Petr Bušek: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m napřímení odkazu
Pravopisné a skladebné chyby
Řádek 2: Řádek 2:
'''Petr Bušek''' ([[5._květen|5. května]] [[1824]] [[Praha]] – [[29. leden|29. ledna]] [[1894]] [[Husa (Paceřice)|Husa]]) byl řezbář, zakladatel řezbářské firmy na Huse z Sychrova známý jako tvůrce dřevořezbářské výzdoby zámku Sychrov z doby novogotické přestavby.
'''Petr Bušek''' ([[5._květen|5. května]] [[1824]] [[Praha]] – [[29. leden|29. ledna]] [[1894]] [[Husa (Paceřice)|Husa]]) byl řezbář, zakladatel řezbářské firmy na Huse z Sychrova známý jako tvůrce dřevořezbářské výzdoby zámku Sychrov z doby novogotické přestavby.


Učil se u svého otce a na pražské akademii, v roce 1846 si otevřel dílnu na [[Kampa|Kampě]], v roce 1856 na pozvání knížete [[Kamil Rohan|Kamila Rohana]] přesídlil na Husu nedaleko Sychrova, aby zde vytvářel převážně pouze na výzdobě zámku. Často vycházel z předloh Nashe, Ungewittera, Pugina, které byly užívány často při novogotických přestavbách na jiných panských sídlech, někdy i návrhů rohanského stavitele Josefa Pruvota.
Učil se u svého otce a na pražské akademii, v roce 1846 si otevřel dílnu na [[Kampa|Kampě]], v roce 1856 na pozvání knížete [[Kamil Rohan|Kamila Rohana]] přesídlil na Husu nedaleko Sychrova, aby zde vytvářel dřevořezby převážně a pouze na výzdobě zámku. Často vycházel z předloh Nashe, Ungewittera, Pugina, které byly užívány často při novogotických přestavbách na jiných panských sídlech, někdy i návrhů rohanského stavitele Josefa Pruvota.


Od 80. let do firmy vystopovali Buškovi synové [[Dominik Bušek|Dominik]] a [[Konstantin Bušek|Konstantin]] (i další synové se učili řezbářství, ale tito zemřeli mladí, resp. Karel dal přednost pod pseudonymem [[Bohdan Kaminský]] kariéře básníka). Firma poté změnila název na Petr Bušek a synové, knížecí řezbáři v Sychrově, po Petrově smrti forma pokračovala pod názvem Petra Buška synové až do první světové války. V době sklonku Petrova života a po jeho smrti se zmenšil počet zakázek přímo ze zámku, takže byly plněny zakázky i na jiných místech, zejména vybavení sakrálních prostor.
Od 80. let do firmy vstupovali Buškovi synové [[Dominik Bušek|Dominik]] a [[Konstantin Bušek|Konstantin]] (i další synové se učili řezbářství, ale tito zemřeli mladí, resp. Karel dal přednost pod pseudonymem [[Bohdan Kaminský]] kariéře básníka). Firma poté změnila název na Petr Bušek a synové, knížecí řezbáři v Sychrově. Po Petrově smrti forma pokračovala pod názvem Petra Buška synové až do první světové války. V době sklonku Petrova života a po jeho smrti se zmenšil počet zakázek přímo ze zámku, takže byly plněny zakázky i na jiných místech, zejména vybavení sakrálních prostor.


== Literatura ==
== Literatura ==

Verze z 5. 5. 2014, 06:13

Hrob Petra a Dominika Buška na hřbitově ve Vlastibořicích

Petr Bušek (5. května 1824 Praha29. ledna 1894 Husa) byl řezbář, zakladatel řezbářské firmy na Huse z Sychrova známý jako tvůrce dřevořezbářské výzdoby zámku Sychrov z doby novogotické přestavby.

Učil se u svého otce a na pražské akademii, v roce 1846 si otevřel dílnu na Kampě, v roce 1856 na pozvání knížete Kamila Rohana přesídlil na Husu nedaleko Sychrova, aby zde vytvářel dřevořezby převážně a pouze na výzdobě zámku. Často vycházel z předloh Nashe, Ungewittera, Pugina, které byly užívány často při novogotických přestavbách na jiných panských sídlech, někdy i návrhů rohanského stavitele Josefa Pruvota.

Od 80. let do firmy vstupovali Buškovi synové Dominik a Konstantin (i další synové se učili řezbářství, ale tito zemřeli mladí, resp. Karel dal přednost pod pseudonymem Bohdan Kaminský kariéře básníka). Firma poté změnila název na Petr Bušek a synové, knížecí řezbáři v Sychrově. Po Petrově smrti forma pokračovala pod názvem Petra Buška synové až do první světové války. V době sklonku Petrova života a po jeho smrti se zmenšil počet zakázek přímo ze zámku, takže byly plněny zakázky i na jiných místech, zejména vybavení sakrálních prostor.

Literatura

  • Adam, Rudolf. Umělci Sychrovska II: Petr Bušek. OJKT IIIb, 1924–1925, s. 110–117.
  • Kadlec, Miloš. Řezbář Petr Bušek a Sychrov. In: Kamenná kniha. The Stone Book. Sborník k romantickému historismu - novogotice. Sychrov, Zámek Sychrov 1997, s. 193-202.
  • Tregl, Vladimír. Sychrovký zámek a Buškova výzdoba jeho interiérů. Výňatek z bakalářské práce. OJKT 15 (31), 2008, č. 4, s. 274-281.

Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Petr Bušek