatel


Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Akvitánie na Wikimedia Commons