Fantaghirò (filmová série): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
G3robot (diskuse | příspěvky)
m sjednocení infoboxů
Řádek 93: Řádek 93:
{{Portály|Film}}
{{Portály|Film}}


[[Kategorie:Fantasy]]
[[Kategorie:Italské pohádkové filmy]]
[[Kategorie:Italské filmy]]
[[Kategorie:Italské televizní seriály]]
[[Kategorie:Italské televizní seriály]]
[[Kategorie:Fantastické televizní seriály]]
[[Kategorie:Fantastické televizní seriály]]
[[Kategorie:Televizní seriály z roku 1991]]
[[Kategorie:Televizní seriály z roku 1991]]
[[Kategorie:Italské fantastické filmy]]

Verze z 27. 7. 2014, 00:13

Fantaghirò
Původní názevFantaghirò
Země původuItálieItálie Itálie
JazykItalsky
Délka5 dílů - celovečerních filmů
ŽánrFantasy pohádka
PředlohaKrasavice Fanta-Giro
NámětFrancesca Melandri, Gianni Romoli
RežieLamberto Bava
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleAlessandra Martines, Kim Rossi Stuart, Brigitte Nielsen
ProdukceRoberto Bessi - Reteitalia Productions
HudbaAmedeo Minghi
Výroba a distribuce
Premiéra1991 - 1996
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Princezna Fantaghirò (někdy pojmenováno Jeskyně zlaté růže) je série pěti italských koprodukčních fantasy filmů, které byly natáčené v letech 1991 - 1996 v Československu. Celý příběh se odehrává v pohádkovém světě princezen, čarodějnic, čarodějů, mluvících zvířat a dalších nadpřirozených bytostí. V těchto filmech si ve vedlejších rolích zahráli i mnozí čeští herci.

Děj

Hlavní postavou celé série je princezna Fantaghirò (Alessandra Martines), nejmladší králova dcera, která je známá svojí chytrostí, dobrodružnou povahou, neposlušností, vzpurností a uměním číst. Vše jmenované bylo v jejím království pro ženy zakázané a Fantaghirò tak svého otce krále a své dvě starší sestry doháněla k šílenství. Dokonce si nechala ostříhat své dlouhé vlasy, aby vypadala jako mladý muž a mohla se vydat za dobrodružstvím.

V prvním díle si jako malé děvče i přes svůj nízký věk vždy dokázala prosadit svou a předčila své starší sestry po všech stránkách. Byla prostořeká, tvrdohlavá a nikdy neutíkala před soubojem. Na druhou stranu ale byla vždy dobrotivá a přátelská vůči jakýmkoliv bytostem, kromě těch, které ubližovaly jí nebo těm, na kterých jí záleželo. Díky jejím dobrodružných činů si její rodina později zvykla na to, jaká je.

Fantaghirò se zamilovala do Romualda (Kim Rossi Stuart), otcova dávného nepřítele. Ten se do ní zamiloval, když ji před lety viděl v lese, a byl jí přímo posedlý. Pak byl velice překvapen, když ji potkal znovu převlečenou za rytíře, se kterým měl bojovat. Tehdy zjistil, že je princeznou z království, se kterým je jeho rod již celá staletí ve válce.

Ve druhém díle se měli Romualdo a Fantaghirò brát, ale svatební obřad byl narušen zlou Temnou čarodějnicí, která unesla otce Fantaghirò. Romualdo se pak stal obětí kouzel Temné čarodějnice, která ho očarovala, aby se do ní zamiloval a zapomněl na Fantaghiró. Nakonec se mu ale díky Fantaghirò a Bílé čarodějnici paměť vrátila.

Ve třetím dílu se Fantaghiró musela postavit zlému čaroději Tarabasovi, který se dozvěděl, že jej má přemoci dítě z královské krve, kterému ještě není ani deset let. Nechal proto unést děti ze všech královských rodin v okolí. Romualdo se účinkem zlého kouzla na skoro celý film proměnil v sochu, avšak byl zase díky Fantaghirò z kouzla vysvobozen a oba se pak konečně vzali. Spolu adoptovali osiřelou malou princeznu Smeraldu.

Ve čtvrtém dílu, kde místo Kima Rossiho Stuarta hrál Romualda Serventi Longhi, byl Romualdo zaklet do ošklivé obludy Fiodora. Fantaghiró se za pomoci Tarabase, který se v předchozím dílu z lásky k ní zřekl zla, vydala bojovat proti čaroději Darkenovi, který unesl Romualda a sužoval celou zemi. Darken byl nakonec poražen a Romualdo získal zpět svou původní podobu.

V posledním pátém dílu byla Fantaghiró přenesena do jiné reality bez možnosti návratu a musela se postavit zloduchovi, který požírá děti.

Postavy

Fantaghiró (Alessandra Martines) - hlavní hrdinka série, nejmladší ze tří princezen; prožívá různá dobrodružství při boji proti zlu

Romualdo (Kim Rossi Stuart) - mladý král ze sousedního znepřáteleného království, který se snaží ukončit staleté nepřátelství mezi oběma zeměmi a zamiluje se do Fantaghiró

Temná čarodějnice, též Černá královna (Brigitte Nielsen) - zlá čarodějka, hlavní záporná postava II. dílu, objevuje se i v dalších dílech jako protivnice Fantaghiró

Tarabas (Nicholas Rogers) - zlý čaroděj, který se ve III. dílu zamiluje do Fantaghiró, ta ale jeho lásku neopětuje, přestože se Tarabas kvůli ní zřekne zla

Xellesia (Ursula Andress) - zlá čarodějka, Tarabasova matka

Bílá čarodějnice (Ángela Molina, Katarína Kolajová) - dobrá čarodějka a přítelkyně Fantaghiró

Darken (Horst Buchholz) - zlý čaroděj, Tarabasův otec, hlavní záporná postava IV. dílu

král (Mario Adorf) - otec Fantaghiró

Kateřina (Barbora Kodetová, Ornella Marcucci) - nejstarší sestra Fantaghiró, moudrá a trpělivá, později se provdá za Catalda

Karolína (Kateřina Brožová) - prostřední sestra Fantaghiró, krásná a naivní, později se provdá za Ivalda

Ivaldo (Tomáš Valík) - přítel Romualda

Cataldo (Stefano Davanzati) - přítel Romualda

Královna elfů (Anna Geislerová)

Zlatoočko (Karel Roden) - bandita, protivník Fantaghiró

Smeralda (Elena D'Ippolito) - malá princezna, která přišla o rodiče (zemřeli v boji s Tarabasovými vojáky), později je adoptována Fantaghiró

Angelica (Agathe de la Fontaine) - princezna z Tohoru, je nešťastně zamilovaná do Tarabase

Díly

Jednotlivé díly byly kvůli své délce pro vysílání každý rozdělen na dvě části, celkem se tedy seriál skládá z 10 částí v pěti dílech.

Na motivy všech filmů byl pak roku 1999 ve Španělsku natočen i šestadvacetidílný kreslený seriál Princezna Fantaghirò.

Reference

Info o filmech na imdb.com - anglicky