Antonín Procházka (herec): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Rafus (diskuse | příspěvky)
m typo
Bez shrnutí editace
Řádek 10: Řádek 10:
* ''S tvojí dcerou ne'' – Komedie o tom, jak snadno spadnout do manželské krize a jak těžko z ní ven. Gejzír krkolomných situací, trapasů a humoru. P. Nárožný, N.Konvalinková, K. Kaiserová/T. Průchová, A.Procházka, L. Juřičková/M. Procházková, P. Kikinčuk/M.Zahálka, J. Hanuš/V. Dubnička.
* ''S tvojí dcerou ne'' – Komedie o tom, jak snadno spadnout do manželské krize a jak těžko z ní ven. Gejzír krkolomných situací, trapasů a humoru. P. Nárožný, N.Konvalinková, K. Kaiserová/T. Průchová, A.Procházka, L. Juřičková/M. Procházková, P. Kikinčuk/M.Zahálka, J. Hanuš/V. Dubnička.
* ''Vraždy a něžnosti''
* ''Vraždy a něžnosti''
* ''Věrní abonenti'' – Komedie o divácích pro diváky. Co se stane, když si manželé sednou v hledišti každý jinam a on dostane mladou půvabnou sousedku. V. Vydra, J. Boušková,A.Procházka, A.Černá/B.Petrová/K.Hrachovcová,J. Šťastný/V. Dubnička, T. Vágnerová, E. Jandlová, Š. Křesťanová aj.
* ''[[Věrní abonenti]]'' – Komedie o divácích pro diváky. Co se stane, když si manželé sednou v hledišti každý jinam a on dostane mladou půvabnou sousedku. V. Vydra, J. Boušková,A.Procházka, A.Černá/B.Petrová/K.Hrachovcová,J. Šťastný/V. Dubnička, T. Vágnerová/A. Vebrová/T. Francouzová/, E. Jandlová, Š. Křesťanová aj.
* ''Holka nebo kluk''
* ''Holka nebo kluk''
* ''[[Ještě jednou, profesore]]''
* ''[[Ještě jednou, profesore]]''

Verze z 2. 5. 2014, 14:02

Antonín Procházka, divadelní přezdívkou Plzeňský Moliér (* 25. prosince 1953 v Kroměříži), je český herec, dramatik a divadelní režisér. Je synem hudebního skladatele a dirigenta kroměřížské filharmonie Antonína Procházky staršího. První manželka herečka Zora Kostková, s ní má syna Antonína Procházku mladšího, také herce a režiséra. Současná manželka je herečka Štěpánka Křesťanová, s ní má dceru Viktorii . Jedná se o autora celkem 13 divadelních her převážně komediální povahy.

Po studiích na pražské DAMU, kterou zakončil absolutoriem v roce 1977, nastoupil do souboru plzeňské činohry DJKT. Jako herec i režisér hostoval i v pražském Národním divadle.

V roce 2013 byla vydána souborná kniha dvanácti jeho her Nadčasové hry Antonína Procházky.

Divadelní hry

  • Klíče na nedělí
  • Fatální bratři – je hra o štěstí, které je relativním pojmem. Co se může stát s člověkem, když bere prognózy hvězd vážně? Ze dvou bratrů je Olda dítětem štěstěny, bohatý, úspěšný a hýčkaný umělec obletovaný ctitelkami. Hvězdy mu předpovídají rychlý vzestup, ale brzkou smrt. Naopak druhý bratr Lološ je naprostý outsider. Právě přišel o místo pojišťováka a v životě se mu nic nedaří. Jejich otec věří na horoskopy od té doby, co Reinhold Ebertin předpověděl atentát na Kennedyho a spletl se jen o dvě hodiny. Podle jeho horoskopu má úspěšný bratr zanedlouho zemřít, zatímco smolař bude mít život dlouhý. To způsobí, že si náhle nešťastník Lološ začne svých neúspěchů „nepochopitelně“ vážit a zuřivě se brání štěstí. S příchodem mladé a půvabné Denisy se může ovšem všechno změnit. Nakonec všichni zjistí nejen, že štěstí je vrtkavé a úspěch sporný, ale – dá se věřit horoskopům, i když nelžou?
  • S tvojí dcerou ne – Komedie o tom, jak snadno spadnout do manželské krize a jak těžko z ní ven. Gejzír krkolomných situací, trapasů a humoru. P. Nárožný, N.Konvalinková, K. Kaiserová/T. Průchová, A.Procházka, L. Juřičková/M. Procházková, P. Kikinčuk/M.Zahálka, J. Hanuš/V. Dubnička.
  • Vraždy a něžnosti
  • Věrní abonenti – Komedie o divácích pro diváky. Co se stane, když si manželé sednou v hledišti každý jinam a on dostane mladou půvabnou sousedku. V. Vydra, J. Boušková,A.Procházka, A.Černá/B.Petrová/K.Hrachovcová,J. Šťastný/V. Dubnička, T. Vágnerová/A. Vebrová/T. Francouzová/, E. Jandlová, Š. Křesťanová aj.
  • Holka nebo kluk
  • Ještě jednou, profesore
  • Kristián II.
  • Přes přísný zákaz dotýká se sněhu
  • Láska je láska
  • Celebrity s. r. o.
  • Ve státním zájmu
  • Kouzlo 4D

Divadelní režie, výběr

Externí odkazy