Koptská katolická církev: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m změněno na 1. pád
rekat
Řádek 33: Řádek 33:
{{portály|Křesťanství}}
{{portály|Křesťanství}}


[[Kategorie:Východní katolické církve]]
[[Kategorie:Křesťanství v Egyptě]]
[[Kategorie:Křesťanství v Egyptě]]
[[Kategorie:Katolická církev v Egyptě]]
[[Kategorie:Katolická církev v Egyptě]]
[[Kategorie:Církve ve společenství s římskokatolickou církví]]

Verze z 8. 4. 2014, 01:40

Koptská katolická církev je církev sui iuris, která užívá koptský ritus a je v plném společenství s římským papežem a nikoli – jako koptská pravoslavná církev – s alexandrijským (koptským) papežem. V Egyptě má zhruba 165 tisíc členů (2007),[1] celosvětově asi 210 tisíc.

Koptská katolická církev vznikla oddělením od koptské pravoslavné církve. Současnou hlavou církve je Ibrahim Isaac Sidrak, koptský katolický patriarcha alexandrijský. V současnosti tvoří koptští křesťané asi 10 % populace Egypta.[2]

Historie

Její historie začíná v roce 1741, kdy koptský biskup v Jeruzalémě Amba Athanasius přestoupil ke katolictví. Papež Benedikt XIV. ho jmenoval apoštolským vikářem malého společenství (čítajícího asi 2 000 lidí), které konvertovalo s ním. Ačkoliv se Athanasius později vrátil do Koptské pravoslavné církve, linie katolických apoštolských vikářů, již započal, pokračovala nadále.

V roce 1824 zřídil Svatý stolec patriarchát pro koptské katolíky, ten ale existoval zprvu jen formálně. Osmanská správa povolila koptským katolíkům stavět si vlastní kostely v roce 1829.

Správní členění koptské katolické církve

Církev sdružuje všechny katolické koptské křesťany na světě, je zahrnuta celá do Alexandrijského patriarchátu koptů, který má tyto sufragánní eparchie (diecéze):

Reference

  1. [1]; CNEWA – The Coptic Catholic Church
  2. TASR. Otvorenie kostola v Egypte sprevádzali zrážky moslimov a kresťanov [online]. SME.sk, 2011-19-05 [cit. 2011-09-05]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. (anglicky) heslo Egypt in: Catholic Encyclopedia

Související články