Džem: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
mBez shrnutí editace
4/5 změněny na 2/5
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Jam.jpg|thumb|Sklenice s džemem]]
[[Soubor:Jam.jpg|thumb|Sklenice s džemem]]
'''Džem''' je [[rosol]]ovitá hmota s kousky [[ovoce]] nebo s celými drobnými plody. Vyrábí se z čerstvého vyzrálého [[ovoce]], které se lisuje, [[Var|vaří]] a zahušťuje [[cukr]]em. Obvyklé množství cukru činí 1/3 až 4/5 obsahu, u průmyslově vyráběných džemů i 65%. Džem se nejčastěji používá např. na [[Chléb|chleba]] s [[Máslo|máslem]].
'''Džem''' je [[rosol]]ovitá hmota s kousky [[ovoce]] nebo s celými drobnými plody. Vyrábí se z čerstvého vyzrálého [[ovoce]], které se lisuje, [[Var|vaří]] a zahušťuje [[cukr]]em. Obvyklé množství cukru činí 1/3 až 2/5 obsahu, u průmyslově vyráběných džemů i 65%. Džem se nejčastěji používá např. na [[Chléb|chleba]] s [[Máslo|máslem]].


==Etymologie==
==Etymologie==

Verze z 4. 8. 2014, 18:36

Sklenice s džemem

Džem je rosolovitá hmota s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody. Vyrábí se z čerstvého vyzrálého ovoce, které se lisuje, vaří a zahušťuje cukrem. Obvyklé množství cukru činí 1/3 až 2/5 obsahu, u průmyslově vyráběných džemů i 65%. Džem se nejčastěji používá např. na chleba s máslem.

Etymologie

České označení je počeštěná forma anglického slova jam, jak v podobě podstatného jména tak slovesa, mj. ve významu zahustit (zřejmě od zahuštění cukrem při přípravě). Vedle toho existuje i slovo marmalade. Zajímavostí je, že marmalade v angličtině označuje jen pochutiny z citrusových plodů, jam pak pro ostatní ovoce.

Výroba džemu

Džem lze snadno připravit téměř z jakéhokoliv ovoce. Příprava je velmi jednoduchá. Ovoce omyjeme, případně odpeckujeme a nakrájíme na kousky. Poté smícháme s cukrem nebo s cukrem a komerčním želírovacím přípravkem, uvedeme směs k varu a vaříme dokud nezhoustne (s komerčními želírovacími přípravky cca za 5 minut). Ještě před naplněním džemu do sklenic bychom měli provést tzv. želírovací zkoušku. To znamená, že horký džem kápneme na talířek a pokud vzorek džemu ztuhne (cca za 5 min), znamená to, že ztuhne i zbytek džemu nebo marmelády. Pokud si přejeme, aby hmota ztuhla více, jednoduše zamícháme do horké směsi kyselinu citrónovou (1-2 zarovnané kávové lžičky). Poté želírovací zkoušku opakujeme. Z uvařeného džemu je také před plněním do sklenic dobré sebrat vzniklou pěnu, bublinky vzduchu v ní obsažené totiž mohou poškodit vzhled a trvanlivost zavařeniny.

Kvalita džemu

Kvalita džemu je zpravidla dána kvalitou a podílem ovocné složky. U některých průmyslově vyráběných džemů je z důvodů cenových tlaků podíl cukru daleko vyšší, než podíl ovocné složky. Někteří výrobci u džemů deklarovaných jako jahodové či borůvkové nahrazují originální ovoce levnějšími jablky a do výrobku přidávají dochucovadla.

Související články

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu džem na Wikimedia Commons