Dobrodružství kriminalistiky: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Řádek 284: Řádek 284:
[[Kategorie:České televizní seriály]]
[[Kategorie:České televizní seriály]]
[[Kategorie:Kriminální televizní seriály]]
[[Kategorie:Kriminální televizní seriály]]
[[Kategorie:Seriály podle skutečných událostí]]
[[Kategorie:Televizní seriály z roku 1989]]
[[Kategorie:Televizní seriály z roku 1989]]

Verze z 1. 5. 2014, 17:52

Šablona:Infobox televizní pořad Dobrodružství kriminalistiky je televizní seriál režiséra Antonína Moskalyka. Má 26 dílů a byl natáčen v několika sériích v letech 19891993.

Jedná se cyklus příběhů z rozdílných historických období. V každém z dílů mají diváci možnost nahlédnout do počátků jednotlivých kriminalistických disciplín. V seriálu se objevují skutečné historické postavy a téměř autentické případy (ovšem upravené pro potřeby příběhů).

Seriál byl natočen v koprodukci s německou společností Schwarzwald Film, Krátkým filmem Praha a firmou Gofis spol. s r.o.

Hrají

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Nelly Gaierová, Vlasta Fabianová, Ladislav Frej, Daniela Kolářová, Luděk Munzar, Ivan Trojan, Lubomír Lipský, Viktor Preiss, Dušan Blaškovič, Pavel Rímský, Miloš Vávra, Jozef Husár, Martin Růžek, Simona Stašová, Rudolf Hrušínský, Eduard Cupák, Jiří Adamíra a dalších téměř 600 českých, slovenských a německých herců

