Knihovnictví: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 42 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q199655)
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Hlavní kategorie: jako první, řadicí klíč
Řádek 25: Řádek 25:
{{Portály|Informační věda a knihovnictví}}
{{Portály|Informační věda a knihovnictví}}


[[Kategorie:Knihovnictví]]
[[Kategorie:Knihovnictví| ]]
[[Kategorie:Knihy]]
[[Kategorie:Knihy]]

Verze z 2. 7. 2014, 11:40

Knihovnictví, jako obor studijního zájmu, zahrnuje v současné době nejen veřejné a odborné knihovny, ale též specializovaná informační střediska a podobné instituce. Ve 20. století se tak knihovník zabývají nejen pomáháním nalézt vhodný dokument požadovaný čtenářem, katalogizací knihovních fondů a samotnou správou výpůjčky, ale správou informací obecně.

Studium knihovnictví

V současné době je možné v ČR studovat knihovnictví na třech univerzitách. Na Univerzitě Karlově Praze (Filozofická fakulta, Ústav informačních studií a knihovnictví), Masarykově univerzitě v Brně (Filozofická fakulta, Ústav české literatury a knihovnictví, Kabinet knihovnictví) a Slezské univerzitě v Opavě (Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Ústav bohemistiky a knihovnictví, Oddělení knihovnictví)

Dále na Vyšší odborné škole informačních služeb v Praze a Vyšší odborné škole a střední odborné škole informačních a knihovnických služeb v Brně, Obchodní akademii a Střední odborné škole a Vyšší odborné škola ve Valašském Meziříčí.

Kromě knihovnického vzdělávání má velký význam mimoškolní vzdělávání knihovníků, kterému se věnují knihovnické spolky a další, v prvé řadě Svaz knihovníků a informačních pracovníků, jednoduše označovaný jako SKIP.

Systém knihoven v ČR


Externí odkazy

  • Stránky národní knihovny [1]