Severní Nikósie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
kat
kat
Řádek 9: Řádek 9:
[[Kategorie:Geografie Severního Kypru]]
[[Kategorie:Geografie Severního Kypru]]
[[Kategorie:Nikósie]]
[[Kategorie:Nikósie]]
[[Kategorie:Sídla na Kypru]]
[[Kategorie:Sídla]]

Verze z 6. 8. 2014, 16:16

Severní Nikósie nebo Severní Lefkósie (turecky Kuzey Lefkoşa) je hlavní a největší město Severokyperské turecké republiky. Zabírá severní část rozděleného města Nikósie a je centrem Lefkóského okresu. Protéká jí z jihu na východ řeka Pedieos. Je centrem vlády a také významným centrem obchodu. V roce 2006 měla 49 868 obyvatel.

Po kyperských mezikomunitních násilnostech v polovině 20. století bylo v roce 1963 spolu s ostrovem rozděleno mezi Kyperské Řeky a Kyperské Turky i hlavní město Nikósie. Po pokusu Kyperských Řeků o vojenský puč a v souvislosti se snahami řecké vojenské junty o připojení ostrova k Řecku následovala v roce 1974 vojenská invaze Turecka a od té doby považuje mezinárodní společenství severní část města za okupovanou Tureckem.

Ve městě se nachází mnoho obchodů a restaurací, dvě moderní obchodní centra a také jsou zde zábavní centra. Tradiční manufaktury se zabývají výrobou a zpracováním textilu, kůže, keramiky, plastů a jiných produktů. Ve městě sídlí dvě kyperské turecké university.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku North Nicosia na anglické Wikipedii.