Epizody

# Název Premiéra Scénář Režie
1 Stopa 1989 J. Šikl a A. Moskalyk A. Moskalyk
Eugène François Vidocq zakládá moderní policejní organizaci
2 Jed 1989 J. Šikl a A. Moskalyk A. Moskalyk
Marie Lafarge je obžalovaná z vraždy svého manžela. Zřejmě byl otráven arzenem.
3 Bertillonáž 1989 J. Šikl a A. Moskalyk A. Moskalyk
Úředník Alphonse Bertillon se rozhodne přeměřovat tělesné míry pachatelů ve věznici a sestavit kartotéku zločinců podle jedenácti určujících znaků a tělesných rozměrů.
4 Otisk 1989 J. Šikl a A. Moskalyk A. Moskalyk
Daktyloskopie pomáhá objasnit smrt bankéře, který byl otráven přírodním jedem, který mu musel být přimíchán do whiskey v placatce.
5 Střela 1989 J. Šikl a A. Moskalyk A. Moskalyk
Balistika je klíčová při případu z Anglie 20. let 20. století. Manžel majitelky panství je totiž jednoho dne nalezen zastřelený v lese.
6 Krev 1989 J. Šikl a A. Moskalyk A. Moskalyk
Příběh se odehrává v roce 1902 v Čechách. Metoda rozlišení zvířecí a lidské krve pomůže odhalit vraha malých dětí.
7 Rekonstrukce 1989 J. Šikl a A. Moskalyk A. Moskalyk
Dvě staré dámy za přispění patologa pomohou objasnit smrt novomanželky v anglickém pensionu. Žena se utopila ve vaně.
8 Tým 1989 J. Šikl a A. Moskalyk A. Moskalyk
V Německu v letech 1928–1936 došlo k přepadením vlaků a automobilů. Pravého pachatele se podařilo odhalit díky spolupráci odborníků z různých vědeckých oborů.
9 Písmo 1991 P. Moskalyková A. Moskalyk
Případ se týká zmizelého šlechtice ve Francii v 17. století. Markýz de la Pivardiére žil v nešťastném manželství, a tak se rozhodl žít pod jiným jménem s jinou ženou. Nyní jsou však nevinní lidé obviněni z jeho vraždy.
10 První detektivní sbor 1991 J. Šikl A. Moskalyk
Spisovatel a právník Henry Fielding se v Anglii 18. století rozhodne postavit organizovanému zločinu v době, kdy neexistoval žádný policejní sbor. Případ se týká vykradení domu a vraždy služky.
11 Modus operandi 1991 J. Šikl A. Moskalyk
Příběh se odehrává v Americe v druhé polovině 19. století. Pachatele loupeže v klenotnictví pomůže usvědčit modus operandi - individuální způsob jeho práce.
12 Antropologie 1991 A. Moskalyk A. Moskalyk
Syn brání památku své matky a přizná se k vraždě, kterou nespáchal. Pomocí antropologie se ale podaří identifikovat ostatky mrtvého muže a dokázat nevinu.
13 Krevní skupina 1991 A. Moskalyk A. Moskalyk
V Rusku řeší mladý detektiv případ smrti muže, jehož smrt byla na první pohled sebevraždou, ale zjístí, že mladý muž byl zavražděn na jiném místě. Případ pomůže rozřešit metoda rozlišení krevních skupin.
14 Mechanoskopie 1991 P. Moskalyková A. Moskalyk
Případ znamého kasaře se odehrává v prvorepublikovém Československu a je zde demonstrován počátek nauky o znacích a stopách řemeslných nástrojů.
15 Identifikační kresba 1991 J. Šikl A. Moskalyk
V případu z Itálie se řeší pojišťovací podvod. Hrabě Bononcini zkonstruuje záměnu osob a získá peníze za svou falšovanou smrt. Pozná ho však matka představená.
16 Paprsek 1991 P. Moskalyková A. Moskalyk
Han van Meegeren doznává, že celá desetiletí padělal obrazy slavných holandských malířů. Pravdu pomůžou odhalit až rentgenové paprsky.
17 Pinkertonova detektivní agentura 1992 J. Šikl A. Moskalyk
Allan Pinkerton se mimo jiné zabýval podvody v dostihovém sportu. Pro přesnou identifikaci koňů používal jejich fotografie. Majitel současného šampiona se ale fotografování bránil.
18 Poslední odvolání 1992 J. Šikl A. Moskalyk
V Kalifornii čeká na popravu nevinný muž nevinně odsouzený za znásilnění a vraždu mladé dívky. Erle Stanley Gardner a jeho přítel advokát mají poslední možnost muže zachránit.
19 Pes 1992 P. Moskalyková A. Moskalyk
V případu vraždy pro peníze sehraje zásadní roli německý ovčák Horand.
20 Duplikát 1992 A. Moskalyk A. Moskalyk
Příběh se odehrává v Portugalsku dvacátých let 20. století století a zabývá se politickým skandál s uvedením emise falešných bankovek na trh.
21 Padělek 1992 A. Moskalyk P. Moskalyková
Příběh francouzského komisaře Benhamou, který spolu se svým synem chce dopadnout legendárního krále padělatelů Czeslawa Bojarského.
22 Hon na rozhlasových vlnách 1993 J. Šikl A. Moskalyk
Při pátrání po člověku, který přestoupil zákon, byla v Anglii třicátých let 20. století poprvé zapojena široká veřejnost a rozhlasové vysílání.
23 Volavka 1993 P. Moskalyková A. Moskalyk
Příběh se odehrává v Holandsku třicátých let 20. století. Jde v něm o rozbití zločinné sítě obchodu se ženami.
24 Portrét duše 1993 J. Šikl A. Moskalyk
V případu politicky motivovaného procesu v Polsku padesátých let 20. století jde o uznání psychologie coby vědy nápomocné kriminalistice.
25 Vlas 1993 P. Moskalyková A. Moskalyk
Případ vraždy mladé Pařížanky pomůže vyřešit drobnost - vlas.
26 Neznámý 1993 M. Fedaš A. Moskalyk
Příběh se odehrává v první polovině minulého století v Itálii a jde v něm nevyjasněný kriminální případ totožnosti neznámého muže.

Externí odkazy