Kysané zelí: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Zdravotní přínos: Pinková, Alice - Cibule, zelí a brambory pokaždé jinak; vyd. Práce, Praha 1982; str. 11; 24-047-82
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Kiszona_kapusta.JPG|thumb|Kysané zelí]]
[[Soubor:Kiszona_kapusta.JPG|thumb|Kysané zelí]]
[[File:Pohořelice, zelofest, vzorky zelí.JPG|thumb|Vzorky kysaného zelí na zelofestu v [[Pohořelice (okres Brno-venkov)|Pohořelicích]]]]
[[File:Pohořelice, zelofest, vzorky zelí.JPG|thumb|Vzorky kysaného zelí na zelofestu v [[Pohořelice (okres Brno-venkov)|Pohořelicích]]]]
'''Kysané zelí''' je jemně nakrájené [[hlávkové zelí]], které bylo [[kvašení|zkvašeno]] za pomoci [[bakterie|bakterií]] mléčného kvašení (''[[Leuconostoc]]'', ''[[Lactobacillus]]'' a ''[[Pediococcus]]''). Má charakteristickou kyselou chuť způsobenou [[kyselina mléčná|kyselinou mléčnou]], která vznikla kvašením cukrů obsažených v nakrájeném zelí.
'''Kysané zelí''' (kyselé zelí) je jemně nakrájené [[hlávkové zelí]], které bylo [[kvašení|zkvašeno]] za pomoci [[bakterie|bakterií]] mléčného kvašení (''[[Leuconostoc]]'', ''[[Lactobacillus]]'' a ''[[Pediococcus]]''). Má charakteristickou kyselou chuť způsobenou [[kyselina mléčná|kyselinou mléčnou]], která vznikla kvašením cukrů obsažených v nakrájeném zelí.


== Skladování ==
== Skladování ==

Verze z 5. 5. 2014, 13:08

Kysané zelí
Vzorky kysaného zelí na zelofestu v Pohořelicích

Kysané zelí (kyselé zelí) je jemně nakrájené hlávkové zelí, které bylo zkvašeno za pomoci bakterií mléčného kvašení (Leuconostoc, Lactobacillus a Pediococcus). Má charakteristickou kyselou chuť způsobenou kyselinou mléčnou, která vznikla kvašením cukrů obsažených v nakrájeném zelí.

Skladování

Tradičně je kysané zelí připravováno v keramickém hrnci, jehož uzávěr je tvořen kusem vlhké tkaniny, deskou a těžkým kamenem. Tento uzávěr není zcela vzduchotěsný a kysané zelí se kazí na styčné ploše nálevu, kde je kontakt se vzduchem.

Alternativou, která se vyhne tomuto problému, je typ keramické nádoby, která má žlábek kolem jeho víka. Naplněním žlábku vodou se dosáhne vzduchotěsného uzávěru.

Ve velkovýrobě se zpravidla používají velké hermeticky uzavřené sudy vybavené ventilem, který umožňuje únik vzniklých plynů.

Ať se používá jakákoliv metoda, je vždy nutné umožnit plynům vzniklých při kvašení uniknout.

Zdravotní přínos

Kysané zelí má významný zdravotní přínos. Je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře pak zdrojem vitamínu K a skupiny vitamínů B, minerálů jako draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor. Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

V dobách, kdy neexistovaly mražené potraviny a potraviny z jižní polokoule nebyly dostupné ve střední a severní Evropě, poskytovalo kysané zelí zdroj důležitých živin během zimy. Kysané zelí se skladovalo ve velikém množství už ve sklepích starých Řeků a Římanů a v 16. století bylo tak velice oblíbené, že si vysloužilo název "všelék". Mělo svůj význam i v mořeplavbě - například bez něj by možná tehdy ani nebyla objevena Amerika, neboť právě kysané zelí to bylo, jež napěchováno v sudech provázelo Kryštofa Kolumba na jeho plavbách a chránilo námořníky před tolik obávanými kurdějemi nebo kapitán Cook si s sebou na cesty brával zásoby kysaného zelí, které, díky obsahu vitamínu C, pomáhalo zabránit kurdějím. Německé námořnictvo v tomto pokračovalo dokonce i v dobách, kdy to britské přešlo na citróny.

Podobné potraviny

Kysané zelí, případně jeho způsob zpracování není čistě evropskou záležitostí. Můžeme jej například nalézt v podobě korejského kimči.

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu kysané zelí na Wikimedia Commons V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sauerkraut na anglické Wikipedii.

Související články