Syagrius: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Kohelet (diskuse | příspěvky)
překlad článku sk:Syagrius udělátkem Česko-slovenské Wikipedie
 
OndraVozar (diskuse | příspěvky)
m drobné jaz. upr.
Řádek 2: Řádek 2:
'''Syagrius''' († [[486]]/[[487|87]]) byl poslední samostatný římský vládce na území [[Západořímská říše|Západořímské říše]]. Vládl v části Galie a používal titul "Římský král" (''Romanorum rex'') nebo "Římský patricius" (''Romanorum patricius'').
'''Syagrius''' († [[486]]/[[487|87]]) byl poslední samostatný římský vládce na území [[Západořímská říše|Západořímské říše]]. Vládl v části Galie a používal titul "Římský král" (''Romanorum rex'') nebo "Římský patricius" (''Romanorum patricius'').


Jeho otec byl Aegidus, vojenský velitel Galie (''magister militum per Gallias''). V době oslabení moci Západořímské císařů chránil území Galie severně od řeky [[Loira|Loiry]] až po řeku [[Somma]]. Ale ostře vystupoval proti de facto západořímskému vládci, kterým byl Germán [[Ricimer]], čímž tam vytvořil skoro samostatnou vládu. Jeho sídelním městem bylo město [[Soissons]]. Navázal dobré vztahy s králem sálských [[Frankové|Franků]] [[Childerich I.|Childerichem I.]]
Jeho otec byl Aegidus, vojenský velitel Galie (''magister militum per Gallias''). V době oslabení moci Západořímské císařů chránil území Galie severně od řeky [[Loira|Loiry]] až po řeku [[Somma]]. Ostře vystupoval proti Germánovi [[Ricimer]]ovi, kterým byl de facto západořímský vládce, čímž na svém území vytvořil skoro samostatnou vládu. Jeho sídelním městem bylo město [[Soissons]]. Navázal dobré vztahy s králem sálských [[Frankové|Franků]] [[Childerich I.|Childerichem I.]]


Po otcově smrti (pravděpodobně [[464]] nebo [[465]]) se vlády ujal jeho syn Syagrius. Nadále využíval dobré vztahy s Childerichem a u dnešního města [[Bourges]] porazil [[Gótové|Góty]] a na jeho území přežívala římská kultura. Římský spisovatel Gregorius píše, že Syagrius porazil Sasy. Pravdivost tohoto příběhu však nelze ověřit. V roce [[486]] zaútočil proti jeho království franský král [[Chlodvík I.]], porazil ho u města Soissons a krátce poté byl Syagrius popraven. Jeho vojenské oddíly začlenil Chlodvik do svého vojska.
Po otcově smrti (pravděpodobně [[464]] nebo [[465]]) se vlády ujal jeho syn Syagrius. Nadále využíval dobré vztahy s Childerichem a u dnešního města [[Bourges]] porazil [[Gótové|Góty]]. Na jeho území přežívala římská kultura. Římský spisovatel Gregorius uvádí, že Syagrius porazil Sasy. Pravdivost tohoto příběhu však nelze ověřit. V roce [[486]] zaútočil proti jeho království franský král [[Chlodvík I.]], porazil ho u města Soissons a krátce poté byl Syagrius popraven. Jeho vojenské oddíly začlenil Chlodvik do svého vojska.


[[Syagriova říše]] byla posledním nezávislým a samostatným římským územím v období rozkladu [[Západořímská říše|Západořímské říše]].
[[Syagriova říše]] byla posledním nezávislým a samostatným římským územím v období rozkladu [[Západořímská říše|Západořímské říše]].

Verze z 5. 8. 2014, 13:23

Syagriova říše

Syagrius († 486/87) byl poslední samostatný římský vládce na území Západořímské říše. Vládl v části Galie a používal titul "Římský král" (Romanorum rex) nebo "Římský patricius" (Romanorum patricius).

Jeho otec byl Aegidus, vojenský velitel Galie (magister militum per Gallias). V době oslabení moci Západořímské císařů chránil území Galie severně od řeky Loiry až po řeku Somma. Ostře vystupoval proti Germánovi Ricimerovi, kterým byl de facto západořímský vládce, čímž na svém území vytvořil skoro samostatnou vládu. Jeho sídelním městem bylo město Soissons. Navázal dobré vztahy s králem sálských Franků Childerichem I.

Po otcově smrti (pravděpodobně 464 nebo 465) se vlády ujal jeho syn Syagrius. Nadále využíval dobré vztahy s Childerichem a u dnešního města Bourges porazil Góty. Na jeho území přežívala římská kultura. Římský spisovatel Gregorius uvádí, že Syagrius porazil Sasy. Pravdivost tohoto příběhu však nelze ověřit. V roce 486 zaútočil proti jeho království franský král Chlodvík I., porazil ho u města Soissons a krátce poté byl Syagrius popraven. Jeho vojenské oddíly začlenil Chlodvik do svého vojska.

Syagriova říše byla posledním nezávislým a samostatným římským územím v období rozkladu Západořímské říše.

Literatura

Text je zpracován na základě hesla z de: Wikipedia.org

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Syagrius na slovenské Wikipedii.